Siyasette kim ne demiþti elbette önemli. Hele de CHP ve Kemal Kýlýçdaroðlu gibi akýl danelerinin konuþtuðu bir ortamda muhalefet cenahýndan yükselen her nida iktidar partisine yarýyorsa. Ama þimdilik bunu bir kenara býrakalým ve Türkiye'nin hatta dünyanýn en büyüðü olacak olan Atatürk Havalimaný Millet Bahçesini konuþalým.
Geçen gün evde þöyle bir konuþma geçti; bizde bahçe denilince devasa yerler akla gelmez, bizim kültürde bahçe küçük, tarým yapýlan ya da kamelyalý, süs bitkili bir yerdir. Bu devasa mekanlara bahçe diyerek iþin büyüklüðünü gölgeliyor muyuz acaba? Evet bahse konu mekanlar bahçenin çok ötesinde, 5-10 yýl sonra kent ormanlarýna dönüþecek yerler. Ama Millet Bahçesi artýk markalaþtý. Cumhurbaþkaný Erdoðan Türkiye'yi markalaþtýrýrken ayný zamanda böyle pek çok marka da üretti. Üstelik dýþ ülkelerdeki emsallerine baktýðýnýzda da benzer adlandýrmalar var.
Tabii National Garden desek daha havalý bulacak olanlar da var, o ayrý!
Mesele aðaç deðil sen daha anlamadýn mý diyenlerin kafasý öyle çalýþýyor olabilir ama meselesi þehrine, ülkesine deðer katmak olanlar için Millet Bahçeleri gerçekten Cumhurbaþkaný Erdoðan ve ekibinin vizyonu ve siyaset anlayýþlýnýn en güzel çýktýlarýndan oldu.
Hatýrlayýn 2018 seçimlerine giderken Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn seçim vaatlerindendi Millet Bahçeleri ve Millet Kýraathaneleri. Her ilimizde, her ilçemizde yapacaðýz demiþti. Kent insanýnýn genciyle yaþlýsýyla çocuðuyla keyifli vakit geçirebileceði mekanlar.
Millet Kýraathanelerini gezin bakýn, her ilçede 5-10 tane var, hepsi týklým týklým dolu. Pek çoðu çok geç saatlere kadar açýk ve gençlere çay çorba, internet bedava. Okul öðrencileri için vazgeçilmez bir mekan. Ýlçe belediyelerinin en önemli icraat alanlarýndan biri oldu. Kimi ilçelerde belediye binalarýnda bile bu kýraathanelerden var.
Millet Bahçeleri konsepti ise özellikle Ýstanbul gibi büyük kentler için önemli bir ihtiyaçtý. Kentin içinde herkese açýk, güvenlikli bir doða...
Kuzey ormanlarý için Ýstanbul'un akciðerleri denilirdi. Þimdi o ciðerlerden her ilçede var. Kent içinde keyifli zaman geçirebilecek yeþil alanlar üretebilmek kent politikalarýnýn en önemli baþlýklarýndan biri. Son 4 yýlda Türkiye'de adeta bir seferberlik halinde Millet Bahçeleri üretildi. Pek çoðu sýfýrdan aðaçlandýrýlmak suretiyle bir kýsmý da sosyal alanlar, yürüyüþ yollarý ile halka açýlmak suretiyle oluþturuldu.
Dün, Ýstanbul'un fethinin 569. yýldönümünde tüm Ýstanbullularýn davet edildiði büyük bir mitingle açýlýþý yapýlan Atatürk Havalimaný Millet Bahçesi þimdiye kadar yapýlanlarýn en büyüðü. Hatta dünyadaki örnekleriyle kýyaslandýðýnda da en büyük. Metropol þehirlerdeki emsalleriyle kýyaslayýnca da daha büyük.
Münih'teki Ýngiliz Bahçesi 3.700.000 metrekare, yolu düþenlerin hep imrenerek bahsettiði New York'taki Central Park 3.382.000 metrekare, dilimize pelesenk olan Hyde Park 1.500.000 metrekare. Dün ilk fidanlarý dikilen Atatürk Havalimaný Millet Bahçesi ise bittiðinde 5.061.000 metrekare olacak. Doðal olarak dikilecek aðaç sayýsý ile de hepsinden çok daha yoðun bir yeþil alan oluþturulacak.
Þimdi böyle bir durumda, 200-300 kiþiyle Atatürk Havalimaný önüne toplanýp yaptýrmayýz diye eylem yapan CHP'yi millet ne yapsýn. Seçimi aldýklarý büyük þehirlerde taþ taþ üstüne koymadýklarý gibi hala "yaptýrmazuk" kafasýnda ýsrar ediyorlar.
O yüzden muhalefet orucu tutmak ve bir süre iþlere yoðunlaþmakta fayda var. Zira muhalefetin seviyesi siyasetin ortalamasýný aþaðý çekiyor.