Yeniden Refah seçmeni için karar vakti!

31 Mart seçimlerine dört gün kala seçmenin tercihi gibi partilerin durduklarý yerler de iyice netleþmeye baþladý.

Belediye baþkanlýðýnda iddiasý olmayan, iddiasý olsa da kazanma ihtimali olmayan partilerin sandýk performansý iki güçlü adaydan birine kazandýrmak, diðerine kaybettirmek gibi bir sonuca gebe yani.

Bu açýdan Yeniden Refah Partisi'nin tutumu ve sürüklendiði yer gerçekten ilginç.

Zira Rahmetli Erbakan'ýn mirasýnýn ve ideallerinin hayli uzaðýna ve hatta zýt istikametine savrulmuþ görünüyor Yeniden Refah Partisi.

Açýklanan son kamuoyu araþtýrmalarýna göre Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Eskiþehir gibi çekiþmenin yoðun yaþandýðý, Cumhur Ýttifaký adayý ile CHP-DEM ittifaký adayý arasýndaki farkýn +1, -1 veya +1 buçuk, -1 buçuk þeklinde seyrettiði yerlerde Yeniden Refah Partisi bu aralýkta görünen oy oranýyla seçim sonuçlarýný belirleyecek parti hüviyetine bürünmüþ durumda.

Dolayýsýyla bu hal Yeniden Refah seçmenini hem siyasi vebal altýna itti hem de Erbakan'ýn vasiyetine uyup uymamak gibi çetin bir sýnamayla karþý karþýya býraktý.

YENÝDEN REFAH SEÇMENÝ VEBAL ALIR MI?

Bu yeni ve netameli pozisyondan dolayý bu günlerde Refah ve Saadet Partili eski siyasetçilerin, Milli Görüþ geleneðinden gelen isimlerin bulunduðu meclislerde ve paylaþým guruplarýnda derin muhasebeler ve hararetli tartýþmalar yaþanýyor.

Kamuoyuna açýk paylaþým yapan, yazýp söyleyen sayýsý da az deðil doðrusu. Partisinin yerel seçim sürecinde aldýðý tutumu Erbakan'ýn mirasýna zýt, Milli Görüþ çizgisine aykýrý bularak istifa eden Suat Pamukçu mesela. Pamukçu pazar günü Ýstanbul'da 650 bin kiþinin þahitliðinde AK Parti'ye geçerek tarafýný netleþtirdi ama parti deðiþtirmeden tutum deðiþtirecekler hayli fazla.

Benim yaptýðým taramalara, konuþtuðum isimlere bakýlýrsa Milli Görüþ tabanýnda "bu vebalin altýna girilmez" görüþü hâkim.

Malum Rahmetli Erbakan görüntülü kayýtlarý da bulunan pek çok konuþmasýnda ülke idaresinin CHP'ye býrakýlamayacaðýný, CHP'ye kazandýracak herhangi bir karardan veya tutumdan geri durulmasýný söylüyor.

Bu tür videolar, þahsi hatýralar ve "Erbakan hedef gösterdi, Erdoðan yaptý" denebilecek iþler listesi þu an WhatsApp gruplarýnýn en sýk paylaþýlanlarý.

ERBAKAN HEDEF GÖSTERDÝ, ERDOÐAN YAPTI!

Bir muhasebe var Millî Görüþ çevrelerinde. Þöyle bir cümle kuruldu mesela böyle bir ortamda: "Erbakan Hocanýn siyasi bilinç için senelerce dil döktüðü, gerçekleþtirmek için ömrünü verdiði ne varsa Erdoðan yaptý. Yanlýþlarý da oldu ama Allah var çok çalýþtý, bedeller ödedi ama yaptý. Gözümüzün önünde yaþlandý resmen".

Ayasofya'nýn ibadete açýlmasý, Taksim'e cami yapýlmasý, baþörtüsü yasaklarýnýn kaldýrýlarak yasakçýlarýn yargýlanmasý, darbe döneminin kapanmasý, 28 Þubatçýlarýn yargýlanmasý, Ýmam hatiplerin ayaðýna takýlan prangalarýn kýrýlmasý, milli savunma sanayiinin güçlendirilmesi, yerli araba, tank, uçak baþta olmak üzere teknoloji ve aðýr sanayii hamlelerinin atýlmasý, dýþ politikada baðýmsýzlýk ve daha pek çok konu baþlýðý... Erbakan ile Erdoðan'ý ayný niyette ve hedefte birleþtiriyor.

Necmettin Erbakan'ýn düþünceleri kadar, küresel sisteme dair eleþtirileri ve adil düzen önerileri de Erdoðan'ýn siyasi çizgisinin temelini oluþturuyor aslýnda.

Bu açýdan Erbakan'ýn siyasi devamlýlýðýndan bahsedilecekse eðer Saadet ya da Yeniden Refah'ýn deðil AK Parti ve Erdoðan'ý adýný anmak gerekir hakikati teslim bakýmýndan.

YENÝDEN REFAH'IN SAADET'TEN FARKI KALDI MI?

Erbakan'a ve dindarlara eziyet edenleri, manþetlerden hakaret edenleri, baþörtülü kýzlarý yerlerde sürükleyenleri affedip siyaseten ayný masaya oturduðu için çok eleþtirildi Saadet Partisi. Taban kaybettiði de açýk zaten.

Bu seçimlerde ise istediði belediyeler kendisine verilmedi diye Erdoðan'ýn karþýsýna, CHP ve DEM'in yanýna geçtiði için eleþtirilen parti Yeniden Refah Partisi.

Oysa 2018'deki kuruluþtan sonra hem varlýðýný hem iddiasýný koruyabilmiþti YRP. Mayýs 2023 seçimlerine kendi logosuyla ama Erdoðan'ýn yanýnda yöresinde seçime girmiþ ve yüzde 2,81'de kalan oyuyla yüzde 7'lik baraja takýlmadan 5 vekil sokabilmiþti Meclise.

Üstelik HDP'nin olduðu masaya oturup CHP listesinden seçimlere giren Saadet, DEVA ve Gelecek Partileri'nin düþtüðü "siyasi zillete" de düþmemiþti YRP.

Þimdi týpký onlar gibi ontolojik bir sorgulamaya itiliyor Yeniden Refah Partisi. Minik bir oy dilimi ve birkaç koltuk karþýlýðýnda CHP'ye kazandýrmak YRP'yi týpký Saadet Partisi gibi üzerine oturduðu mirasla çeliþkili bir duruma sokuyor çünkü.

DEM VE CHP ÝLE YAN YANA GELÝNÝR MÝ?

CHP'ye seçim kazandýran partilerin baþýnda DEM var malum.

Altýlý masa daðýldýðý, ÝYÝ Parti de CHP-DEM iliþkisini daha fazla kamufle etmek istemediði için þu an iki parti alenen yan yana, yanak yanaða. Ýliþki durumlarýný bu kez "kent uzlaþýsý" adýyla kodlasalar da pratikte deðiþen bir yok.

Ýstanbul ve Mersin'de tam saha, Ýzmir ve Ankara'da parçalý ittifak yürütüyorlar. PKK baronlarýndan Mustafa Karasu'nun açýk talimatýyla "ittifaka devam" diyorlar. DEM Partililer "Kürdistan'da biz kazanacaðýz, batýda AK Parti'ye kaybettireceðiz" demekten çekinmiyorlar.

ARTIK SÖZ DE KARAR DA SEÇMENÝN!

Yeniden Refah Partisi'nin içinden ve habitatýndan gelen sesler mevcut durumu reddediyor.

Parti yönetimi sandýkta býçak sýrtý bir denklem oluþacaðýný öngöremedi ve kendi hacmini ölçüp iddiasýný ortaya koymak adýna bir karar aldý belki de.

Belki de tam da bunu öngördüðü için hacminin üstünde çok sayýda il-ilçe belediye baþkanlýklarý istedi ve çýkmaza soktu AK Parti ile görüþmeleri. Net olarak bilemiyoruz.

Ama þunu biliyoruz artýk: Yeniden Refah oylarý AK Parti aleyhine, CHP lehine iþlev görecek.

Bu durumda, uzay boþluðunda yüzüyor gibi görünen YRP yönetiminin kuramadýðý o hassas dengeyi kurmak, CHP'ye kazandýrma vebalini yüklenip yüklenmeme sorumluluðuna almak doðrudan Yeniden Refah seçmenine düþüyor.