ABD, Rusya ve savaþ ne zaman bitecek?

Rusya cephesine bakýlýrsa, içeride ciddi sorunlar var. Rusya'da þimdilik "orta sýnýf", olaylara devletçi bakýþ açýsý ile bakýyor. "Ýþçi sýnýfý" Putin'i destekliyor. "Zenginler kulübü" ise bir "çeliþki" içerisinde. Yüksek sesli eleþtiri olmasa da, destek de söz konusu deðil. Diðer taraftan Rusya, ülkeyi terk eden zenginlerden, "satýlmýþ" olarak bahsetmeye baþladý. Gidenlerin ve kaçanlarýn geriye dönmemesi de, "propaganda" konusu oldu...

Sanatçýlar da ikiye bölünmüþ durumda. Rusya'nýn yanýnda duranlar ile destek vermeyenler arasýnda da ciddi "kriz" söz konusudur. Kamuoyu, sesi çýkmayanlardan, devleti ve ülkeyi savunmayanlardan; hesap sormaya baþladý bile...

Putin hâlâ kamuoyu desteði görmektedir. Ama konuya oran ile bakarsak, spekülatif olur. ABD ve Ýngiltere'nin Rusya üzerindeki saðladýðý ortak akýl, tüm konularda geçerli olur mu? Mesela Rusya'nýn Suriye'de boþalttýðý alana, kimin hâkim olacaðý konusuna; ABD ile Ýngiltere ayný noktadan mý bakacak?

Rusya Dýþiþleri Bakaný Lavrov'un ABD'nin Suriye'de Devlet kurma planýndan bahsetmesi; boþ konu deðil hiç kuþkusuz. Bu beyanatý da boþuna söylemedi. Tabii bir tarafta rakipleri bir birine düþürme gerçeði söz konusu ama diðer tarafta da bu konu gerçek bir konudur.

-Mesela burada bir birine düþman Ýngiltere ve Rusya bakýþ açýsý, yan yana gelebilir...

-Mesela ABD'nin niyeti ile Londra'dan bakýþ açýsý ayný deðil...

-Mesela Türkiye açýsýndan bakýlýrsa; Londra ve Moskova bakýþ açýsý iþine yarayabilir...

Ýran konusu yeniden devreye girebilir. Bu durumda ABD kiminle, kime karþý ve hangi pazarlýk üzerinden anlaþýr? Bunlarýn hepsi önemli sorular!

Rusya, Suriye'de; hangi talep karþýlýðý Türkiye gerçeklerine daha sýcak bakabilir? Artýk bunlarý konuþacaðýz.

Rusya Ukrayna temasýna, kendi iç meselesi olarak bakýyor ve bundan da asla vazgeçmeyecek. Bu durum onu ekonomik olarak zayýflatýr mý? Sorusunun cevabý: Evet! Ama Rusya, ekonomik zorluðu seçmekle; devletin bütünlüðünü koruduðu düþüncesine sahip.

Ukrayna tuzak mý, deðil mi? Rusya bunu kendisine yönelik operasyon olarak görüyor ve bunun mimarýný da ABD olarak belirlemiþ. Kendisi girmeseydi; Ukrayna üzerinden operasyon yiyecekti ve ayný ekonomik sonuçlar; o zaman da ayný olacaktý düþüncesinde. Dolayýsýyla baþka yol kalmadýðýný ve Ukrayna'ya girmenin son seçenek olduðu fikrini her geçen gün verilerle ispat eder durumda...

Tabii gelinen noktada kendi iç sorunlarýný da gördü ve hesaplýyor. Mesela devlet kurumlarýndaki yolsuzluklar, bütçedeki yolsuzluklar gibi... Rusya için zannýmca en önemli yýkýcý durum budur ve bu durumlarýn ortaya çýkmasý da, iç hesaplaþma için önemli bir sorun halinde.

Rusya operasyon olarak baktýðý Ukrayna konusunun, daha sert savaþ içeriðine geçmesi durumunda; gerçek gücünü göstereceðini de savunmakta...

Þimdilik Putin, özellikle Çeçen askerleriyle boy göstermekle, çok baþlý mesaj veriyor. Savaþ ilan ederse, genel "seferberlik" konusu da devreye girecek. Dolayýsý ile þu anda tam olarak "Rusya savaþýyor" boyutunu meydana çýkarmadýðýný göstermektedir.

Küresel ekip Çin ile alakalý ne düþünüyor?

Yunanistan üzerinden Türkiye'ye yönelik hamle ne olur?

Kýþkýrtmalar nasýl yönetilir? Sorularý, Rusya ile Ukrayna arasýndaki sürecin boyutunu da etkileyecek. Suriye konusu da önemli hususlarýn baþýnda. Rusya'nýn Suriye'de çýkmasý gibi net bir durum da, þu anlýk söz konusu deðil. Dolayýsýyla, bu savaþ ne zaman bitecek sorusuna yanýt; ABD ile Ýngiltere arasýndaki enerji hatlarý üzerindeki, derin rekabeti de kendi içinde saklýyor.

Lavrovun Suriye'de ABD'nin PKK devleti kurma çabasýný, açýktan ifade etmesi; Ukrayna olayýnýn boyutu ve müddeti konusunda fikir barýndýrmaktadýr. Sürecin nasýl yönetileceði, birçok çözüme anahtar olabilir.