“Bu þehir o eski Diyarbakýr mýdýr?

Diyarbakýr Notlarý: 2

Diyarbakýr'a ne zaman gidecek olsam güzel annem huzursuz olur "gitme kýzým" derdi, "çok karýþýk orasý". Gerçekten de uçaktan iner inmez hissedilirdi þehirdeki gerilim.

Þükür geride kaldý o günler.

Artýk Diyarbakýr ne dýþarýdan gelenler ne Diyarbakýr'da yaþayanlar için "tekinsiz" deðil. Bilakis pek çok Anadolu þehriyle kýyaslanmayacak denli gece geç saatlere kadar yaþayan, caddeleri boþ kalmayan bir þehir.

En son üç yýl önce Diyarbakýr Anneleri henüz çok yeniyken, HDP önünde oturmaya baþlayalý daha bir hafta olmuþken gelmiþtim Diyarbakýr'a.

Sur'da iþ makinalarý çalýþýyordu. Sadece PKK gibi terör örgütlerinin deðil pek çok baþka suç örgütünün kolay çöreklendiði bir bölgeydi burasý. Dar sokaklar, izbe kýrýk dökük binalar, loþ bodrumlar... Polisin giremediði ya da polis gittikten sonra böceklerin kuytulardan çýkýp dolaþmasý gibi örgüt elemanlarýnýn yeraltýndan çýkýp cirit attýðý sokaklar.

Önceleri ne zaman anne babalarla, sokaktaki vatandaþla ya da Kürt entelektüelleriyle konuþsak Sur'daki ortamdan þikayet duyardýk. Bu bataklýk kurutulmadan Kürt gençlerinin PKK elinden kurtarýlamayacaðýný söylerlerdi.

Dolayýsýyla devlet Diyarbakýr'ý yeniden inþa etmek, ihya etmek için iþe koyulduðunda bölgede hem PKK'nýn hendek barikat terörüyle savaþ alanýna çevirdiði sokaklarda kentsel dönüþüme ihtiyaç vardý hem de suç örgütlerinin kazýnmasýna yani bataklýk ýslahýna ihtiyaç vardý.

Hepsi çok güzel yapýlmýþ. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý'nýn 2 buçuk milyara yakýn para harcayarak yaptýðý kentsel dönüþüm muhteþem olmuþ.

Tarihi yapýlarýn etrafýndaki gecekondular, derme çatma yapýlar kaldýrýlmýþ, Sur içinin eli yüzü açýlmýþ. Ulu Cami'nin, Sur içindeki kiliselerin restorasyonu bitmiþ. PKK'nýn hendek olaylarýnda önce mühimmat deposu olarak kullandýðý sonra ateþe verdiði 500 yýllýk Kurþunlu Camii eski güzel haline kavuþturulmuþ.

Tarihi bölgedeki tüm dükkanlarýn evlerin yapýlarýn cepheleri ahþap ve bazalit taþýyla kaplanmýþ. O eski daðýnýklýk kalmamýþ haliyle. Bölge bütünsel bir havaya bürünmüþ.

Aradan geçen üç yýlda PKK'nýn hendek terörüyle þehre verdiði zarar deðil sadece, on yýllar boyunca þehre, þehrin insanýna, evine ocaðýna, çoluðuna çocuðuna verdiði zararýn da izleri silinmiþ.

Diyarbakýr'ýn havasý, psikolojisi deðiþmiþ resmen. Þehre girer girmez hissedilen elektrik, o sert siyasi gerilim yumuþamýþ. Kalmamýþ hatta. Normalleþmiþ Diyarbakýr. Çarþýsý pazarý, haný hamamý, camisi hanesi canlanmýþ.

Caddeler, meydanlar, müzeler, konserler Diyarbakýrlýlarla dolu. Sur Kültür Yolu Festivalinden o kadar memnun ki sanatseverler. Diyarbakýr'ýn nihayet patlamalarla, terör saldýrýlarýyla, daða kaçýrýlan çocuklarla deðil kültür ve sanat etkinlikleriyle haber bültenlerine konuk olmasýndan dolayý þükür sebebi sayýyorlar.

Temizlenen bölgede yeniden inþa edilen iki katlý avlulu evler, dükkanlar, sokaklar tarihi dokuya uygun ve öyle güzel olmuþ ki emeði geçen herkese bir selam göndermek isterim buradan.

Kayda geçirmek gerekir ki PKK terör örgütü 2015'te çatýþmalarý þehirlere, caddelere sokak içlerine çekip Kürtlerin evini baþlarýna yýkmasýna raðmen alamadý istediðini. Çünkü devlet PKK'yý Sur'u temizlerken teröristle sivil vatandaþý çok iyi ayýrt etti birbirinden.

Önce vatandaþýný PKK tahakkümünden kurtardý. Güvenliðini saðladý. Sonra evini mahallesini, camisini yeniden yaptý.

Sadece tarihi sur içine deðil Diyarbakýr'ýn tamamýna devletin þefkat ve iltifat eli deðmiþ, açýkça görülüyor. Þehrin içindeki yollar, kavþaklar, alt geçitler çok rahatlatmýþ Diyarbakýr'ý. Bu kadim þehre önümüzdeki yýllarda artarak gelecek turist ve yatýrým sayýsýnýn habercisi gibi de okuyabiliriz bu alt yapý çalýþmalarýný.

Þehrin gastronomi alanýnda yaptýðý atak da kayda deðer. Daðkapý'daki ciðerciler, Sur içindeki kebapçýlar, kahvaltýlarýyla ünlü hanlar dýþýnda da harika yemekler yiyebileceðiniz restoranlara kavuþmuþ Diyarbakýr.