Mustafa Sabri Beþer
Mustafa Sabri Beþer
Tüm Yazýlarý

“Et Pazarý: Kapitalizmde Kadýn Bedeni”

"Eðer yarýn sabah, dünya üzerindeki bütün kadýnlar tamamen güçlü ve pozitif hissederek uyanýrsa dünya ekonomileri bir gecede çöker."

"Kadýn olmak demek ayakkabýlar, kýyafetler ve bariz bir tüketimden baþka nedir ki?"

"Bir insan olarak deðerimin, vücudumun diðer insanlara nasýl göründüðüyle alakasý olmadýðýna inanmaya baþladýðým zaman kendime ihtiyacým olan yeri alma ve hasretini çektiðim gücü kazanma izni vermeye baþladým."

"Batý toplumlarýnda kadýn olarak "sayýlmak" için kendini diþi kimlikle tanýmlamak isteyen herkesin güzellik, diyet, reklam ve moda endüstrilerinin vahþi dayatmalarýyla boðuþmasý gerekmektedir."

"21. yüzyýl kadýný özgür olmak istiyorsa oyunu kurallarýna göre oynamayý býrakmalýdýr. Bedenlerimizin kabul edilebilir olduðuna inanmak için harcadýðýmýz tükenmiþ çabayý sonlandýrmak ve açýk, parlak bir kararlýlýkla kiþiliklerimizin güçlü olduðuna inanmaya baþlamak zorundayýz..."

"Sapkýn ve her yere sinmiþ zayýflýk retoriði, kiþisel gücün mecburi bir teslimiyetidir, kapitalist ataerkil kadýn kavramýnýn ayýplama ve disiplini, beden üzerine, olabilecek en zalim ve aþaðýlayýcý þekilde canlandýrýlmaktadýr..."

"Kadýnlarýn bedenlerinin neo-liberal parçalanýþý, global üretimi sürdüren iþ ve sermaye stratejilerinin temel bir parçasý olarak anlaþýlmalýdýr."

"Kadýnlarýn kendi bedenlerini kendi kontrollerinde tutma kaygýlarý; himayesi altýndaki düþük statülü kadýnlara, fakir kadýnlara, göçmen iþçilere ve sözde cinsiyet savaþýnýn erleri olarak yaþayan ve çalýþan diðer herkese kültürel, fiziksel ve cinsel þiddet uygulayan ayný baský yapýsýnýn bir parçasýdýr."

"Hemen her yerde teþhirdeymiþ gibi görünen Batýlý kadýn bedeni, esasýnda bizi kendi özgün ve politik kimliklerimize yabancýlaþtýran, paraya çevrilmiþ cinsellik kültürü tarafýndan ötekileþtirilmekte ve sahiplenilmekte."

"2010'da Kingston Üniversitesi'nin yayýmladýðý bir rapora göre öðrenci burslarýnýn kaldýrýlmasýndan sonra, eðitim masraflarýný striptizcilik yaparak karþýlayan Ýngiliz öðrencilerin sayýsý beþ kat artmýþtýr."

"Erkeklerin vücutlarýmýzý satýn almasýnýn normal görüldüðü bir toplumda kadýnlar için eþitlik bir saçmalýktýr."

"Kendimize ait olmak isteyecek yaþa geldiðimiz andan itibaren kadýnlýðýn kurumsal kalýbý bilinçaltýmýza iþleniyor."

"Her beþ kadýndan biri taciz kurbaný, geri kalanýmýz ise taciz korkusu ile yaþamayý öðrenmek zorunda."

"Yaþamlarýnýn her anýnda rol yapma baskýsý ile yetiþen genç kadýnlar, kendi meþru arzularý ile pek alakasý olmayan robotik bir kapitalist erotizmin taklidini yaparken buluyorlar kendilerini."

"Eðer yeniden ayrýcalýk kazanmak istiyorsak kapitalist beden tutuculuðuna toplu hâlde karþý çýkmalýyýz. Kadýnýn satýn alma gücü ve ödenmeyen emeði üzerine inþa edilmiþ bir toplum için en korkunç þey kadýnlarýn satýþa katýlmayý reddedebilmesidir."

"Toplumlarýmýz, kadýnlarýn kendi kiþisel ve politik potansiyellerine yabancýlaþtýklarý gerçek kadýn bedenlerine karþý idealize edilmiþ kadýnsý güzelliðin gerçek dýþý imajlarýyla doldurulmuþ halde. Modern kapitalizm altýnda, kadýnlar hem tüketici hem tüketilen konumunda."

Yukarýdaki satýrlarýn tamamý yazar Laurie Penny'nin Pales Yayýnlarý'ndan çýkan "Et Pazarý: Kapitalizmde Kadýn Bedeni" isimli kitabýndan alýnmadýr.

Laurie Penny; Ýrlandalý, Yahudi ve Malta asýllý olarak Londra'da doðan Ýngiliz bir yazar. Penny; The Guardian, The New York Times ve Salon gibi yayýnlar için makaleler yazýyor. Çýkýþ noktasý feminizm olan ve bu alanda yazýlar yazan yazar Penny Batý'da kadýna bakýþý ve Batýda kadýnýn duruþunu anlatmaya çalýþýyor.

Yazar Penny'nin kitabýnda belirtmiþ olduðu görüþlerin bir benzeri son günlerde ülkemizde Halil Konakçý Hoca tarafýndan dile getirildi. Yusuf Kaplan'ýn tabiriyle "Ýnsanlarýn kalbini fethedecek þekilde bir konuþma" üslubuna mugayir bir dille yapmýþ olduðu konuþmasýndaki üslubun yanlýþ olduðunu ve kabul edilemez olduðunu belirtelim.

Konakçý'nýn üslubunun yanlýþ olmasý günümüzde kadýna bakýþ açýsýnýn ne kadar yanlýþ olduðu gerçeðini de deðiþtirmiyor.

Öyle ki hocanýn þikâyeti Batý'da da revaçta.

Batý'ya ya da batýlý gibi olmaya öykünen taife bakalým feminist bir bakýþ açýsý olmasýna raðmen Batýlý Ýngiliz Yahudi yazar Laurie Penny'nin görüþleri karþýsýnda ne diyecek.

Merakla bekliyoruz...