“Eski Türkiye”nin kalýntýlarýndan biri olan avukat baro sisteminde yapýlacak deðiþiklikler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Adalet Komisyonu’nda görüþülmeye baþlandý. Yazý için bilgisayar baþýna oturduðumda Ak Parti’nin sunduðu teklifin 17 maddesi komisyonda kabul edilmiþti; teklif 28 maddeden oluþuyor.
Ak Parti’nin teklifine baktýðýmda zihinlerin hâlâ “Eski Türkiye”nin dar kalýplarýný aþamadýðýný gördüm. Eski yasaya eklemelerle baro yasasýnda deðiþikler yapýlmaya çalýþýlmýþ. “Yeni Türkiye”ye sýfýrdan yazýlmýþ bir baro yasasý yakýþýrdý; Müslüman Anadolu halkýnýn iþgalciyi defettiði 15 Temmuz zaferinin yýldönümündü bizlere güzel bir hediye olurdu.
“Eski Türkiye” artýklarýnýn yaygaralarýna ve zamanýnda yasa deðiþikliðinin görüþülmesi için davet edilip gelmeye tenezzül etmedikleri ama iþ ciddileþince TBMM önünde þov yapmalarýna raðmen “Çoklu baro” teklifinde ýsrarcý olunmasýný tabiî ki küçümsemiyorum. Lâkin, 18 yýldýr iktidarda ve hâlâ rakipsiz olan Ak Parti için mezkûr yasa teklifi, “Eski Türkiye” artýklarýndan kurtulma yolunda küçük bir adým olarak kaldý. Yasa teklifi avukatlarý baro tahakkümünden kurtarmýyor. “Çoklu baro” maddesi de sadece 3 þehri kapsýyor.
Yasa teklifi üzerine hukukçu arkadaþlarla konuþurken “Baro meclisi” kurulabilir önerisinde bulundular. Önerileri þu: Baro yönetim mekanizmasý seçimini, "ayak oyunlarýna" müsait olduðu besbelli olduðundan bir kenara koymak gerekiyor. Diðer meslek örgütleri ile benzerliði sadece ayný örgüt kategorisinde olmaktan gelen baro yönetimi seçimi, mahalli idareler seçimlerine benzer ayný anda yapýlacak iki ayrý oylama ile oluþturulmalý. Birinci oylamada baþkan adayý ve yönetim mekanizmasý ikinci oylamada da adaylar arasýndan Baro Meclisi üyeleri seçilmeli. Baro Meclisi, TBB delegesi seçimini de ilk toplantýsýnda gerçekleþtirmeli. Basit bir seçim, basit bir usul. Grup veya çarþaf liste halinde seçime girmek kanunda olmamasýna raðmen senelerdir uygulanan bu seçim faaliyeti (Senelerdir kanun, hem de "savunma ve adalet aktörü avukatlar" tarafýndan çiðneniyor demektir bu!) isteyenlerce kullanýlabilir, buna dair kayýt konulabilir. Baro Meclisi, baroya üye olan avukat ve yakýn olduðu gruplarýn güçleri nisbetince yer alýp, "mesleki meseleler" hakkýnda seslerini duyurabilecekleri, yönetimi denetleyebilecekleri bir müessese olacaktýr. Karýþýk iþlere, mevzuatýn labirentinde dolaþtýrmaya hiç gerek kalmayacak þekilde yazýlacaktýr ki, Baro Meclisi, baro yönetiminin bütçe harcamalarýnda ve basýn açýklamalarýnda 50+1 oyunu almak mecburiyetinde olacaktýr. Bu desteði aldýktan sonra yönetim kurulu tüm kanuni sorumluluklar kendilerinde olmak üzere "mesleki meselelere ait" her türlü faaliyeti yapmakta hür olacaktýr.
Bahsedildiði kadarýyla nisbi temsil ile barolar üzerinde hâkimiyet kurmuþ Ulusalcý yapýnýn kýrýlacaðý teminatý verilip, avukatlarýn yönetimde eþit haklara sahip olacaðý iddia ediliyor ise de, tek dereceli bir seçimde, on yýllarýn hâkimiyetini tesis etmiþ bir yapýnýn zaten basit haliyle halihazýrda uygulanan nisbi temsili kendi lehlerine kullanmanýn çaresini bulacaklarý da tabii olarak þüphesizdir.
Baro Meclisi müessesesi bu ayak oyunlarýný yönetim mekanizmasý için engellemeyecek belki ama avukatlarýn (gruplarýn) gerçek gücüyle oluþacaðýndan, týpký siyasette Cumhur/Millet Ýttifaký gibi ittifaklara da zemin teþkil edeceðinden, yönetim kimde olursa olsun ya gerçek bir yönetimi ya "topal ördek bir yönetimin" ortaya çýkmasýna sebep olacaktýr. Aslýnda bu da "demokratik" bir hâl veya "demokrasinin cilvesi"dir!
Hulâsa:
1) Topluma ve çaða "Fransýz kalmýþ" avukatlýk kanununun kelime ilave ederek yaþamasýna müsaade edilmemeli, 15 Temmuz ruhu ve desteðiyle yeniden yazýlmalýdýr. Bu, tüm kanunlar için de geçerlidir.
2) Eski sistem yanlýlarýný çýldýrtan Çoklu Baro uygulamasý, Ulusalcý hâkimiyetin kýrýlmasý, bu milletin deðerleriyle beslenmiþ avukatlarýn öz güvenlerinin yerine gelmesi, gerekli düzenlemeleri yapmasý ve millete düþman unsurlarýn hem keyfiyet hem kemiyet olarak herkes tarafýndan görülebilmesi için 5 senelik bir süre için getirilmelidir.
3) Üstad Necip Fazýl'ýn dediði "demokrasiyi tam uygulayýn" sözüne denk olarak Baro Meclisi müessesesi kanunla kurulmalý, yönetimde kim olursa olsun en ufak bir istismarýnda sîgaya çekme imkâný saðlanmalýdýr.