Bazý dönemler iç siyasetin sönük kaldýðýna tanýk oluyoruz. Birçok parti var ama hakikatli söz eden siyasetçi duyamýyoruz. Siyasetin genel merkezleri ise seçim sathýna kadar çok hareketli. Seçimlerden sonra politika üretmeyen ziyaretgâhlara dönüyor.
14 Mayýs'a giden süreçte birçok siyasetçinin tasfiye olacaðýný söylemiþtik. Düþünmeyen, tartýþmayan, üretmeyen partiler göz göre göre sözde araþtýrma þirketleri ve partizan gazeteciler eliyle hýrpalandýlar.
Altýlý Masa ve HDP gizlice anlaþmýþtý lakin hesap tutmadý, vatandaþ rasyonel bir tercihte bulundu. Parti yönetimlerinde istifalar beklenirken aksine daha sýký yapýþan koltuk düþkünlerine þahidiz.
Ülkemizin etrafýnda küresel çekiþmeler ve yeni cepheler var. Birçok geliþmiþ ülkede resesyon konuþuluyor. Savaþ, Doðu Avrupa'dan Afrika'ya doðru iniyor... Petrol yukarý koþuyor...
Muhalefet partileri ise iç çekiþmenin içindeler. Dünyadaki geliþmelere kapalýlar.
Özellikle belediye seçimleri siyasi partilerde daha çok tilkinin dolaþmasý manasýna geliyor.
Yerel seçimler rekabetin kýyasýya yaþandýðý bir mecra. En büyük kavgayý CHP'de göreceðiz. Seçmenin gözü kapalý oy verdiði partinin adayýný genel merkez belirleyecek. Genel Baþkan'ýn ve ekibinin "tamam" dediði isim belediye baþkaný olacak.
CHP'yi siyaset yapmaktan ve üretmekten alýkoyan aslýnda sabit seçmen kitlesi. Seçmen tutumunu deðiþtirmediði için parti asla hesap vermiyor. Sabit seçmen partisini her ne olursa olsun deðiþtirmeyeceðini söylüyor. Akýbet deðiþmiyor...
Türkiye'de muhalefete güven kaybý demokratik kültüre zarar veriyor. Ýktidarýn her hizmetini reddeden ve görmezden gelen bir muhalefetin nadirattan haklý tespitleri de gürültüye gidiyor.
Türkiye bu siyasi yelpaze ile yeni bir anayasa yapabilir mi?
20. asýrda kurulan ulus-devletlerin sorunlarý neler ve karþýmýzda hangi riskler var.
Kurucu iradeyle, bölgesel ve tarihsel misyonu bir araya getirecek ortak ifadeyi bulmak için çaba sarf edecek miyiz?
Gerçekçi olmamýz gerek. Muhalefet kendine bir tokat atýp uyanmak zorunda.
Bu ülkenin gelecek 100 yýlýný inþa edecek anayasa için muhalefet de tartýþmak ve öneride bulunmak zorunda.
Toplumun konsensüs istediðini, 15 Temmuz sonrasý yaþadýðýmýz yüksek güvenlik politikalarýndan uzaklaþmanýn da mecliste uzlaþý arayýþýndan geçeceðini unutmayalým.
Güvenlik kurumlarý terörizmle mücadele edecek fakat siyaset yapýcýlar demokratik sistemi iþletmek zorundalar. Siyaset sadece kazanmak için yapýlmaz bazen fikirlerinizle iktidarda olabilirsiniz.
Yeni anayasa için partiler çalýþmalý. Toplumsal kesimleri dinlemeli. En çok da muhalefet partileri emek vermeli.