Esnaf odaları ne yapmaya çalışıyor?

Çin virüsü Kovid-19'un sebep olacağı ekonomik burhana karşı devlet tüm birimleriyle tedbir almaya devam ediyor. Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak art arda yeni tedbir paketleri açıklıyor.

Tarihte de olduğu üzere inşallah bu salgın da geçecek ama her açıdan tesiri kalıcı olacak. Avrupalı liderler yaptıkları açıklamalarla şimdiden vatandaşlarını büyük ekonomik burhana hazırlamaya başladılar.

Başkan Erdoğan liderliğindeki Türkiye sosyal ve ekonomik tedbir paketleriyle dünya çapında yaşanacak büyük buhrandan ülke olarak en az hasarla çıkmaya çalışıyor. Bu gaye için devlet en üst düzeyde muazzam bir gayret, çalışma içindeyken maalesef meslektaşlarının haklarını korumak için kurulmuş kurumlar ipe un seriyor.

Esnafa yönelik açıklanan ekonomik paket sonrası bankaların çıkardıkları zorlukları yazmıştım. Bankalar bir nebze de olsa şartları kolaylaştırdılar ama şikâyetleri kesmeye yetmedi. Gerekirse tekrar bankalarla alâkalı şikâyetler üzerine yazarım ama bugünkü mevzum esnaf odaları.

Hani esnafın üye olmaya mecbur olduğu ama bir faydasını da görmediği esnaf odaları. Birilerinin rant kapısı olan esnaf odaları tam işe yarayacakları gün çöktü!

Bankalar kredi verecekleri esnaftan, iştigal ettiği iş sahasının esnaf odasından üyelik belgesi istiyor.

Olağanüstü bir dönemde vergi levhası olan esnaftan bu belge istenmeyebilir. Devletin, "Bu şahıs şu işi yapıyor ve bana da vergisini veriyor" diye verdiği vergi levhası zaten tek başına yeterlidir. Devlet bir nevi, verdiği vergi levhasıyla vatandaşının hangi işi yaptığına şahitlik etmiş oluyor. Resmi işlemlerde devletten daha güvenilir şahit mi olur!

Bazı alanlarda eski Türkiye'nin köhnemiş adetleri devam ediyor. Bu çağda olması gereken ne? Devletin bile e-devlet üzerinden evrak verdiği bu çağda bir esnaf üye olması gereken herhangi bir kuruma nasıl üye olur? Girer e-devlete, oradan istenilen evrakları yükler ve üye olur değil mi, olması gereken bu değil mi?

Yukarıda yazdım ya, esnaf odalarında eski Türkiye'nin köhnemiş adetleri devam ediyor. Ak Parti önce sıra almak için hastane önlerinde geceden sıraya girenler gibi esnaf odaların önünde kuyruğa giriyor. İster rezalet deyin, ister kepazelik. Lâkin durum bu!

Gece 4-5 gibi odaların önünde kuyruklar başlıyor. Salgın tedbirleri kapsamında korunması gereken sosyal mesafe, sokağa çıkmama tedbirleri esnaf odaları yüzünden berhava oluyor.

Esnaf bir yandan saatlerce beklediği kuyrukta virüs kapıp ailesine bulaştırma endişesi taşırken bir yandan da bir an önce işlemlerini tamamlayıp kirasını ödemek evine ekmek götürmek telaşında. Esnafın haklarını korumak iddiasıyla makam işgal eden oda ağaları ise, geceden kuyruğa giren esnafın ödediği üyelik aidatlarından aldıkları yüksek maaşlarla keyif içinde evlerinde!

Devlet bu rezalete bir an önce el atmalı. Üyeleri için bir internet sistemi kurmaktan âciz esnaf odalarına müdahale edilmeli.

Ayrıca, 1 aydır kepenk açmayan esnaftan üye olurken istenen aidat, olağanüstü dönem sebebiyle alınmamalı.