Yıldırım Akbulut: Mütevazı bir Türk büyüğü…

Anavatan Partisi'nin kuruluşu ile siyaset yılları başlayan Yıldırım Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 86 yaşında hayatını kaybetti.

Akbulut, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı yaptı. Son görevi Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğiydi.

Akbulut'un siyasi hayatı, Cumhuriyet'in faziletini de anlatıyor.

Yıldırım Akbulut, babasının PTT memuru olması dolayısıyla ilkokulu Eskişehir'de, ortaokulu Samsun'da, liseyi ise Erzincan'da okudu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip Erzincan'da serbest avukatlığa başladı.

Cumhuriyet, vesayetin bütün baskılarına, kumpaslarına rağmen milletin değerleri ile barışık evlatlarına hizmet imkânı verdi. Vermeye devam ediyor.

Tek parti döneminde devlet makamları, ancak resmî ideoloji memurlarına açıktı. CHP zihniyetinden olmayanlar, hele hele "yerli ve millî" duruşu olanlar asla itibar sahibi olamazdı.

Cumhuriyet, milletin evlâtlarına itibar kazandırdı. Türkiye'ye büyük hizmetler yapmalarına fırsat verdi. Kalkınmanın, refahın, istikrarın mayasını onlara kardırdı...

Cumhuriyete demokrasi takviyesini de yine milliyetçi/muhafazakâr iktidarlar yaptı.

CHP zihniyetinin darbecilere yol verdiği her dönemin ardından milletimiz, ısrar ve inatla özünü savunan kadroları işbaşına getirdi.

Bu süreçte Yıldırım Akbulut, içimizden biri olarak dürüst, samimi ve mütevazı bir şahsiyet olarak isim yaptı.

Turgut Özal, 1989'da Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıkarken hafızalarda hâlâ yer eden bir şey oldu.

Özal, partisinin Meclis Grubunda yaptığı anketle Anavatan Partisi'nin başına geçebilecek 18 isim belirledi. Her birinin cebine bir mavi boncuk koydu.

Kamuoyu bu isimlere "18 Türk büyüğü" dedi. Sonra bu isimlerin sayısı dörde düştü.

Bir de görüldü ki, ismi hiç telâffuz edilmeyen Yıldırım Akbulut Başbakanlığa getirildi.

Sakin tabiatı, yumuşak huyu, babacanlığı, kavgaya/gerilime pirim vermeyen dürüst karakteri ile Yıldırım Akbulut farklı bir siyasetçiydi.

Elbette siyasetin cilveleri sebebiyle çevresi onu zaman zaman öne çıkardı. Ancak şahsî hırs çabalarına hiç şahit olmadık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu devlet ve millet adamını değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'nda kendisinden istifade etti.

Erzincan hasbî bir evlâdını kaybetti.

Milletimizin başı sağ olsun.

Mekânı cennet olsun.

Ailesine, sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz...