Türkiye'nin dünya devletlerinden farký!

Türkiye’nin pandemi sürecini yönetmedeki baþarýsý tüm dünyada takdir edilirken, muhalefetin bu baþarýya gölge düþürebilmek için fýrsat kullandýðýný üzülerek müþahede ettik.

Salgýn baþ gösterdiðinde, hemen konunun uzmanlarýndan oluþan bir bilim kurulu oluþturup onlarýn tavsiyeleri istikametinde tedbirler almasý, Saðlýk Bakaný’nýn bu konuda yaptýðý ciddi çalýþmalar baþlangýçta muhalefet çevrelerince de takdir edildi.

Erdoðan nefretiyle siyaset yapanlar bile saðlýk bakanýnýn özverili gayretlerini görmezden gelemediler.

Türkiye hem yurt içinde aldýðý tedbirlerle hem yurt dýþýndan vatandaþlarýný tahliye operasyonlarýyla bu ülke vatandaþlarýnýn göðsünü kabarttý.

Dünya Saðlýk Örgütü bile korona ile mücadelede Türkiye’yi takdir eder oldu.

Ama hükûmetin baþarýsýndan rahatsýz olan muhalefet çevreleri, önce kýsa sürede 250 milyon maske daðýtýlmasýna raðmen, kimi küçük aksaklýklar sebebiyle ‘maske daðýtmayý bile beceremediler’ diyerek karalama kampanyasýna baþladýlar.

Sonra gerçek rakamlar gizleniyor diyerek hem hükûmete hem de özelde Saðlýk Bakaný’na saldýrmaya baþladýlar.

Toplu taþýma araçlarýnda sefer sayýlarýný artýrarak korona ile mücadeleye destek vermesi gereken Ýstanbul’un þovmen baþkaný bile, tüm bulaþýcý hastalýklarý korona sayýp elindeki defin bilgileriyle vefat sayýlarýnýn doðru verilmediðini söyleyerek doðrudan Bakan’a sataþma yolunu tercih etti.

Bakan vak’a ile hastalýðýn ayný þey olmadýðýný defaetle açýklamasýna raðmen Bakan’a ve iktidara saldýrý durmadý.

Yine konunun uzmanlarý hasta sayýsýnýn en az on katýnýn toplumda dolaþarak virüs yaydýðýný, bu nedenle de maske, mesafe ve temizliðe özen gösterilmesi gerektiði gerçeðini hatýrlattýlar.

Bakan, Avrupa ülkelerinin yaptýðý gibi belirti göstermeyen vak’alarý deðil, sadece belirti gösteren hastalarý açýkladýklarýný söylemesine raðmen bu eleþtiri devam etti.

GEREKEN TEDBÝRLER ALINDI

Bu saldýrýlar ve eleþtirilerle, sanki hükümet tespit edilen vak’alara karþý gerekli tedbir almýyormuþ gibi bir algý oluþturmaya çalýþtýlar.

2. dalga baþlayýp vak’alarda patlama yaþanýnca, Bakanlýk bence toplumu tedbirlere uymada etkili olacaðý amacýyla belirti gösteren hastalarla birlikte açýk belirti göstermeyen vak’alarý da açýklayýnca ‘Biz demedik mi?!’demeye getirdiler ve dünyanýn en baþarýlý Saðlýk Bakaný’ný istifaya davet edecek kadar iþi ileriye götürdüler.

Oysa gerçek þu ki Bakanlýk ciddiyetle yürüttüðü bu mücadelede belirti gösterenleri tedavi için hastanelere alýrken, testi pozitif çýkýp belirti göstermeyenlere de evlerinde karantina uyguladý ve 14 gün boyunca takibe aldý ve almaya devam ediyor.

Belirti göstermemesine raðmen testi pozitif çýkýp evlerinde karantinaya alýnanlar da 1, 3, 7 ve 14. günlerde bizzat doktorlar tarafýndan kontrol edildiler ve ediliyorlar.

Bu baðlamda, saðlýk çalýþanlarýnýn fedakârlýklarýnýn tüm takdirlerin üstünde olduðunu belirtmek ve teþekkür etmek hepimiz için bir insanlýk borcudur.

MÝLLET OLARAK CÝDDÝYE ALMADIK

Fakat millet olarak tedbirlere uymakta gösterdiðimiz kayýtsýzlýk sebebiyle, hem kimi karantinada kalmasý gerekenlerin hem de hastalýðý tespit edilmemiþ olanlarýn -hepimizin- kayýtsýzlýðý salgýnýn patlamasýna sebep oldu.

Bakanlýk bu kez iþin vahametini göstermek için vak’a sayýlarýný da açýkladý.

Keþke vaka ve hasta sayýlarý baþýndan beri birlikte açýklansaydý da muhalefetin bu algýsýna meydan verilmeseydi.

Þimdi 30 binlere yaklaþan vak’a sayýsýnýn sadece Türkiye’de arttýðýný iddia etmeye çalýþýyorlar.

Oysa Türkiye’nin uyguladýðý test politikasýný Avrupa ülkeleri de uygulasa oralarda da büyük rakamlar görülecektir.

TÜRKÝYE GERÇEÐÝ

Gözlerden kaçan bir gerçek var, o da dünyada hiçbir ülkenin hastaya temaslýlar üzerinde test yapmýyor olmasýdýr.

Batýda sýradan belirti gösterenlere bile hasta muamelesi yapýlmadýðýný ve test uygulanmadýðýný biliyoruz.

Batýda açýklanan rakamlar sadece belirti gösteren hasta sayýsýdýr.

Hatýrlayýn Ýsveç’te bir Türk vatandaþý kimi belirtilere raðmen hastaneye alýnmamýþtý da, Türkiye o vatandaþý özel uçakla getirip tedavi etmiþti.

Türkiye’nin dünya devletlerinden farký ve üstünlüðü insan merkezli bir politika takip etmesidir. Koronayla mücadelede hiçbir devletin uygulamadýðý serbest test yöntemiyle (filyasyon) hasta ile temaslý olan herkese belirti göstermese bile test yapmakta, pozitif çýkanlarý evlerinde karantinaya almaktadýr.

Dolayýsýyla rakamlarýn yükselmesinin nedeni muhalefetin iddiasýnýn aksine Bakanlýðýn baþarýsýzlýðý deðil, halkýmýzýn meseleyi maalesef ciddiye almamasýdýr. Caddeler, AVM’ler toplantýlar, toplu taþýma araçlarýndaki manzaralar ortada.

Bu arada temizlik, maske ve mesafe konusuna camilerin tamamýnda azami dikkat edildiðinin altýný kalýn çizgilerle çizmek ve bu hassasiyeti için Diyanet camiasýný tebrik etmek gerekir.

Vak’a sayýlarýnýn açýklanmamasý meselenin ciddiyetinin kavranmasýnda olumsuz etki ettiði düþünülebilir. O yüzden ben de keþke açýklansaydý diyorum.

Bununla birlikte vak’a sayýlarýnýn açýklanmamasý Bakanlýðýn vak’alarla ilgilenmediði anlamýna gelmiyor.

Tam tersine -vak’a sayýlarýnýn açýklanmamasýný bir hata olarak kabul etsek bile- korona ile mücadelede dünyanýn en baþarýlý bakanlýðýnýn TC Saðlýk Bakanlýðý ve dünyanýn en baþarýlý Bakanýnýn Sayýn Koca olduðu gerçeðini görmezden gelmemeliyiz.

Korona bir siyasi mesele deðildir. Korona partiler arasýnda ayýrým da yapmýyor. AK Partili Yýldýrým da, CHP’li Aðbaba da, DP’li Babacan da, GP’li Ahmet Davutoðlu da koronaya yakalanabiliyor.

Konuya insan saðlýðý olarak bakmak ve o istikamette politikalar belirlemek gerekiyor.

Hükümet de bilim kurulunun tavsiyeleriyle konuyu ele alýp tedbirler uyguluyor. Baþýndan beri alýnmasý gereken tedbirleri alarak hem vatandaþlarýný maðdur etmemek adýna tahliyesinden tedavisine, ekonomik tedbirlerinden (ekonomik tedbirlerin maliyeti 530 milyar lirayý aþmýþtýr) aþý stoku ve yerli aþý faaliyetlerine kadar ne gerekiyorsa yaptý/yapýyor.

Koronayla yapýlan mücadelede herkese düþen sorumluluk tedbirlere azami düzeyde riayet etmektir.

Eðer riayet edilmezse Cumhurbaþkanýnýn söylediði gibi daha sert tedbirlerin alýnmasý icap eder ki, mesela birkaç hafta tam kapanma gibi bir tedbiri uygulamak zorunda kalýrsa devlet olarak da toplum olarak da zarar ederiz.

Vefat edenlere rahmet, hastalara acil þifalar dileðiyle.

Temizlik, maske mesafe!

[email protected]