Azerbaycan Baþkaný Ýlham Aliyev ve Ermenistan Baþbakaný Nikol Paþinyan Brüksel 'de yeniden görüþtüler. Malum, Avrupa'nýn Güney Kafkasya'daki yeni duruma eklenmek istedikleri açýktýr. Tabii Minsk Grubu baþlýklý sözde "çözüm ittifaký" da, 44 günlük savaþýn akabinde eridi. Bu durum Rusya-AB iliþkileri için de önemli yeni durum oldu, artý olarak ABD-Rusya hattýnda da yeni koz daðýlýmýna neden oldu.
Ve elbette Türkiye...
Bu coðrafyada yeni sayfanýn açýlmasýna neden olan Türkiye, ezberlerin bozulmasýna sebep oldu. Fransa, hep Türkiye'den rol çaldý. 44 günlük savaþ döneminde de açýktan Ermenistan'a destek oldu.
Paþinyan, Zengezur konusunda Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasýnda imzalanan anlaþmaya uzun zamandýr uymamaya gayret ediyor.
Moskova'nýn baskýlarýna raðmen sorunu zamana yaymaya gayret etti.
Karþýda Brüksel vardý. Paþinyan bu sebepten Avrupa'nýn desteðini alacaðýný hesapladý.
Brüksel toplantýsý oldu ve Aliyev þunu dedi: "Eðer Zengezur koridorunda Ermenistan'ýn gümrük ve sýnýr ordusu duracaksa, o zaman Ermenistan'ýn Karabað'ýn Ermeni ahalinin yaþadýðý illere baðlayan Laçin koridorunda da Azerbaycan gümrük ve güvenlik güçleri duracaktýr."
Tabii bu duruma özellikle Ermenistan'ýn tamam demesi mümkün deðildi. Tabii ki Ermenistan'ýn Karabað'daki Ermeni ahaliye ulaþmak isteðine "hak" diye bakan Avrupa'nýn Nahçivan'la Azerbaycan'ýn diðer bölgeleri arasýnda karadan baðýn saðlamasý için Aliyev'in Zengezur koridorunun açýlmasý þartýna "hayýr" diyemezdi. Nitekim ki, Rusya da diyemedi!
Paþinyan'ýn zamana býraktýðý sorun, þimdilik noktalandý. Zengezur koridoru açýlacak ve Azerbaycan'ýn þartlarý çerçevesinde bu süreç yönetilecektir.
Bu durumda doðal olarak Türkiye ve Ermenistan arasýnda da diyalog kanalý açýlmýþ oldu.
Bu yeni süreç Bakü ve Ankara arasýndaki karþýlýklý istiþarelerle yönetilmektedir. Avrupa ve özellikle Fransa'nýn yeni sürece dahil edilme gayreti ise sadece Ermenistan'ýn yalnýzlaþmamasý için deðil, hem de Türkiye'nin doðal hinterlandýna kendini perçinleme politikasýnýn yansýmasý olarak karþýmýzda.