ABD, Rusya'yý "terbiye ettiði"ni düþünürken, Avrupa'nýn "sosyoloji" ve "siyasi" içeriði de, göz önünde deðiþmeye baþladý... Yani ABD'nin Rusya ile hesaplaþmasý, Ukrayna ve Rusya kadar; krizin merkezini Avrupa'ya kadar itti.
Rusya alternatif kanallara baþvuruyor ve yeni geleceðini belirleme peþinde hýzla koþuyor. "Afrika açýlýmý", "KKTC ile alakalý giriþimler", "Temsilcilik açma kararý", "BM'de, KKTC aleyhine kýnama metnini veto etmesi" gibi örnekler, Moskova'nýn elindeki yeni kozu ve yolu bizlere anlatmaktadýr.
Türk hattý baþta Türkiye olmak üzere, tüm boyutlarýyla ile ABD, Ýngiltere hatta Ýsrail için ciddi merak konusu.
Rusya ile Türkiye'yi, Türk dünyasý ve Turan motivasyonu üzerinden karþý karþýya getirme isteðini, meydana atýlan "proje ve söylem"lerden de anlýyoruz.
Avrupa'nýn içinde bulunduðu "ýrkçý söylem" ve "Ýslam düþmanlýðý" psikolojisi ise, giderek yeni söylem üretememe gibi çýkmazýn sinyali olarak meydanda durmaktadýr.
Rusya-Ukrayna krizinde, Rusya karþýsýnda konuþlanmak, kendisinin artýk "ABD aparatý" olduðu konusundaki soruya yer býrakmýyor.
O nedenle Avrupa için krizin seyrinin biran önce Ukrayna lehinde deðiþmesi hayatidir.
Rusya'yý püskürtme konusunda baþarýlý olamayan Ukrayna için zor dönemin baþladýðý da açýktýr.
ABD vekâleten kendisi adýna çatýþan terör örgütleri yerine, militarist ruhlu ülkeleri alet ettiði giderek açýk gözükse de, "savaþtýrma motivasyonu" hala diridir.
Bu süreç uzadýkça, Avrupa siyasi sosyolojisindeki ifrat deðiþimlerini görmemiz de mümkün olacak.
Dünya savaþlarý dönemindeki Avrupa tarihini yeniden okumakta yarar vardýr.
Küresel aktör Almanya'dan geriye kalan, þimdiki Almanya tablosu veyahut Küresel sömürge geçmiþi ile tarih yazan Fransa'nýn, hükmettiði coðrafyalarda; bugün düþtüðü duruM aslýnda olayýn özeti olarak karþýmýzdadýr.
Afrika'daki Rusya, Çin ve Türkiye aktörlerinin ön plana çýkmasý, halk nezdinde karþýlýk bulmasý, aslýnda deðiþimin rengini ve þeklini göstermektedir.
Þimdi tüm umutlarýný, "Ukrayna taarruz"una baðlamýþ olan Avrupa'nýn geleceði, en az Ukrayna ve Rusya geleceði kadar "gündem olmalý".
Batý kaynaklý medya ise, ýsrarla bu gerçeði gizleme çabasýnda...
Nede olsa gündemde; Rusya karþýtlýðý ve Putin düþmanlýðý var...
Ama bu söylemler bile, Ukrayna krizi ile meydana çýkan yeni Avrupa gerçeðini ve geleceðini bir adým sonra kapatmakta zorlanacak gibi duruyor.