Formaldehit

2004 yılı Şubat ayında ABD, İsrail'in Gazze'den tek taraflı çekilmesinin tansiyonu düşürebileceğini ancak nihai çözümün mutlaka müzakere edilmesi gerektiği yönünde bir açıklama yaptı. 2004 yılı, İsrail-Filistin sorunu açısından önemli değişimlerin yaşandığı bir yıldı. 22 Mart 2004 tarihinde HAMAS lideri Şeyh Ahmed Yasin, İsrail ordusu tarafından yapılan suikast sonucu öldü.

HAMAS içindeki dengeleri önemli ölçüde etkileyen bu olay sonrasında HAMAS içinde iç liderlik/dış liderlik oluşması, bu etkilerden biridir. Nisan ayında Bush ile Şaron arasındaki mektup alışverişinde Bush Şaron'un geri çekilme plânına desteklemeyi, İsrail'in Batı Şeria'da yaşayanların yerlerinde kalmalarını sağlayabilecek durumda olmaları gerektiğini ve Filistinli mültecilerin Filistin'e yeniden yerleştirilmeleri gerektiğini açıkladı. Bunun üzerine Şaron'un büro şefi Dov Weissglas, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a "illegal yerleşim ileri karakolları"nın kaldırılması ve yerleşimler konusunda çeşitli yazılı taahhütler verdi.

İsrail kabinesi, 6 Haziran 2004 tarihinde Gazze Şeridi'ndeki ve Kuzey Samaria'daki Filistinlilerin geri çekilmesi planını onaylamıştır; ardından bu plan, İsrail Parlamentosu Knesset tarafından 25 Ekim 2004 tarihinde onaylanmıştır. 6 Ekim 2004'te İsrail'in önde gelen gazetelerinden Ha'aretz'de yayınlanan söyleşisinde Weissglas, geri çekilmenin, Filistinlilerle olan siyasî sürecin dondurulması için "formaldehit"(cesetlerin çürümemesi için kan yerine pompalanan kimyasal madde) olduğunu söylemesi, İsrail'in planının bu yönde olduğu düşüncesini oluşturmaktadır. Kasım ayında Filistin'in mücadelesinin simge ismi olan Yaser Arafat'ın Paris'te ölmesi sonrasında Mahmud Abbas Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) başkanlığını devralmış, Rawhi Fattuh da geçici Filistin Başkanı olmuştur. 2004 yılı, Aralık ayında Bush'un Filistin Yönetimine İsrail kamu hizmet şirketlerine ödemeleri için 20 milyon dolarlık doğrudan yardımıyla sona ermiştir.