Tarihe siyasi analiz, kendi zaman diliminde gerçekten yapýlmamalý. Üzerinden geçen seneler yeni dayatmalar eþliðinde, eski verilere yeni bakýþ açýsý ile bakmayý öðretiyor bize.
1972 senesinde Çin'i ilk defa ziyaret eden ABD Baþkaný Richard Nixon; "özgür dünya komünist Çin'i deðiþtirmezse, komünist Çin özgür dünyayý deðiþtirecektir" demiþtir.
Gerçi Nixon'un dediði özgür dünyanýn, ne kadar özgür olup olmadýðýný da konuþuyoruz artýk!
Komünist Çin için daha sonralarý Amerikan Dýþiþleri Bakaný Pompeo, "Çin, onu yetiþtirenin elini ýsýrmaya baþladý" demiþti. Tabii ki bu hatýrlatmalarý yapmamýn, sadece 2. Dünya Savaþý baþlama süreci ve sonrasýný analiz etmemiz için önemli olduðunu da tekrarlamak isterim. Þimdi dünyamýz yeniden þekilleniyor veya zoraki þekillendirilmek isteniyor. Burada en fazla konuþulan ve konuþulacak 3 ülkeyi doðru okumak, geçmiþini doðru analiz etmek þarttýr. Türkiye, Rusya ve Çin. Çünkü yeni dünya kurgusu dayatmasý þekillenirken, bu 3 ülkenin belirleyici tutumu ve konumu ise yeni ittifaklarýn adresini gösterecektir. Ýþte o nedenle çöken ve çöktürülen 2. Dünya Savaþý için zemin oluþturan ve hedef olan devletlerin akýbetini doðru okumak, hele hele þimdiki dayatma eþiðinde elzemdir.
2. Dünya Savaþý sonrasý için çöken ve çöktürülen devletlerin süreci, bu sebepten önem arz ediyor.
Sovyetler Birliði çöküþü ve þimdiki Afganistan sürecini, paralel okumalarla anlamakta yarar vardýr.
Rusya; baþlý baþýna analiz edilmeli ve asla eski ön yargý bakýþ açýsý ile okuma yapýlmamasý gereken bölgedir.
Bugünlerde Orta Asya'da, Tacikistan-Özbekistan-Rusya ortak askeri tatbikatlara baþladý. Sýradan rutin olay olarak belki de okuyabilirdik. Ama þimdiki þartlarda bunun arka planý önemlidir.
Rusya, Afganistan üzerinden kendisine edilen dizayný Orta Asya'daki hakimiyeti ile kýrmaya gayret ediyor. Tabii ki orada güçlüdür ama uzun zamandýr yazýlarýmý iyi takip eden okurlar bilir ki, sürekli Orta Asya'daki yeni geliþmelere iþaret eden bir çoðu yazý yazmýþlýðým vardýr. Orta Asya, önümüzde en önemli odak noktalarýndan birisi olacaktýr.
Yeni dayatmalar eþliðinde Rusya, daha fazla merkezi Asya'ya hakimiyeti Orta Asya üzerinden tasarlamaktadýr. Fiili olarak Sovyetler Birliði çöküþü ile birlikte çekildiði bölgelere, yeniden tekrar fiili olarak girme peþinde. Batý'nýn, Ukrayna-Belarus-Moldova hattý üzerinden geniþlemesine tepkiyi koymakla ve savaþ nedeni saymakla kalmýyor, Orta Asya'dan merkezi Asya'ya hakimiyet saðlamayý hedefliyor.
Çöktürülen devletlerin çöküþ nedenleri þimdi daha anlam taþýyor. Ýçinde bulunduðumuz dönemin hedeflerini anlamak için, geçmiþ hedeflerin yeniden analiz edilmesi þart olmuþtur.
Türkiye bu geliþmelerin tam ana merkezindedir. O nedenle Türkiye üzerine aðýr oyunlarý görüyoruz ve göreceðiz. Toplum olarak iç kavgalarda zaman kaybetmek, efor harcamak yerine çok önemli tarihi süreci güçlü olarak takip etmeliyiz. Günlük olaylar, artýk basit durumlar olarak okunamaz! Ýþimiz zor hiç kuþkusuz. Çünkü dýþarýdakilerle baþ etmek için, içerideki tartýþmalarýn içerik ve niteliðini deðiþtirmeliyiz. Türkiye'nin yeniden kaybetme lüksü yoktur...