Küresel güçler veya cemiyetler; dünyada savaşların “sınırlarını” genişletmek mi istiyor?

Rusya üzerine inşaa edilen stratejiden anlıyoruz ki; ABD ve İngiltere, Avrupa ülkelerini daha "geniş amaçlı" hedefler için kullanma peşinde. ABD, "Karadenize" tam "hâkim" olmak için, ayağına dolaşan herkesi, hatta Ukrayna gibi taraftarı olan ülkeleri bile ortadan "kaldırmaktan" çekinmiyor.

Peki, bu süreç, ABD'nin istediği şekilde cereyan ediyor mu?

Hikâyenin parçalarına bakılırsa, Rusya küresel sistemden "çıkartılarak"; esasında Avrupa ile Rusya arasında derin "perde" oluşumunu başlatabildi. Kuzeydeki ülkeleri kışkırtmaya başlaması; yani İskandinav ülkelerini de işin içine çekme hevesi ise, olayın boyutunun değiştirilmesine işaret ediyor.

Ukrayna'da tam istediğini alırsa, genişleme planını zamana yayacak gibi.

Şimdilik Rusya, ABD ve İngiltere'nin arzu ettiği boyutta edilmedi. Sosyal medyada dolaşan çoğu "fake" hesaplardan da anlıyoruz ki; kurgu ile gerçeklerin arasında "vargel" eden bu süreç, fazlasıyla "zikzaklarla" doludur.

Dolayısıyla neyin gerçek, neyin yalan olduğunu tam göremediğimiz için, küresel ekibin inhisarında olan tüm propaganda mekanizmaları; ne özgür, ne de gerçeği yansıtıyor. Bu durumda Rusya üzerine inşa edilen çoğu hikâye, yanlı ve kasıtlı içerik taşımaktadır. Rusya kendi içindeki söylem dili ve tutumu ile de, buna tamamen fırsat tanıyor.

İskandinav ülkeleri ve Yunanistan konusu, ikinci etap için devreye mi girecek?

Yunanistan'a toplanan silahlar, Rusya için mi? Yoksa yeni cephe Türkiye üzerine mi inşa ediliyor?

Rusya'yı NATO kıskacına alarak, Rusya düşmanlarının sayısını artırarak, Putin nereye itekleniyor acaba?

Veya bu yol ile Rusya içi ayaklanma zemini mi oluşturulmakta?

Tabii şu anda ne kadar komplo analiz isterseniz, hepsi bu duruma uyar. Türkiye içinde "ırkçılık" söylemleri boşuna mı tetikleniyor? Kesinlikle değil! Suriye içinde Türkiye ordusunu arzu etmeyen batılı güçler, PKK devleti kurmaya ısrarlı. Yunanistan ile Türkiye arasında olası gerilim, diğer taraftan içeride Suriyeli sığınmacılara yönelik ırkçı söylemlerin, muhalif gruplar tarafından siyasetin desteklenmesi masum görülemez. Rusya Ukrayna ile oyalanırken, Türkiye için de yeni "oyalanma" merkezi oluşumu ihtimali hiç yabana atılmamalı.

İskandinav ülkelerinin NATO üyeliği konusunda dolaylı tuzağı, biraz da Türkiye için hesaplanmaktadır.

Olayların seyrine bakılırsa, Rusya ile Türkiye'yi karşı karşıya getirmek için, her türlü girişim söz konusu olacaktır.

ABD "müttefiki" olarak bilinen ülkelerde de, kendisi aleyhinde oluşan kamuoyunun farkında. Güven kaybı yaşayan ABD için bu hiç kuşkusuz, ilerideki durumlar dehşet verici. Dolayısıyla yeni "dehşete" ihtiyaç vardı. Rusya her türlü işine yarayan koz oldu kendilerine. Tabii ortamı oluşturan ABD ve İngiltere...

Ortamın bu noktalara gelmesini sağlayan ise, Ukrayna gibi içerisinde her türlü çelişkiler olan ülkeler. Baltık ülkelerini de buraya ekleyebilirsiniz. İskandinav ülkeleri Batıdan sağlama alınan kriz ortamı, şimdi de Kuzeyden oluşturulacak. Tabii bir cephe ise güney cephesi...

Yunanistan tarafından İskandinav ülkelerinin söylem ve eylemlerine yönelik farklı retorikli beyanları da, bu günlerde sık sık duyacağız. Böylelikle birkaç cepheli kriz ortamı oluşturarak, İngiliz cemiyetleri, parçalı lokal savaşlar meydanına dönüştürme peşinde.

İsmini tarifini herkes kendisinin anlayışına göre dizayn etsin ama, esas mesele dünyanın şekli ve geleceği ile oynanılmakta... Ve burada gün gelir, taraf olmak şart olacak. ABD-İngiltere'ye "hâkim" olan küresel ekip, kendi çıkarları için herkesi ateşe verecek hiç kuskusuz. Demek ki ABD ve İngiltere'nin özgürlüğü dâhil, dünyanın özgürlüğü birkaç "ailenin" ve küresel finans "patronlarının" elinde "esir" durumda...