Ýngiltere'nin rolünü ve adýmlarýný tüm bu olup bitenlerin üzerinde görmeli ve okumalýyýz.
AB ittifakýndan çýktýðý günden itibaren, Ýngiltere oyunun kurallarýný deðiþme gayreti içinde. ABD-Çin arasýndaki ticaret "savaþý" tanýmý, medyanýn "esas köþesine" otururken, dönemin Ýngiltere Baþbakanýnýn Çin "ziyareti" ve "imzalanan" anlaþmalar, bana basit ve sýradan gelmedi...
O zaman soru çýkýyor;
ABD ile Ýngiltere, hangi konularda ayrý düþecek?
Çoðu yorumculara göre, ABD ve Ýngiltere her konuda "ittifak" içinde olacak.
Evet, ABD bir Ýngiltere eseridir. Kendi eserlerini ve kahramanlarýný zamana ve duruma göre dizayn kabiliyeti güçlü olan Ýngiliz yapýsý, "hafife" alýnacak cinsten deðil.
Hatta kraliçenin torun ve gelininin "haykýrý" konuþmalarýnýn merkezinin, Amerikan medyasý olmasý bile; küresel "Sermaye ile istibdat yapý arasýnda çatýþma mý var?" sorusunu da meydana çýkartmýþtý.
Ýngiliz cemiyetler ile küresel finans arasýndaki iliþkilerin; þekli ve seyri hiç kuþkusuz içinde bulunduðumuz siyasi dönemin rengini etkilemektedir. Þirketler ile devletler arasýndaki savaþýn, halen boyutu konuþulmasa da; karþýmýzda para baronlarý ile devletlerin çatýþmasý olduðu da açýktýr.
Avrupa savaþýn merkezine çekiliyor ve Kýta Avrupasý ile Rusya arasýna; yeni savaþ sürecinin gireceði tahminleri boþuna deðildir.
Rusya içindeki Kaliningrad bölgesi, Baltýk Ülkeleri ve Almanya merkezli çatýþma mekanizmasýnýn yeni bahanesi veya savaþ nedeni olarak karþýmýza çýkacaktýr. Ukrayna fitili ,Rusya bahanesi ile süslenen yeni dizayn döneminde, meselenin esas gayesinden uzaklaþmamakta yarar vardýr.
Avrupa, yeniden savaþýn merkezine oturtuluyor!
Dikkat ederseniz Rusya ile Ukrayna savaþý, gündemdeki yerini Rusya üzerinden dizayn edilen yeni sürece býrakmýþ durumda. Yani Rusya kendisi de bu sürecin bir parçasý olarak karþýmýzda. Putin'e bakýlýrsa; ne eylem ne de söyleminde deðiþim yaptýðý söylenilemez.
Ukrayna üzerinden savaþ retoriði, hem Batý; hem de Rusya için elzem durum olarak meydanda.
Avrupa'nýn kodlarý ile yeniden oynanýlmasý, Ýngiltere ABD ittifakýna ne gibi bir katký verecek peki?
Yeni "demir perde" veya yeniden sistem güncellemesi; kimlerin devre dýþý kalmasýný; kimlerin yeniden masaya oturmak için vize almasýný saðlayacak?
Burada herkes "Rusya battý" derken, acaba Avrupa'nýn geleceði konusunda, nasýl bir öngörüye sahip ki; onu da açýkçasý merak etmekteyiz...
Avrupa'da yeni aktörler kim olacak?
Polonya ve Baltýk grubu masanýn hangi tarafýnda oturtulacak?
Rusya ve Almanya hattýna sinirli bakan Ýngiltere, terazinin bir gözüne denge için Polonya'yý hangi misyon için devreye sokmaya gayret ediyor?
Bu gibi sorular, bizi cevaba götürüyor. Ama þimdilik, "gözlem" dönemindeyiz. ABD ile Ýngiltere'nin ortak olduklarý kadar, ayrýþan konularý da sanýrým esas detaylarý kendi içinde barýndýrmaktadýr.
Ýngiltere'nin muradýný anlamamýz önemlidir.