Reisi'nin kayýp helikopteri: Kaza mý sabotaj mý?

Azerbaycan ve Ýran iliþkileri son yýllarda gergindi. Ýran Cumhurbaþkaný Reisi, iki ülkenin sýnýrýnda inþa edilen barajýn açýlýþýna gitti. Komþu ülkelerin iliþkileri son dönemde yumuþamaya baþlamýþtý. Reisi ve Aliyev birlikte fotoðraf vererek bölgenin istikrarýna dönük mesajlar vermiþti.

Reisi Tahran'a dönerken helikopteri kayboldu. Ýran resmi ajansý ve dünya basýný Reisi'nin hayatta olduðuna dair henüz kesin bir bilgi veremedi.

Haber ajanslara düþer düþmez sabotaj iddialarý yayýlmaya baþladý. Ýran'ýn son yýllarda birçok yetkilisi suikast auðradýðý için sabotaj iddialarýnýn çeþitliliði de arttý.

Ýran'da suikastlar 2010 yýlýnda baþladý. Nükleer programda çalýþan fizikçiler teker teker ortadan kaldýrýldý.

Ýran füze teknolojisinin baþýndaki Tuðgeneral Hasan Tahrani Mukaddem ise 12 Kasým 2011'de Tahran'daki füze üssünde yaþanan patlamada 17 askeriyle birlikte hayatýný kaybetti.

Ýran'ýn Orta Doðu'daki milislerini yöneten Kudüs Gücü Komutaný Tümgeneral Kasým Süleymani gibi güçlü bir aktörünün 3 Ocak 2020'de Baðdat'ta ABD saldýrýsýnda öldürülmesi son derece sarsýcýydý.

Tahran yönetimi için bir baþka sarsýntý ise nükleer programýn mimarý bilim insaný Savunma Bakanlýðý üst düzey yetkilisi Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesi oldu. 27 Kasým 2020'de Tahran'ýn merkezinde elektronik harp tekniðiyle hedef alýnan Fahrizade'nin ölümü akýllara Mossad'ý getirdi. Batý medyasýnda Ýran'ýn nükleer programýný önlemek için Ýsrail'in her türlü çabayý sergilediði vurgulandý.

Reisi'nin helikopteri bu satýrlar kaleme alýnýrken henüz bulunamadý ve Ýran basýnýnda giderek umutlar tükeniyordu. Dini lider Ali Hamaney'in açýklamasý ise dikkat çekiciydi: "Ýran halký endiþelenmesin, ülkenin iþlerinde herhangi bir aksama olmayacak"

Kayýp helikopterle ilgili Erdoðan tarafýndan yapýlan destek açýklamasý çok olumlu. Birçok ülkeden yapýlan açýklama Ýran'da yaþanabilecek geliþmelerin bölgeyi olumsuz etkileyeceði endiþesini de barýndýrýyor. Ülkede oluþabilecek kaosun terör gruplarýný harekete geçirebileceðini unutmayalým.

Ýran Cumhurbaþkaný'nýn düþen helikopteri çok tartýþýlacak. Kazanýn arka planý, sabotajla mý düþürüldüðü sorusu ve Reisi'nin yerine gelecek isim çok boyutlu tartýþýlacak. Elbette Ýran'da sistem içinde bir mücadele olup olmadýðý sorusuna daha çok Ýran uzmanlarý cevap arayacak.