Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Tüm Yazıları

Belarus ve Rus matruşkası

Belarus’daki olayları yakinen takip ettikçe, konunun Rusya odaklı boyutu ilginç ipuçları vermekte.

Lukaşenko elinde silah, ya korktuğundan yada korkutmak için dolaşmaya başlarken, Rusya boyutlu siyasete yakın davranacağı mesajı vermekteydi.

Çünkü Belarus Başkanı Lukaşenko, Ukrayna’nın eski Rusya’cı Başkanı Yanukoviç’in mücadele etmeden sahneden çekilmesine Rusya’da halen tepki olduğunu bilmekte ve duymaktadır.

Lukaşenko ikili oyunu kurgulamak istese de, oyun Rusya lehinde boyuta yaklaşmakta. Nedeni açıktır! Lukaşenko; seçim öncesi Rusya karşıtı tutumu ile Batı İttifakına sempatik gözükmenin kurtarıcı olacağından emin idi. Ukraynalı gazeteci Gordon’a verdiği röportajla, Rusya ve Putin’e karşı boyut sergilemesi, seçim sonrası köşeye sıkıştırılmasına sebebiyet verdi!

Gordon, Putin karşıtı bir isim. Ve Putin’in nasıl sinir olduğunu en iyi bilenlerden biri de Lukaşenko idi. Buna rağmen Putin karşıtı medyada, Rusya’ya mesafeli Ukrayna ve üzerinden Batı’ya sempatik tavırları işine yaramadı anlaşılan!

Şimdi Lukaşenko, elini omzundan çeken Putin için yeniden devrede. Yeni röportajı ile muhalif bloger Navalny’in zehirlenmesini, Rusya’ya karşı komplo olarak yorumlamakta. Lukaşenko sahnede Rus matruşkasının olduğunu, şimdi daha net görmekte. Putin Lukaşenko’ya çok sinirli. Çünkü Lukaşenko ona verdiği sözü tutamadı. Hatta, her sene Rusya’dan bunun karşılığı para da aldı. Resmi devletten devlete destek! Ortak devlet kurma planlaması, Lukaşenko sayesinde suya düşürülmekteydi.

Son seçim süreci, Putin’in Lukaşenko’ya cezası niteliğinde durum yani!

Batı’nın açık ve gözle görülür kozlar üzerinden siyaset üretmesine seyirci kalan Rusya, matruşkasının içinden matruşka çıkartma kararını vermiş gözüküyor.

Evet, Belarus’da insanlar yeni yüz ve yeni politikalar arzu etmekteydi. Lakin bakıldığında devlet fabrikalarının bile çalışmama kararlarının bağı Batı değil! Sokağın bu kadar genişlemesine Rusya yardımcı oldu. İpini elinde tuttuğu kurum ve kişiler tarafından meydan canlandırıldı. Resmi kurumlardan, meydandaki halka desteğin verilmesi kendi başına bir olay değildir.

Meydanda, demokratik taleplerle sesini yüksekten çıkarmaya gayret eden Belarus halkı var. Eğitimli ve kültürlü bir halk Belarus’lar. Ve Ruslarla birebir akraba.

Şimdi Lukaşenko Moskova ağzı ile Batıyı tehdit etmeye başladı. Ambargo olursa aynısını Belarus’un da yapacağını söylemekte.

Putin, Lukaşenko’nun kendisine yönelik tutumuna seyirci kalmayacağı açık idi. Belarus, Rusya için çok önemli. Vazgeçerse Rusya sınırları tehditle karşı karşıya kalır. Tam tersi Putin’in niyeti şudur. Belarus’da daha etkin Rusya’cı isimle devam etmek. Şimdilik Lukaşenko’nun Rusya tarafa yanaşması ile ortamı düzeltme gayreti olsa da, ileriye dönük bakarsak, Putin yeni jenerasyon içinden, uzun vadeli isimler üzerinden planlama yapacak gibi gözükmekte. Karşımıza bir kaç ay sonra Lukaşenko yerine Batı’ya da ılımlı ama derinden derine Rusya’cı isim çıkarsa şaşırmamak lazım. Çünkü şimdilik hesap kitap bunun üzerine.