Türkiye'nin ikincisi, dünyanýn üçüncüsü, Ýstanbul'un en büyüðü!

Gazze'deki insani dram, Baþkan Erdoðan'ýn ikinci "One minute" çýkýþý, Batý'nýn sýnýfta kalýþý, CHP-HEDEP flörtü, Ýyi Parti'deki çalkantýlar gibi gündemin hararetle tartýþýlan maddelerine bugün ara vererek bambaþka bir mevzua temas etmek istiyorum.

AK Parti hükümetleri geçen 22 yýl içinde hemen her alanda sessiz devrimlere imza attý.

Türkiye çað atladý desek yeridir.

Ulaþýmda, saðlýkta, tarýmda, sanayide, iletiþimde, savunmada, turizmde, dýþ politikada, ticarette, hülasa hemen her alanda rekor üstüne rekor kýrdý.

Ülkenin çehresi deðiþti!

Ýki alan hariç. Eðitim ve kültür!

Eðitim ve kültürde de aslýnda fiziki ihtiyaçlar fazlasýyla karþýlandý ve karþýlanmaya devam ediyor.

Fakat Baþkan Erdoðan'ýn da kabul ve itiraf ettiði gibi kültürde ve eðitimde arzu edilen hedefe maalesef ulaþýlamadý.

Fiziki ihtiyaçlarý karþýlanan eðitime -okullara seçmeli olarak koyulan Kuran ve Siyer dersleriyle sayýsý artýrýlan Ýmam Hatip okullarý hariç- hâlâ tek parti döneminin eðitim politikasý hâkim. Yeni Milli Eðitim bakanýnýn müfredat üzerindeki çalýþmasý heyecan uyandýrmadý deðil, ama seküler kesimin ona yönelen saldýrýlarý karþýsýnda yeterince dik duruluyor mu, pek emin deðilim.

Kültür sanat ve medyada hâlâ seküler kesim etkin konumda!

Camiamýzdaki kültür adamlarýnýn baþlýca sitemi, geçen 22 yýl sürecinde kültürel alanda muhafazakâr sanatçýlarýn ve entelektüellerin yetiþmesine ve geliþmesine yeterince önem verilmediði, aksine seküler kesime daha fazla ilgi gösterildiði/desteklendiði istikametindedir.

Onlara haksýzsýnýz diyemiyoruz!

Bunda biraz da Kültür Bakanlýðýnýn Turizm Bakanlýðýyla birleþmesi ve kültürün turizmin gölgesinde kalmasýnýn payý az deðil!

Kültür Bakanlýðýnýn Turizm Bakanlýðýyla birleþtirilmesini destekleyenlerdendim, ama turizmin kültürü gölgelediðini görünce Kültür Bakanlýðýnýn tekrar müstakil bakanlýk olarak ayrýlmasýnýn daha isabetli olacaðýna yönelik kanaatim güçlendi.

Bununla birlikte kültür bakanlýðýnýn köþede kalan, gündemde pek yer almayan ama yüzyýlýn projesi desek abartmamýþ olacaðýmýz Rami Kütüphanesini hatýrlatmak istiyorum.

Kültür hizmeti olarak AK Parti hükümetlerinin yüzünü aðartmaya tek baþýna Rami Kütüphanesinin yeterli olduðunu söylesem abartmýþ olmam.

O derece deðerli!

Doðuda ve batýda dünya baþkentlerinin ve kültür merkezlerinin birçoðunu gezdim gördüm.

Rami Kütüphanesi gibi zengin, büyük, kullanýþlý bir kütüphane külliyesi görmedim.

Kütüphaneye çevrilen ilk askeri kýþla olmasý ise AK Parti iktidarýnýn sivilleþme iradesini yansýtmasý açýsýndan fevkalade önemli!

AK Parti'nin en büyük eksiði yaptýðý hizmetleri icraatlarý yeterince anlatamamýþ olmasýdýr.

Sadece Rami Kütüphanesi'ni halka anlatabilse sýrtý yere gelmez!

Bir defa kütüphanenin kapladýðý alan ve mimari, daha kütüphaneye girmeden ziyaretçisini kendisine hayran býrakarak teslim alýyor!

Ýmparatorluk eseri olduðu her halinden belli!

220 bin metrekarelik devasa bir alan. Her biri ayrý bir tarihi etki býrakan dört giriþ kapýsý.

36 bin metrekare kapalý alan, 51 bin metrekare bahçe alaný var.

Girince þaþýrdým, yürüyerek gezsem ne ayaklarým dayanýr ne de zaman yeter. Allah'tan çalýþanlardan Ýrfan Arslan koþarak geldi de, elektrikli bir araçla Kütüphane Koordinatörü Cemal Sel Bey'in rehberliðinde kýsa bir tur atma imkâný bulduk.

Dikdörtgen planlý olarak inþa edilen kýþlanýn bazý bölümleri üç, bazý bölümleri ise iki katlý ve toplamda 158 bölmeli, toplam 190 oda, 12 koðuþ olarak inþa edilmiþ

617 gün Sultan II. Mahmud tarafýndan idari ve askerî bir üs olarak kullanýldýðý için dört baþý mamur bir külliye.

2013 yýlýnda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý burayý devralmýþ ve restorasyon çalýþmalarý sonucunda 2023 yýlýnýn baþýnda Rami Kýþlasý, kütüphaneye dönüþtürülmüþ.

Neoklasik (Barok – Gotik) üslupla aslýna uygun olarak inþa edilmiþ.

Bahçe peyzajýnýn ne denli baþarýlý olduðunu söylememe gerek yok, zaten 14. Ulusal Peyzaj Mimarlýðý genel kategori projeleri arasýnda birinci olmuþ!

Arþiv bölümü Ulusal Arþiv Binasý Ödülü (CAPS.OFFÝCE) almýþ!

Ayrýca 6 ayda bir denetlenen kütüphane, BÝOSPHERE tarafýndan Türkiye'nin ilk sürdürülebilirlik sertifikasýna sahip kütüphane olarak ödüllendirilmiþ!

Kütüphanede 72 oda, 11 adet etüt ve okuma salonu, atölye üniteleri, seminer üniteleri, bireysel çalýþma alanlarý, grup söyleþi ve kitap satýþ üniteleri bulunuyor.

Yazma eserler için bir restorasyon birimi de bulunan kütüphanede özel sergi salonlarý da tanzim edilmiþ.

Rami Kütüphanesi'nde müdür Ali Çelik beyin ifadesiyle yaklaþýk 2.5 milyon kitabý var.

Kütüphanede, 11 Ýhtisas, 1 Lise, 1 Üniversite, 1 Çocuk ve1 Bebek kütüphanesi bulunuyor!

1 adet 7/24 okuma salonu var!

Belli saatlerde çay çorba ikramý kütüphane ziyaretçilerinin ücretsiz aldýðý hizmetlerden biri.

Ne kadar anlatsam tarif edemem.

Böyle muhteþem bir eseri ancak Ayasofya'yý ibadete açacak Taksim'e cami yapacak iradeye sahip bir iktidar yapabilirdi!

Ýnsaný büyüleyen bir külliye olmuþ. Kütüphane Müdürü Ali Çelik ve koordinatör Cemal Sel beye yakýn ilgileri için teþekkür ediyorum.

Ancak Ýstanbul'un en büyük, Türkiye'nin ikinci büyük ve dünyanýn alan olarak üçüncü büyük kütüphanesi olan Rami Kütüphanesini kültürle ilgilenen herkesin bir kez görmesi gerekir.

Ýstanbul Milli Eðitim müdürlüðünün, öðrencilerin bu kütüphaneyi ziyaretleri için özel program yapmasý, Ýstanbul'a gezmeye gelen öðrencilerin öðretim üyelerini mutlaka bu kütüphaneyi görmesi gerekir.

AK Parti tanýtým biriminin baþta Millet Kütüphanesi olmak üzere özellikle Rami Kütüphanesi'nin tanýtýmýna özen göstermesi hem siyasi hem kültürel bir faaliyet olacaktýr diye düþünüyorum.

Aslýnda bu hizmetler yeni deðil, mesela benim ziyaret ettiðim Üsküdar ve Fatih belediyelerinin açtýðý 24 saat hizmet veren onlarca kütüphane var; gitmeyen bilmiyor.

Anadolu'daki AK Partili belediyelerin insaný duygulandýran sayýsýz icraatlarý ve hizmetleri var.

TV kanallarýnda ve sosyal medyada usandýrmayacak ve dikkat çekecek þekilde bu hizmetlerin tanýtýmý AK Parti'yi iktidarda tutmaya yeter de artar bile!

Bizden hatýrlatmasý!