ABD, Rusya ve savaş ne zaman bitecek?

Rusya cephesine bakılırsa, içeride ciddi sorunlar var. Rusya'da şimdilik "orta sınıf", olaylara devletçi bakış açısı ile bakıyor. "İşçi sınıfı" Putin'i destekliyor. "Zenginler kulübü" ise bir "çelişki" içerisinde. Yüksek sesli eleştiri olmasa da, destek de söz konusu değil. Diğer taraftan Rusya, ülkeyi terk eden zenginlerden, "satılmış" olarak bahsetmeye başladı. Gidenlerin ve kaçanların geriye dönmemesi de, "propaganda" konusu oldu...

Sanatçılar da ikiye bölünmüş durumda. Rusya'nın yanında duranlar ile destek vermeyenler arasında da ciddi "kriz" söz konusudur. Kamuoyu, sesi çıkmayanlardan, devleti ve ülkeyi savunmayanlardan; hesap sormaya başladı bile...

Putin hâlâ kamuoyu desteği görmektedir. Ama konuya oran ile bakarsak, spekülatif olur. ABD ve İngiltere'nin Rusya üzerindeki sağladığı ortak akıl, tüm konularda geçerli olur mu? Mesela Rusya'nın Suriye'de boşalttığı alana, kimin hâkim olacağı konusuna; ABD ile İngiltere aynı noktadan mı bakacak?

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un ABD'nin Suriye'de Devlet kurma planından bahsetmesi; boş konu değil hiç kuşkusuz. Bu beyanatı da boşuna söylemedi. Tabii bir tarafta rakipleri bir birine düşürme gerçeği söz konusu ama diğer tarafta da bu konu gerçek bir konudur.

-Mesela burada bir birine düşman İngiltere ve Rusya bakış açısı, yan yana gelebilir...

-Mesela ABD'nin niyeti ile Londra'dan bakış açısı aynı değil...

-Mesela Türkiye açısından bakılırsa; Londra ve Moskova bakış açısı işine yarayabilir...

İran konusu yeniden devreye girebilir. Bu durumda ABD kiminle, kime karşı ve hangi pazarlık üzerinden anlaşır? Bunların hepsi önemli sorular!

Rusya, Suriye'de; hangi talep karşılığı Türkiye gerçeklerine daha sıcak bakabilir? Artık bunları konuşacağız.

Rusya Ukrayna temasına, kendi iç meselesi olarak bakıyor ve bundan da asla vazgeçmeyecek. Bu durum onu ekonomik olarak zayıflatır mı? Sorusunun cevabı: Evet! Ama Rusya, ekonomik zorluğu seçmekle; devletin bütünlüğünü koruduğu düşüncesine sahip.

Ukrayna tuzak mı, değil mi? Rusya bunu kendisine yönelik operasyon olarak görüyor ve bunun mimarını da ABD olarak belirlemiş. Kendisi girmeseydi; Ukrayna üzerinden operasyon yiyecekti ve aynı ekonomik sonuçlar; o zaman da aynı olacaktı düşüncesinde. Dolayısıyla başka yol kalmadığını ve Ukrayna'ya girmenin son seçenek olduğu fikrini her geçen gün verilerle ispat eder durumda...

Tabii gelinen noktada kendi iç sorunlarını da gördü ve hesaplıyor. Mesela devlet kurumlarındaki yolsuzluklar, bütçedeki yolsuzluklar gibi... Rusya için zannımca en önemli yıkıcı durum budur ve bu durumların ortaya çıkması da, iç hesaplaşma için önemli bir sorun halinde.

Rusya operasyon olarak baktığı Ukrayna konusunun, daha sert savaş içeriğine geçmesi durumunda; gerçek gücünü göstereceğini de savunmakta...

Şimdilik Putin, özellikle Çeçen askerleriyle boy göstermekle, çok başlı mesaj veriyor. Savaş ilan ederse, genel "seferberlik" konusu da devreye girecek. Dolayısı ile şu anda tam olarak "Rusya savaşıyor" boyutunu meydana çıkarmadığını göstermektedir.

Küresel ekip Çin ile alakalı ne düşünüyor?

Yunanistan üzerinden Türkiye'ye yönelik hamle ne olur?

Kışkırtmalar nasıl yönetilir? Soruları, Rusya ile Ukrayna arasındaki sürecin boyutunu da etkileyecek. Suriye konusu da önemli hususların başında. Rusya'nın Suriye'de çıkması gibi net bir durum da, şu anlık söz konusu değil. Dolayısıyla, bu savaş ne zaman bitecek sorusuna yanıt; ABD ile İngiltere arasındaki enerji hatları üzerindeki, derin rekabeti de kendi içinde saklıyor.

Lavrovun Suriye'de ABD'nin PKK devleti kurma çabasını, açıktan ifade etmesi; Ukrayna olayının boyutu ve müddeti konusunda fikir barındırmaktadır. Sürecin nasıl yönetileceği, birçok çözüme anahtar olabilir.