Yýldýzýn parladýðý anlar vardýr. Stefan Zweig meþhur kitabýnda tarihten kesitler vererek kritik kararlarý ve dönüm noktalarýný öne çýkarýr.
Bugünlerde tarihin akýþýnda hassas bir evreye tanýk oluyoruz. Kimin yýldýzý parlýyor ve kimin yýldýzý sönüyor acaba?
Ýnsanlýk ayný gemide olduðunu unutuyor çoðu zaman. Ýster Kuzeyli ister Güneyli olsun insanlýðýn huzura ve barýþa ihtiyacý var.
Ukrayna'da yaþanan acýnýn Suriye'den bir farký yok elbette. Bosna'da, Felluce'de, Telafer'de nice insan katledildi kadýn çocuk demeden. Bugün Ukrayna'da yaþanan trajedi süper güçler için ise sadece istatistikten ibaret.
Etrafýmýzdaki ateþ çemberinin ortasýnda bir istikrar adasý olmak için çýrpýnýyoruz. Sakin ve dirayetli bir ülke olmak için caydýrýcý olmak zorundasýnýz. Kimseye muhtaç olmadan üretmek ve sýnýrlarýnýzý ve hatta ötesini korumak zorundasýnýz.
Dýþarda saygýn ve uzlaþmacýyýz. Dünya liderleri Türkiye'ye odaklanýyor. Batý medyasý ise ateþ bacayý sarýnca bize göz kýrpmaya baþladý. Coðrafi koordinatlarýmýz ve bu topraklarý yurt edinmiþ azimli millet burayý tarihin kritik evresinde merkez yapýyor.
Post-Ukrayna dönemi dünyada sorgulanýyor ve öngörüler yapýlýyor. Ticaretin rotasý nasýl etkilenecek? Enerji haritalarýnda nasýl bir deðiþiklik olacak? Küresel þirketlerin yaptýrýmlar sonrasý adresi neresi olacak? O kadar çok sorunun cevabý burada ki göremeyene aþk olsun!
George Friedman, gelecek analizi yaptýðý kitaplarýyla Türkiye aydýnlarýný pek de memnun etmemiþti. Oysa kapsamlý bir dünya okumasý yaptýðýnýzda yükselen merkezin burasý olduðu bir gerçekti. Yeter ki içerde istikrar ve birlik bozulmasýn.
Türkiye öngörülemeyen hamleler yaptý ve kýsa bir zamanda birçok alanda atak yaptý. Elbette çok eksiðimiz var. Demokrasi ve insan haklarý baþlýðýnda topyekûn iyileþmemiz þart. Bu baþlýklarý yasalardan çok davranýþlarýmýza yansýtabilmemiz þart. Dezavantajlý gruplarý yasalarla deðil önce özeleþtiriyle ve kültürel idrakle koruyabileceðimizi unutmayalým. Devlet ve toplum dediðimiz olgularýn her birimiz tarafýndan vücuda geldiðini unutmadan.
Türkiye'nin niçin önemli olduðunu anlamamýz için etrafýmýzý ve model aldýðýmýz kýtayý net görmemiz gerekiyor. Bölgesel rakiplerimizi ve çevremizdeki ülkeleri baz alýp karþýlaþtýrýrsak nasýl bir mesafe kat ettiðimizi anlayabiliriz.
Türkiye'yi bir savaþýn içine çekmeye çalýþanlara inanmayýn. Türkiye tarihinin en aktif ve en doðru dýþ politika dönemlerinden birine tanýk oluyoruz. Toplumsal destek ise çok yüksek. Asýl böyle zamanlarda içeriye bakmak lazým. Ýçeride toplumsal kutuplaþmalar ve farklý senaryolar için hazýrlýklar yapýlýyor belli ki.
Meslekler arasýnda çýkartýlan bir kavganýn arka planýnda Türkiye'yi kilitlemek isteyenlerin olduðunu görmek zor deðil. Meslek örgütlenmelerinin toplumsal dinamikleri huzursuz etmesi eski alýþkanlýklarýn ve vesayet özleminin yansýmasý.
Hakeza Türkiye'nin yýldýzýnýn parladýðý bir dönemde küçük zümrelerin, kuytularýn, karanlýk odaklarýn bizi içerde boðmasýna izin vermeyelim. Nefesi kesilen ve takatsiz kalan PKK, DAEÞ, FETÖ gibi terör örgütlerini örnek alan onlarýn boþluðuna talip olan alternatif yapýlara, kandýrýlmýþ, kullanýþlý þahýslara karþý uyanýk olma zamaný.
Onlar o kadar ortada ve görünür halde ki yýldýzýn parladýðý an hepsinin gözleri kamaþýyor korkudan.
Not: Nevruz aziz milletimize ve Türk dünyasýna huzur ve bereket getirsin. Bölgemizde ve dünyada barýþa vesile olsun. Özellikle yazýlarýmýzý Bakü'den, Tebriz'den ve Kosova'dan takip eden dostlarýmýzýn Nevruz Bayramý kutlu olsun.