Dünyanýn siyasi tarihi, bizlere ciddi örnekler sunmaktadýr. Þu anda yeni ve ciddi "paylaþýmlarýn" arefesindeyiz. Bunun için "bölgesel" savaþlar, artýk kaçýnýlmaz oldu.
Dikkatinizi, Almanya'dan gelen "Avrupa nükleer silah kullanmaya hazýr olmalýdýr..." beyanýna yöneltmek isterim. Sesi pek fazla çýkmayan, her zaman savaþ konularýna mesafeli duran Almanya, acaba "savaþ içerikli " beyaný neden veriyor?
ABD kendi boþ kaðýdýna fazladan dolar basarak, tüm dünyanýn ekonomik ayarlarýyla oynadý. Çünkü patronluk elinden gidiyor.
Ýngiltere yeni fýrsatlarý deðerlendiriyor. ABD'nin "kovboy" politikasýna karþý eski reflekslerini devreye soktu.
Avrupa yeni savaþ için, "denek" meydaný oluyor. Bu daha da geniþleyecek. Çünkü herkes bu yeni harita çiziminde, kendisi için vazgeçilmezleri zorluyor...
Yunanistan da bu konjonktürü, ABD'deki dostlarý ile sonuna kadar zorlama yolunda. Görünen o ki "savaþ" sýnýrlarý ciddi anlamda geniþleyecek.
Türkiye'yi bu yeni savaþýn içine çekme arzusu, uzak mesafeden bile gözüküyor. Çünkü Türkiye'nin iddialarý vardýr! Ve bundan da asla vazgeçmeyecek...
Küçük ve bölgesel savaþlar arzusuyla ABD, yeni "haritayý" ve "yýpratarak" zayýflatmak istediði devletleri de, dizayn etme peþinde.
Türkiye içerisindeki siyaset dilini ve yöntemlerini; dýþarýdaki paylaþýmlardan "baðýmsýz" göremeyiz.
ABD ve Çin arasýndaki sessiz savaþta, Ýngiltere'nin "pozisyonunu" iyi okumalýyýz.
Ukrayna'nýn yarýsý ile geniþletilmesi istenen Polonya'yý, ABD ve Ýngiltere önemsiyor. Almanya, Fransa'ya denge olarak güçlendirilecek. Polonya'nýn sosyolojisi, siyasi tarihi ve þu anda baðlantýlý olduðu cemiyetlere de bakmak elzemdir.
Ýngiltere, Polonya ve Türkiye ile birlikte; ittifak mý arzu ediyor?
ABD, Yunanistan kozunu o nedenle mi kullanmak istiyor?
Tabii bu sorular; ABD ile Ýngiltere arasýndaki çeliþkiler, "hangiler" sorusunu da devreye sokuyor.
Anlaþýlan tek þey var; hesaplar kapanmadan, kimse kendi sýnýrlarýnda "rahat" oturamayacak. Kapanýþ için ise savaþ þart gibi duruyor...