Daha sýcak, daha insani ve de daha Ýslâmi!

Hani Efendimiz aleyhisselam "Oruçlunun iki sevinci vardýr; biri iftar ettiðinde diðeri Rabbine kavuþtuðunda." buyuruyor ya, hamdolsun bir ay boyunca iftar sevincini yaþadýk.

Korona cemaatle teravihimize engel oldu ama evlerimiz teravihle þenlendi çok þükür.

Ben Ramazan'ýn bu son yazýsýnda farklý bir güzelliðe temas etmek istiyorum.

Ramazan ile ilgili dini naslardaki emirler, tavsiyeler ve teþvikler toplumumuzda öylesine yer etmiþtir ki medeniyetimizin bir parçasý olmuþtur.

Fazla derinlere inmeye hacet yok, oruç yoksullara yönelik yardým faaliyetlerinin hatýrlatýcýsý olarak yerleþmiþtir toplumumuza.

Bayramdan öncesi verilmesi gereken fitre ile fukarayý hatýrlamak zaten Ramazan ayýnýn ayrýlmaz bir parçasýdýr.

Ama insanýmýz fukaraya sadece fitre vermekle yetinmez. Ramazan ayýyla merhamet duygularý da harekete geçer ve ihtiyaç sahipleri bu ayda daha fazla gözetilir.

Mesela benim Tokatlý bir hemþerimin Ramazan'da duygularý kabarmýþ, "Çocukken izinsiz aldýðým ürünlerin ücreti. Hakkýnýzý helal edin." yazýlý bir notla bakkala zarf içinde 500 TL býrakmýþ!

Mesela zekât senenin herhangi bir ayýnda da verilebilir. Ama genellikle Ramazan ayý tercih edilir.

Resmi, gayri resmi yardým kuruluþlarýnýn Ramazan ayýnda gýda kolisi daðýtmasý artýk klasik bir gelenek halini aldý.

Fakat ihya edilen bir gelenek var ki bence hepsinden daha güzel daha sýcak daha insani ve de daha Ýslâmi.

Osmanlý'nýn baþlattýðý Zimem(veresiye) Defteri satýn almayý kastediyorum.

Sað elin verdiðini sol elin görmeyeceði yardýmlaþma baðlamýnda ecdadýmýzýn örnek bir uygulamasý.

Fukaraya yardým etmek isteyen hayýrsever, mahalle bakkalýna gidiyor, mahalle bakkalýndaki veresiye defterini ya tamamen satýn alýyor ya da bakkalýn daha muhtaç dediði kiþinin borcunu ödüyor. Borcu ödeyen borçluyu görmediði gibi borçlu da ödeyeni görmüyor bilmiyor. Buna Zimem (veresiye) Defteri satýn almak deniyor.

Bu güzel gelenek MÜSÝAD tarafýndan ihya edildi. MÜSÝAD yýllardýr üyelerini veresiye defteri satýn almaya teþvik ediyor.

Bu faaliyeti ben sadece yurt içinde yaptýklarýný zannediyordum. MÜSÝAD baþkaný deðerli kardeþim Abdurrahman Kaan, 'Yurt içinde ve yurt dýþýndaki þubelerde ve temsilciliklerde zimem defteri satýn alma faaliyeti devam ediyor.' deyince bu konuyu yazmak istedim.

2020 yýlýnda 425 adet veresiye defteri satýn alýnmýþ, toplam 2 milyon 475 bin lira ödenmiþ.

425 defterde kaç bin kiþinin ismi vardý bilmiyoruz ama o fukaranýn borcunun bu þekilde ödenmesi her türlü takdirin üstündedir. Çünkü kimin ödediðini bilmediði için fukara ezilmemiþtir. Veresiye defterini alan kiþi de kimi borcunu ödediðini bilmediði için kendisini riyadan kurtarmýþtýr.

Bilinmeyen bir kiþinin borç ödemesi yahut fukaranýn kapýsýna zarf içinde para býrakmasý zaman zaman televizyonlarda haber de oluyor. Hayýr sahipleri hakkýnda Robin Hood'a benzeten ifadelerin kullanýlýyor olmasý biraz garip kaçýyor ama yardýmlaþmayý teþvik ettiði için bence faydalý da oluyor.

Bu sene de Zimem Defteri satýn alma faaliyetinin devam ettiðini, bu faaliyeti artýk valiliklerin ve belediyelerin de sahiplendiðini öðrendim. Hatta bazý CHP'li belediyeler bile bu güzel faaliyete destek olmuþlar.

Esnafýmýz genelde dürüsttür ama arada istismarcýlar da çýkabilir.

Bakkalýn hem hayýr sahibinden hem de borçludan tahsilat yapma istismarýnýn önüne geçmek için de MÜSÝAD veresiye defteri satýn alýnan bakkalýn kapýsýna ,' "Bu iþyerinde MÜSÝAD tarafýndan Zimem (veresiye) Defteri uygulamasý yapýlmýþtýr.' etiketi yapýþtýrmaya baþlamýþ.

Geçen sene Ramazan ayýnda ben de bir köyün bakkalýna gittim o bakkaldaki veresiye defterini satýn almak istedim. Bakkal, 'Benim müþterilerimin veresiye defterinde kayýtlý borçlarý var ama hepsi ödeyecek imkana sahipler, siz muhtaç olanlarý arayýn.' demiþti.

Kültürümüzden koptuðumuz çok alan var ama kültürümüzü yaþattýðýmýz alanlar da az deðil. Þerre çalýþan sivil toplum örgütleri var ama hayra çalýþanlar da az deðil.

MÜSÝAD hayýrlý iþler yapan kuruluþlarýmýzdan birisi ve bu güzel uygulama onun eseri. Tebrik ediyorum.

Evet, buruk da olsa yarýndan sonra bayram.

Ümmetin halinde bayramlýk bir durum yok ama orucu tamamlamanýn huzuru var.

Rabbim tutulan oruçlarý ve edilen dualarý kabul eylesin.