Birçok küçük iþletme sahibinin kara kara düþündüðü günlerdeyiz. Salgýn sebebiyle 1 yýldýr zor günler geçiren küçük iþletmeler bir yandan uzun süreli kapanma gelir mi korkusu yaþarken diðer yandan da ödeme günü gelen vergi ve SGK yapýlandýrmalarýnýn taksitlerini nasýl ödeyeceklerini düþünüyorlar.
Vergi yapýlandýrmasýnýn 2. taksitinin ve SGK yapýlandýrmasýnýn 1. taksitinin ödeme süresinin son günü iki gün sonra, 31 Mart'ta. 1 yýl içinde 2 taksit ödenmezse yapýlandýrma iptal olacak. Vergi ve SGK borçlarýndan dolayý esnaf hacizle karþý karþýya kalabilir.
Halk arasýnda "Küçük esnaf" denilen iþletmelerden alýþveriþ yapmaya dikkat ederim. Birkaç dakika da olsa sohbet etmeden çýkmam. Medya dünyasýnýn çok sevdiði bir tâbir vardýr "Toplumun nabzýný tutmak", iþte küçük esnaflar toplumun nabzýný tutmak için tam bir veri bankasý.
Yaptýðým sohbetlerden anladýðým þu ki, birçok esnaf taksitlendirmeleri haciz gelmesini birkaç ay daha ertelemek için yapmýþ. Görüþtüðüm esnafýn çoðu, "Ödeyemeyeceðimi bile bile taksitlendirme yaptým. Hiç deðilse birkaç ay banka hesabýma devlet tarafýndan haciz konmaz" diyor.
"Ödeyecek durumum yok ama belki iþler açýlýr öderim ümidiyle borçlarý taksitlendirdim" diyenler de var. Lâkin iþler de pek açýlmamýþ.
Bazýlarý da, "Taksitlendirmeyi mi ödeyim yoksa bu ayýn SGK primini mi þaþtým kaldým" diyor.
Esnaf cephesinde durum bu. Görebildiðim kadarýyla yapýlandýrma maalesef akim kalacak. Bir de salgýn sebebiyle uzun süreli bir kapanma olursa, yapýlandýrma taksitlerini ödemek þöyle dursun, bir umutla açýlan kepenkler bir daha açýlmamak üzere indirilecek.
Kimi 40'lý, kimi 50'li yaþlarda olan görüþtüðüm esnaflar, "Dükkâný kapatsak ne yapacaðýz? Bu yaþtan sonra bizi hangi fabrika, hangi patron iþe alýr?" diye soruyorlar.
Biriken kiralar, faturalar da ayrý bir sorun. "Usta, ödeme günü üzerinden 20 gün geçti diye interneti kestiler" diyerek, adý bende saklý internet saðlayýcý þirkete söven esnaf arkadaþ "Sýrf açma kapama parasý almak için bu þerefsizliði yapýyorlar" derken öfkesinde sonuna kadar haklýydý!
Hakikaten bu "açma kapama" parasý da nedir?.. Sayýn yetkililer, "açma kapama" adý altýnda halkýnýzýn soyulmasýna nasýl müsaade edebiliyorsunuz?
Yapýlandýrma mevzusuna dönersek. Ortada bir menfi vak'avar. Bu menfiliðin giderilmesi için ne yapýlabilir diye düþünürken, "4 büyükler yeni yapýlandýrma anlaþmasý imzaladý" baþlýklý haberi gördüm. Beþiktaþ, Trabzon, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin borçlarý yeniden yapýlandýrýlmýþ. Bankalar Birliði'yle yapýlan daha önceki anlaþma iptal edilmiþ ve mezkûr futbol kulüplerine borçlarýný ödememeleri için yeni bir anlaþma yapýlmýþ. Evet yanlýþ okumadýnýz, anlaþma þartlarýný okuyunca "Bu anlaþma borçlarýn ödenmemesi için yapýlmýþ" demekten kendimi alamadým.
Çünkü daha önce yapýlan anlaþma gereði futbol kulüpleri taahhüt ettikleri ödemelerin günü geldiðinde yeni anlaþmayla süre "2+7 yýl" olarak uzadý. Eski anlaþmada süre "2+5 yýl"dý. Yeni anlaþmayla kulüpler 2 yýl anapara ödemesi yapmayacak ve borçlar toplamda 9 yýlda ödenecek. Peki seneye yeni bir anlaþma yapýlýp sürenin uzatýlamayacaðýný kim söyleyebilir? Süre uzatýla uzatýla bu borçlar ödenmez!
Esnaf devlete borcunu en fazla 18 ay taksitlendirebiliyor. Bu zor günlerde, futbol kulüplerine yapýlan yapýlandýrmanýn bir benzeri vergi ve SGK borçlarý için de yapýlamaz mý? Zor olmasa gerek...