Rusya'nın Ukrayna hattında ''İslami'' söylemleri faktörü ve Zelenski'nin ''ikili'' standartları...

Ukrayna Başkanı Zelenski, giderek "çelişkili" beyanları ile daha fazla kendini anlatmaya (!) başlamış.

Sürekli kendi kendini inkar eden tez ve yorumları ile adeta Ukrayna üzerine "oynanan" gerçeklere ışık tutuyor.

Ukrayna ordusu, önce Ramazan Bayramı gerekçesiyle ilgi çekici kutlama mesajıyla gündem oluyor. Üzerinden fazla zaman geçmeden Zelenski, Yunan medyasına röportaj sırasında, Türkiye'ye "kırgın" olduğunu ifade ediyor. Sebep olarak ise "Rus turistleri" gösteriyor.

Zelenski, bundan önce de provokatif beyanları ile Türkiye'yi Rusya ile karşı karşıya getirme çabasını hiç gizlemedi. Oysa Ukrayna'nın selameti ve bölgenin geleceği için Türkiye'nin Rusya ile diplomatik kanallarını açık tutması alkışlanmalıydı. Düşmanına karşı "çözüm" arayanlar için bir aracının olması ve iletişim kuracağı kapının açık olması; vazgeçilmezdir.

Bir taraftan İstanbul'da kurulan diplomatik çözüm masasını destekleyen Zelenski, diğer taraftan Türkiye'nin Rusya ile kendi milli menfaatleri gereği, ilişkilerini iyi tutmasına karşın beyanlarda bulunan Zelenski...

Taban tana zıt beyanların iki sebebi olabilir:

Birincisi: Zelenski'nin "devlet aklının" ne anlama geldiğini bilmemesi ki; bu masum sebeptir.

İkincisi: Arkasındaki güçlerin yönlendirmesi ile ikide bir kendi kendini inkar eden tepkileriyle Türkiye'yi "provoke" etme çabası... İşte bu üzerinde durulması gereken bir durum ve masum olmayan kasıtlı bir tutum olarak yorumlanabilir .

Geçelim Ukrayna ordusunun, Ramazan bayramında, ajans çalışması olarak karşımıza çıkan "ilahili" bayram kutlama mesajına: Bu girişim kuşkusuz hepimizin hoşuna gidecek bir türdendi. Ama Ukrayna'da kan gövdeyi götürdüğü bir dönemde, neden böyle bir girişimde bulunuldu. Burada verilmek istenen mesaj neydi? Bu konuda dikkatimi çekenleri sizinle paylaşmak istiyorum:

Ukrayna "neonazi" gruplarının karşısına, Rusya'nın Çeçenistan askeri gücünü çıkarması ve Müslüman yapının İslami söylemler ile Ukrayna'da boy göstermesi, Mariupol üzerinde esas operasyon yapanların Adem Delimkhanov ve ekibinin devrede olması, sıradan olaylar olarak okunmamalı.

Adem Delimhanov, Kadirov'un has adamı. Rusya parlamentosunda Çeçenistan'ı temsil eden milletvekili ve şu anda Ukrayna'da, sahada askeri kimliği ile boy gösteren bir isim. Bir kaç gün önce Putin'in kararnamesiyle " Rusya Kahramanı" ödülünü almış bulunmakta. Tam ödülünü aldığı gün Rusya Devlet kanalına canlı olarak Ukrayna'dan bağlanıyor.

İlgimi çeken şey, şunlardı:

-Putin ve Kadirov'un emirlerini yerine getirdiğini söylerken, üzerine basa basa "Allahu Ekber" diye tekbir getirmesi ve İslami söylemlerin Rusya medyasında alışık olmayan tarzda yayınlarda sıradanlaştırılması...

-Yine Rusya medyası Donbas ve Luqans çevresinde ahaliden röportajlar alırken, bir Ortodoks Rus enteresan bir cümle kullanıyor: "Sokakta Allahu Ekber sesleri duydum. Aylardır binaların bodrum katındaydık ve sevinç çığlığı atarak Ruslar yardıma geldi dedim."

Şimdi Ukrayna ordusunda sokaklarda kan gövdeyi götürdüğü bir dönemde, Ramazan mesajı ile Rusya tarafından sokak röportajları arasından çıkan yukarıda bahsettiğim tekbir üzerine "Ruslar yardıma geldi" yorumu ve Çeçen milletvekili Adem Delimhanov'un devlet kanalında canlı yayında tekbir sedalara ile konuşmasını bitirmesi arasında bağ kurmak şarttır...

Ukrayna'da bunca yıldır Kırım Türklerinin yaşamalarına rağmen, böyle bir İslami mesaj hiç kullanılmadı. Rusya bunca Müslüman nüfusa rağmen, devlet veya gayri devlet kanalından tekbir sedası hiç işitilmedi. İşitilse de olumsuz röportajları arka plan sesi olarak, süs olarak istifade edildi.

Sahaya Çeçenistan'ın resmi askerleri çıktı. Rusya'nın bütünlüğü uğruna boy gösterildiğini beyan ederek sahneye çıkartıldı. Ukrayna tarafının Müslüman Kırım Türklerini sahada siyaseten aktif tutması ile Rusya'nın Çeçenistan ve ordusunu kullanması arasında bir bağlantı var mı? Rusya'nın Çeçenistan hamlesine İngiltere'nin de sahaya Çeçen muhaliflerini sürmesi arasında hiç kuşkusuz bağlantı vardır.

Rusya ve Anglosakson ittifakı karşı karşıya gelirken; Çeçenistan faktörü anlamlıdır. İçinde çok katmanlı nedenler saklı. Demek konu, sadece Kadirov değil...