Yeni dünya düzeni Türkiye liderliðinde kurulacak

Son dönemdeki dünya çapýndaki hâdiseler, her ne kadar menfi bir görüntü verse de insanlýðýn kurtuluþu için mühim hâdiselerdir. Dünyayý sömüren ve dünyaya kendi çýkarlarý doðrultusunda yön veren hâkim güçlerin Ukrayna üzerinden hesaplaþmaya baþlamalarý, sömürülen ve topraklarý iþgal edilmiþ halklara nefes almalarý için büyük bir fýrsattýr.

Evet, ateþ artýk, senelerdir ateþi harlayanlarýn kucaðýna düþmüþtür. Söndürmeleri de mümkün görülmemektedir. Kucaktan tüm vücuda yayýlacaktýr!

Kurulduklarý günden beri iþgalleri, sömürüyü, katliamlarý, tecavüzleri meþrulaþtýrma zeminleri olan Birleþmiþ Milletler ve NATO gibi kuruluþlar da Rusya'nýn Ukrayna'ya saldýrmasý sýrasýndaki acziyetleri sebebiyle kendi içlerinde bile sorgulanýr hale gelmiþtir.

"Dünya beþten büyüktür" diyerek her daim BM'deki haksýzlýðý dile getiren Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan Ukrayna vakasýyla birlikte BM'nin iflas ettiðini söyledi. Antalya Diplomasi Forumu'nda konuþan Cumhurbaþkaný Erdoðan BM'nin nasýl iflas ettiðini ve BM'de yýllardý süren komediyi þu sözlerle anlattý: "Burada genel hatlarý ile ifade ettiðim birçok meselenin gerisinde 2. Dünya Savaþý sonrasýnda kurulan müesses nizam vardýr. Savaþtan galip çýkan 5 devletin menfaatlerini önceleyen, mevcut güvenlik mimarisinin günümüzün ihtiyaçlarýna cevap vermediði, veremeyeceði aþikârdýr. Birleþmiþ Milletler üyesi 193 ülkenin kaderini, Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin insafýna býrakan bu sistemin adaletsiz olduðu, sizlerin de mâlûmudur. Ukrayna krizi ile beraber, sistemin çarpýklýðýnýn ötesinde çok daha büyük açýklarýnýn ve yapýsal problemlerinin olduðu ortaya çýkmýþtýr. Çatýþan taraflardan biri, veto hakkýna sahip daimi üye olunca Güvenlik Konseyi'nin rolü boþa çýkmýþ, sistem iflas bayraðýný çekmiþtir. BM Genel Kurulu'nda alýnan kararlarýn baðlayýcý yönü bulunmadýðý için de çatýþmalarý sonlandýracak hiçbir adým atýlamamýþtýr. Düþünün 141 üye, o 5 üyenin içindeki 1 veya 2 üyeye karþý oy kullanýrken netice alýnabildi mi? Alýnamadý. Böyle bir adalet olur mu? Daha adil bir dünyayý tesis etmek için uzun bir süredir 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek sistemin bu yönüne dikkat çekiyor, günümüz þartlarýna göre reform edilmesi gerektiðini hep söyledik, söylüyoruz. Sistemin açýklarý bilinmesine raðmen, veto yetkisini elinde tutanlar, gücü paylaþmaya yanaþmadýðý için reform taleplerini görmezden geliyor. Veto hakký olmayan geçici üyelik. Bu da çok komik geliyor bana. 15 tane geçici üye. 5 tane de daimi üye. Böyle komik bir þey olur mu? Bununla nereye varýlýr? Geçici üye olmak için de o ülkeler 'ben de geçici üye olabilir miyim' diye çýrpýnýyorlar. Çeþitli lobiler, kulisler yapýyor. Olsan ne yazar? Ayný þeyi biz de yaþadýk. Hiçbir faydasý var mý? Yok. Elini kaldýr, indir. Asýl iþ o 5'ten bir tanesinde. O 5 üyeden bir tanesi ne derse o oluyor. Geçici üyelik üzerinden sistemin yapýsal sorunlarýnýn üstü örtülmeye çalýþýlýyor. Bizim gibi doðru bildiklerini yüksek sesle haykýrmaktan çekinmeyen ülkeler ise haksýz, temelsiz son derece çirkin ithamlar ile susturulmak istendi. Oysa biz Dünya 5'ten büyüktür derken sadece kendimiz için, kendi ülkemiz için bir talepte bulunmuyorduk. Milletimizin hakký ile beraber tüm insanlýðýn hakkýný, hukukunu, ortak menfaatini de savunmaya çalýþýyorduk yaþadýðýmýz hadiseler bize tespitlerimizin ne kadar doðru, yerinde ve isabetli olduðunu göstermiþtir."

Yýllardýr dünya bu hukuksuzlukla yönetiliyor. Baþkan Erdoðan, "Sen benim iþgalime ses çýkarma ben de senin iþgaline ses çýkarmayayým" düzeninin iflas ettiðini mezkûr sözleriyle ilan etmiþ oldu.

Baþkan Erdoðan sadece durum tespiti yapmayýp adil yeni bir dünya düzeni kurma yolunda da hamle üstüne hamle yapýyor. Son bir haftada Türkiye'ye gelmek için sýraya giren ülke liderleri ve savaþan taraflarýn Türkiye'de görüþmeleri de Türkiye'nin tarihi misyonuna döndüðünün alâmetleri.

Yaktýklarý ateþi kucaklarýnda bulanlar ateþi söndürmeye çalýþýrken, Türkiye liderliðinde sömürülen ve ezilenler adil yeni dünya düzenini kuracaklar. Devran döndü artýk!..