Franz Ferdinand Vol. 2

"Ben AB'nin büyük bir kýsmýnýn -bilinçli olarak- Ukrayna'daki savaþla ilgili bize büyük yalan söylediklerini düþünüyorum."

Bu cümleyi kuran Slovakya Baþbakaný Robert Fico, 15 Mayýs 2024 tarihinde suikasta uðradý. Sadece bununla kalmadý söyledikleri; 'zehir zemberek' sözlerine þöyle devam etti: "Ve þunu söyleyebilirim ki, AB'ye üye ülkelerinin çoðu Ukrayna ve Rusya'dan nefret ediyor. Aslýnda Ukrayna sadece jeopolitik amaçlarla kullanýlýyor, Rusya'yý ekonomik ve uluslararasý alanda zayýflatmak, ayný zamanda ölüm (silah) tüccarlarýnýn silah þirketlerine altýn buzaðý görevi görmektedir. Bu jeopolitik hedefler adýna korkarým ki Batý, son Ukrayna askerine kadar Rusya ile savaþacak. Elbette hiç kimse bu ahlak dýþý amaçlarý açýkça kabul etmiyor ama gerçekler bu."

Parçasý olduðu 'Batý'ya çok net bir 'baþkaldýrý' olarak nitelendirilebilecek bu açýklamalarýyla nasýl bir tablo çizdiði aþikar: 'Batý karþýtý', 'Rus yanlýsý'. Haberlerde suikasttan hemen sonra bu ifadeler kullanýlýyordu tabii ki.

Slovakya Baþbakaný'nýn suikastý haberinde kullanýlan 'Batý karþýtý' ve 'Rus yanlýsý' nitelemelerinin verilmesinde Ukrayna savaþýnýn uzamamasý için yardýmlarýn kesilmesi gerektiðini, Ukrayna'yý baðýmsýz bir devlet olarak görmediðini ve önüne gelirse NATO üyeliðini veto edeceðini açýkça söylemesi de rol oynuyor hiç kuþkusuz. Ancak asýl ilginç olan, Slovakya Baþbakaný'nýn bu 'Batý Bloku' dýþýna doðru hamlelerinin Batý cephesinde ne ilk ne de son oluþu.

Batý yakasýnýn parçalanmasýnýn fitili Brexit ile atýlmýþtý; salgýnda Ýtalya ve Fransa arasýndaki 'hijyen' ürünleri üzerinden geliþen kriz, Ýtalya'nýn AB bayraklarýný indirmesine kadar gitmiþti. Ukrayna meselesi de Almanya'nýn 'Batý' blokunda bir diðer 'gedik' açmasýna sebep olmuþtu. Anlaþýlan o ki, bu 'gedik', öyle kolay kapanacak gibi deðil.

Geçtiðimiz yazýda Eurovision'un nasýl Filistin bayraðýný getirmenin yasaklandýðý bir organizasyondan, yarýþmanýn tamamýnýn 'Filistin' bayraðý ve sembolleriyle bezendiði bir yarýþmaya dönüþtüðünü yazmýþtýk. Anlaþýlan o ki, Batý blokundaki gedik sadece yapýsal deðil, ayný zamanda toplumla devlet yani yönetenle yönetilenler arasýnda da açýlmýþ.

Halk ile iktidar sahipleri arasýndaki 'gedik', Batý dünyasýnda yakýn zamanda bir sonraki yazýmýzýn konusunu teþkil eden baþka bir alanda daha kendini gösterecek gibi görünüyor. Öyle ki, yine bu alanda da Slovakya Baþbakaný'nýn yakýn dönemdeki tasarrufu ne tesadüftür ki bu suikastýn öncesine denk geliyor. Diyeceðimiz o ki, 'Slovakya Baþbakaný suikasta uðradý' sýradan bir haber olmanýn çok ötesinde, yeni bir Franz Ferdinand vakasý olmasý ihtimal dahilinde.