Turan Kýþlakçý’ya güveniyorum. 24 TV-ModeratörGece’de, “haberi, sürpriz bir Ortadoðu ülkesinin baþbakanlýk kaynaðýndan aldým, Suriye diktatörü bir bildiri okuyarak ülkesinden ayrýlacaðýný yakýn zamanda açýklayacak” dedi.
Kýþlakçý, Ortadoðu’nun tüm cephelerine hakim bir araþtýrmacý-yazar, söylediklerinde biraz gecikme olabilir, ama zaten iþin ucu oraya doðru ilerliyor.
Rusya’nýn 2016’dan bu yana gündemde tuttuðu bir formülden söz ediyoruz: Beþar gidecek, Baas ana yapýsý ve devlet olarak Suriye varlýðýný koruyacak, yeni siyasi kadroyla “meþru” muhalefet yeni bir anayasa ile Suriye’nin rotasýný belirleyecek.
Türkiye’nin her zaman hazýr olduðu, Ýran’ýn ise her zaman engellediði bir formül.
Ama, iþlerin özellikle Tahran hattýnda hayli deðiþtiði bir zaman diliminde devreye girmesi kaçýnýlmaz görünen bir formülden söz ediyoruz.
· YIKILMIÞ BÝR ÜLKEYÝ KÝMSE TAÞIYAMAZ…
Manzara nettir: Suriye yýkýlmýþ, gerçekte ortadan kaybolmuþ bir devlettir. Nüfusunun yüzde 80’i “derin fakirlik” içinde yaþayan ve dünyada YEMEN ÝLE BÝRLÝKTE ÝNSAN ELÝYLE ÜRETÝLMÝÞ AÇLIK TEHLÝKESÝ ÝLE KARÞILAÞAN bir ülkeden söz ediyoruz.
Parasý pul bile deðil, pulun da bir deðeri vardýr, bu nedenle, Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde artýk TL ile ekonomik istikrar saðlanabiliyor, rejim ve PKK’nýn kontrolündeki bölgelerde ise büyük bir insani trajedi ile karþýlaþmýþ durumdayýz.
ABD’nin zaten yýkýlmýþ olan Suriye ekonomisi için “sifon çekme eylemi” olarak deðerlendirilen ve bu rejimle iþbirliði yapan herkese aðýr yaptýrýmlar getiren Sezar Kanunu’nun devreye girmesiyle tünelin ucundaki ýþýk da kayboldu, Esed için…
Lazkiye’deki, Esed ailesinin akrabalarý Mahluf ailesi baþta güçlü/zengin ailelerin nakit paralarýn Dubai’ye transfer etmeleri, Halep merkezli zengin Sünni ailelerin benzer uygulamalarý, sokakta artan muhalefet “kaçýnýlmaz sonun” iþaretleridir.
Aðýr ekonomik krize girmiþ Rusya ve Ýran’ýn Suriye’yi taþýyacak hali kalmadý, Ýran her an patlamaya hazýr bir barut fýçýsý, Rusya’da ise Putin’e güven son araþtýrmalarda dibin de altýnda çýkýyor!..
Beþar, ya sýrtýný dayadýðý kendi toplumu, Nusayriler tarafýndan yok edilecek, ya, deðiþerek ülkedeki demokratikleþmenin yolunu açacak, ya da, el koyduðu paralara yeni pazarlýk paralarýný ekleyip ailesiyle birlikte Þam’dan gidecek…
Esed için doðrusu, üçüncü yoldur ve Kýþlakçý’ya göre bunun en kýsa zamanda gerçekleþmesi bekleniyor.
· “ÞÝÝ CÝHADÝZMÝNÝ” KONTROL VE RUS-ÝRAN GERGÝNLÝÐÝ…
Batý açýsýndan en büyük tuzak, DEAÞ, El-Kaide gibi örgütler üzerinden “Sünni cihadist” örgütleri tartýþýrken ( Siyonizmin güvenlik stratejisinin ortaya çýkardýðý en büyük tuzak, Sünnileri yok et, Ýran üzerinden manevra alaný kazan) Ýran destekli “Þii cihadizmini” ýskalamaktýr.
Lübnan’da Hizbullah, Suriye’de Kasým Süleymani’nin örgütlediði Þii milisler, Irak’ta Haþd-i Þabi veya Yemen’deki Husiler, DEAÞ’tan daha mý az tehlikelidir?
Emperyalist-siyonist ittifakýn “Ortadoðu’da sýrtýný demokrasiye ve seçmen tercihine dayamýþ Sünni bir güç ortaya çýkmasýn, Ýran gibi azýnlýkta ve kolay hýrpalanabilir bir güçle kendi gücümüzü konsolide edelim” stratejisi bu vahim tabloyu doðurdu.
Türkiye’nin, Putin’in “Esed sonrasýna hazýrlýk” olarak, Ýran kontrolündeki Ulusal Savunma Güçleri’ne karþý Suriye ordusunu yeniden örgütleme çalýþmalarýný yakýndan takip etmesi gerekiyor.
Rusya’nýn ülkenin güneyindeki Daraa bölgesinde rejim ordusuyla Özgür Suriye Ordusu’ndan ayrýlmýþ eski askerleri bir araya getirerek baþlattýðý Beþinci Saldýrý Tugayý eðitiminin Ýran’ýn Suriye’deki “gölge ordusuna” karþý yeni bir düzenleme olduðu açýktýr.
Suriye, son döneme birbirini tamamlayan Rus ve Ýran askeri varlýðýnýn giderek hesaplaþacaðý bir zemine doðru kaymaktadýr.
Bu hesaplaþma aslýnda Suriye-Irak sýnýrýndaki Ebu Kemal’de baþladý. Kanunlarý çiðnemiþ üyelerinin Suriye askeri cezaevlerinde yatmasýna karþý çýkan Ýran Kudüs Güçleri buradaki üç cezaevine el koydu, rejim güçlerini de þehirden çýkardý.
Ýran milisleri ayný zamanda Rus ordusu tarafýndan yapýlandýrýlmýþ Filistinli bir askeri birliðin de kente girmesine izin vermedi.
Gördüðüm þu:
Yalnýz Suriye’nin deðil, Libya’nýn da geleceðini Türkiye-Rusya iliþkileri belirleyecek.
Bu kez, bizim NATO’nun kapýsýna gitmemize gerek olmayan, aksine NATO’nun arkamýzda saf tutmasý gereken ilginç bir dönem yaþýyoruz.