CHP en son ne zaman iktidar oldu?

Türkiye çok partili siyasi hayata geçtiğinden bu yana CHP'nin katıldığı 13 genel seçim yaşadı. Bu dönemde CHP toplam oyların yüzde 23.6'sını alabildi.

Türkiye'nin 65 yıllık demokrasi deneyiminde hiç tek başına iktidar olamadı.

Cumhuriyet'in ilk kurulduğu 1923 yılından 1945 yılına kadar, Türkiye'de tek parti iktidarı olarak CHP'yi görüyoruz. Derken 1946 yılında ilk kez çok partili seçime gidilmiş ve CHP oyların yüzde 70'ini alarak iktidarını sürdürmüş. Ancak bu seçimlerde açık oy gizli sayım yapıldığı gerekçesiyle, 1946 seçimleri "şaibeli seçim" olarak tarihe geçmiştir.

Derken 1950'de yapılan seçimlerde Demokrat Parti yüzde 53'le iktidar olmuş ve 11.5 yıldır CB'lığı yapan İnönü muhalefet lideri konumuna düşmüştür. Ve 2 Mayıs 1954 seçimlerinde DP'nin oyları yüzde 57 olurken CHP'nin oyları yüzde 35'e gerilemiş. CHP 1957 seçimlerinde oylarını yüzde 41'e yükseltmiş ve bunun DP için bir uyarı olduğu söylenmiş.

Bu seçimlerin ardından 27 Mayıs 1960 darbesi bütün partileri kapattırmış. Daha sonra, Bülent Ecevit'in CHP Genel Başkanı olmasıyla parti 1973 ve '77 seçimlerinden birinci parti olarak çıkmıştır.

Bu sonuçlar üzerine, sorunun CHP değil İnönü'nün genel başkanlığında olduğu öne sürülmüş.

CHP, 1979 yılından bu yana iktidara gelemiyor. Önümüzdeki 2023 CB seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olabileceğini açıklaması CHP'lileri hiç mutlu etmedi. Bugün Kemal Bey, CHP'nin gelmiş geçmiş en başarısız Genel Başkanı olarak gösteriliyor.

KIlıçdaroğlu CHP Genel Başkanı olarak görevinde kaldığı sürece partinin seçim kazanma ihtimali olmadığı öne sürülüyor.

İyi de neden?

Her şeyden önce Kemal Bey duruşu, söylemleri ve açıklamalarıyla seçmene hiç mi hiç güven vermiyor. Onun yöneteceği ülkenin felaketten felakete sürükleneceği inancı, hemen her yurttaşta egemen. Bu yüzden de Millet İttifakı'ndaki ortakları onun CB adayı olarak sunulacağı bir seçimi başlamadan kaybedilmiş olarak görüyor.

Peki, CHP bir daha ne zaman iktidar olur?

Ancak Kılıçdaroğlu'ndan kurtulduğu gün iktidara doğru yürüyüşe başlayabilir...

Ama Kılıçdaroğlu'yla... MÜMKÜN DEĞİL.