Bu cenazeyi kim kaldýracak?

7 Þubat 2012 MÝT krizinden sonra çok tecrübeli bir emniyet müdürüyle Gülen hareketini konuþmuþtuk. Kendisi ülkemizdeki terör örgütlerinin hepsine vakýf olduklarýný, eylemlerini, saldýrý yöntemlerini ve insan devþirme usullerini bildiklerini söyledi. Ancak sýra Gülen hareketine geldiðinde: Ne yazýk ki bu yapýyý yeterince bilmiyoruz demiþti.

Örgüt 17-25 Aralýk operasyonuyla yargý üzerinden seçilmiþ hükümeti devirmeye çalýþmýþtý. Ardýndan 15 Temmuz 2016'da bir darbe teþebbüsünde bulunmuþtu.

Örgütü Batý dünyasýna terör örgütü olarak anlatmakta baþarýsýz kaldýk. Bunun sebebi ülkemizin bu tür yapýlar karþýsýnda tecrübe sahibi olmamasýydý. Türkiye terörle mücadelede mevcut örgütlerden ayrýþan kendine özgü yöntemleri olan bir yapýyla karþý karþýyaydý.

Örgütü terör örgütü kapsamýna sokan ilk mahkeme kararlarý yasalardaki tanýmlamalar doðrultusunda terör örgütü olarak tanýmlamýþtý.

Erzincan'daki "Ergenekon" davasýnýn gizli tanýklarýnýn hapis cezasýna çaptýrýlmasýna hükmeden mahkeme kararýnýn gerekçesinde, "Fetullahçý Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapýlanmasý'nýn (FETÖ/PDY)", silahlý terör örgütü olduðunun kabul edilmesi gerektiðine yer verildi. Böylece FETÖ/PDY'nin silahlý terör örgütü olduðu ilk kez mahkeme kararýna girdi.

Yargýtay 9. Ceza Dairesinin 2013/9298 karar sayýlý ilamýnda "...benimsediði yöntemler nazara alýndýðýnda silahlý terör örgütü olarak kabulü..." ifadesi geçti.

Örgütün merkez üssü olan Pensilvanya'daki merkez ABD için kült bir hareket. Kült kavramýný bizde özellikle Prof. Dr. Hilmi Demir kullandý. Hilmi Demir bu kavramý ýsrarla kullanýrken aslýnda örgütü dünyaya net bir fotoðrafla anlatmamýz gerektiðini vurguluyordu. Gülenist Kült'ün geçmiþi bugünü ve geleceði bundan sonra daha çok konuþulacak görünüyor.

FETÖ yapýlanmasý, gizlilik esaslý yürüyen, tayin sistemi olan, katalogla evlendirme yapan, mahrem görevlileri olan, kod adlarý ve gizli yazýþma programlarý üreten bir hareketti. Bu yöntemler önce halkýn çocuklarýný çalan ardýndan yine halkýn ve devletin içine sýzan bir istihbarat örgütü ortaya çýkarttý.

Dini referanslarla hareket eden ezoterik, sapkýn bir kült hareketin neler yapabileceðini dünyada tecrübe etmiþ birçok ülke var. Umarým ceza kanunlarýmýza yeni nesil örgütleri, kült akýmlarý tanýmlayacak maddeler de dahil edilir.

Bugünlerde FETÖ merkez üssünde yaþanan iç savaþ kamuoyunu meþgul ediyor. Örgütün merkez üssü Pensilvanya'daki çiftlikte yaþananlar tüyler ürpertici. Ýddialar, itiraflar, iç siyasete müdahale yöntemleri, üretilen animasyonlar vs...

Örgütün dünyadaki birikimi ve çalýþmalarý elbette çok stratejik. Okullar ve öðrenciler üzerinden birçok ülkeye ait bilgiler nereye akýyor ve bu iþleri bugün kimler yönetiyor sorusunu sormak durumundayýz.

Mesele artýk Fetullah Gülen'den ibaret deðil. Örgütün insan kaynaðý ve finansal gücü Pensilvanya'daki çete tarafýndan yönetilecek. ABD Gülen'i iade eder mi tartýþmasý ise ABD'nin bu paket karþýlýðýnda bizden ne isteyeceði sorusunu akla getiriyor.

Önümüzde iki seçenek var. Ortadaki cenazenin geri kalanýyla ya mücadele edeceðiz ya da kontrol altýna alacaðýz.

Ankara, 1950 sonrasý sistem içinde kontrol edilen ve detaylarý bilinen yapýlarý elinde tutamayacak kadar acemi aktörler gördü. Birçok politikacý ve bürokrat bu konuda kabahatli. Makamlara heves edenler görmezden geldikleri hareketlerin gelecekte neler yapabileceðini hesap etmeli. Örgütün kripto uzantýlarýyla mücadele edebilecek kadrolar geçmiþte de bu harekete karþý olanlardan ve hatta somut mücadele edenlerden seçilmeli.

Diðer seçenek pek muhtemel görünmese de örgütün tasfiyesi ve kontrol altýna alýnmasý. Bundan sonra örgütte yaþanacak çözülme yeni tartýþmalarý gündeme getirebilir. Bu cenazeyi kim nasýl kaldýracak? Bu travmalý topluluðu kim iyileþtirecek ve onlarý Türkiye düþmanlýðýndan vazgeçirecek?