Giritli Sýrrý Paþa'nýn eserleri bu çaða taþýnýyor

Döviz kurunun yükselmesiyle yayýnevleri çok zor günler geçiriyor. Maalesef kitap kâðýdý hâlâ yurtdýþýndan ithal ediliyor. Yayýnevleri kâðýt ithalatçýsý firmalara mahkûmlar. Bir yandan döviz kuru artýyor, bir yandan da kâðýtçýlar döviz cinsinden kâðýda zam yapýyor. Geçen ay topu 900 Euro olan kâðýdýn bugün topu 1300 Euro olmuþ.

Ýþte bu ahval içinde yayýnevleri yeni eserler neþretmeye çalýþýyor. Bunlardan biri de Þâmil Yayýnlarý. Yayýnevi en son, 28 Þubat döneminde Bandýrma Cezaevi'nde beraber kaldýðýmýz Kâzým Albayrak'ýn çalýþmasýný yayýmladý.

Kâzým aðabey 1987 yýlýndan Giritli Sýrrý Paþa'nýn "Ýlm-i Kelâmýn Özü" adlý eserini muhtasar olarak yayýmlamýþ. Mütefekkir Salih Mirzabeyoðlu Albayrak'a eserini tamamýný neþretmesini söyleyince çalýþmalara baþlayan Kâzým aðabey 28 Þubat darbesi ve onun neticesi cezaevi sürecinde çalýþmasý akâmete uðramýþtý. Cezaevi sonrasý eser üzerinde çalýþmalarýna tekrar baþlamýþtý.

Kitabý elime aldýðýmda "beklediðime deðdi" dedim. 600 sayfalýk çalýþma büyük bir emek mahsulü. Kâzým aðabeyin yaptýðý þerhlerle Giritli Sýrrý Paþa'nýn "Ýlm-i Kelâmýn Özü" âdeta bambaþka bir eser olmuþ.

Osmanlý'nýn velûd paþalarýndan Giritli Sýrrý Paþa eserini þu þekilde tanýtýyor: "Bu eser Ýslâm akaidinin Kur'an âyetleri, nebevî hadîsler, icmâ-i ümmet, müctehid imamlarýn sözleri ve büyük müfessirlerin eserleri ile sabit olduðunu hakimane bir surette þerh ve izah eder... itirazcýlarýn akaidimiz hakkýnda zan ve tereddütlerinin giderilmesine yönelik kuvvetli aklî ve naklî deliller ile hakikati ortaya koyar."

Kâzým aðabey Büyük Doðu-Ýbda külliyatýndan düþtüðü notlarla Giritli Sýrrý Paþa'nýn eserini günümüz meselelerine cevap verir hâle getirmiþ.

Bu hususta Kâzým aðabey þunlarý söylüyor: "Ehl-i Sünnet'in görüþlerini ve ona muhalif olan fýrkalarýn temelsizliðini aklî ve naklî kesin delillerle ispat" etme gayretindeki kitap, günümüzde sýkça dile getirilen reform tartýþmalarýna da bir eleþtiri olarak yaklaþmakta, asýl olanýn kelâmýn Ehl-i Sünnet çerçevesinde günümüze döndürülmesi, günümüz meselelerine cevap vermesidir görüþüne dayanmakta ve okuyucuya bu yönde yeni açýlýmlar saðlamakta.

Bu eser vesilesiyle davet ettiði mevzulara da temas ederken, ilm-i kelâmýn günümüz meselelerine cevap verir niteliðini her fasýl sonunda iþleyerek dinamik planda gösterdik."

Çalýþmanýn giriþ kýsmýnda Giritli Sýrrý Paþa'nýn hayatý, kiþiliði ve eserlerine yer veriliyor. Ayrýca çaðýmýzýn meselelerine sistem bütünlüðünde cevaplar ve çözümler sunmak gerektiði dile getiriliyor. Kelâm, fýkýh ve diðer Ýslâmî ilimlerin yeri ve rolüne dikkat çekilerek, dünden bugüne gerek Ýslâm adýna gerekse Ýslâm'a karþýtlýk doðrultusunda ortaya çýkan felsefi akýmlara, görüþlere bir cevap niteliði taþýyor. Akaid ile kelâm farký, fýkýh ile fýkýh ilmi farký, Ýslâmî ilimler, sapkýn hareketler gibi konular çeþitli yönleriyle ele alýnýyor.

Kâzým aðabeyin çalýþmasý, Þâmil Yayýnevi'nin Giritli Sýrrý Paþa Külliyatý projesi kapsamýnda neþredildi. Yayýnevi Giritli Sýrrý Paþa'nýn "Ruh" risâlesini de geçtiðimiz Ramazan ayýnda neþretmiþti. Her þeye raðmen kültürümüzü ayakta tutmaya çalýþanlarý maddî ve mânevî desteklemek üzerimize bir borçtur!