Heyecan ve enerjiyle dolduk

Suriyeli Faisal Durba, gaz menfezi projesiyle kendi alanında birinci oldu…

Somalili Guled Abdi, ülkesindeki imkânsızlıklara rağmen geliştirdiği uçak modeliyle alanda…

Ve 100 bine yakın genç; robotikten biyoteknolojiye, jet motordan akıllı ulaşıma, eğitim teknolojilerinden tarım teknolojilerine, insanlık yararına teknolojilerinden çevre ve enerji teknolojilerine, robotaksiden model uydularına, insansız su altı teknolojilerinden sürü İHA’ya, uçan arabadan helikopter tasarımına, insansız hava aracından rokete onlarca teknolojik başlık altında projelerini yarıştırdılar.

Aralarında olamadım ama üçüncüsü Gaziantep’te düzenlenen Teknofest’ten gelen fotoğraflara bakmak bile heyecanlanmama yetti. “Milli Teknoloji Hamlesi” üst başlığıyla yapılan muazzam çalışmaların altyapısı Teknofest’te atılıyor.

Sadece Türk gençleri değil, mazlum coğrafyalardan gelen gençler de bu muazzam hamlede yer alabiliyor; Türkiye sadece savaş mağdurlarına kapılarına açmakla kalmıyor…

İşte Somalili Guled Abdi yaptığı çalışmalarla dikkatimizi çekiyor ve Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun talimatıyla Teknofest’te getiriliyor ve kendisine gereken destek veriliyor. İnşaallah 2021 yılındaki festivalde mazlum coğrafyalardan gelen genç kardeşlerimizin sayısı daha artacaktır; tohum atıldı… Bu yıl festivale 84 farklı ülkeden başvuru yapılması da bunun göstergesi.

Yaptığı çalışmalarla, azmiyle gençlerimize örnek olan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da bunun müjdesini verdi: "TEKNOFEST, adeta yüksek hızlı bir şarj istasyonu gibi hepimizi enerjiyle doldurdu, coşturdu. Milli Teknoloji Hamlesinin ülkemiz ve milletimizle buluşmasına vesile oldu. Bu enerjiyi tüm milletimize ve uzandığı coğrafyaya yaydı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın öncülüğünde gerçekleşen Teknofest’te gençlerin heyecanına ortak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada gençlere medeniyetimizin köklerinden kopmadan çalışmalarını sürdürmeleri gerektiğini söyledi: “Bugüne kadar gençlerimiz, onlara güvendiğimiz hiçbir konuda hamdolsun bizi mahcup etmedi. İnşallah bundan sonra da sizler başarılarınızla bizi gururlandırmayı sürdüreceksiniz. Sevgili gençler bizim medeniyetimiz insan medeniyetidir, ilim medeniyetidir, irfan medeniyetidir, hikmet medeniyetidir. Bu kavramların ifade ettiği ruhtan koptuğumuz dönemlerde teknoloji çıktıları başta olmak üzere her alanda geriledik."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Teknofest’in gayesini şu sözlerle anlattı:

"TEKNOFEST, toplumu dönüştürme gücüne sahip olan bir etkinlik. Şimdi ektiğimiz tohumların etkilerini orta ve uzun vadede hep birlikte göreceğiz. Bugün burada roket fırlatan, İHA yarıştıran, enerji araçları üreten gençlerimiz, yarın bu ülkenin en modern füzelerinin, uçaklarının ve akıllı şehirlerinin mimarları olacak.

Biz bu etkinlik sayesinde gençlerin potansiyelini keşfediyor, onların hayallerine yol arkadaşı olabiliyoruz. On binlerce gencimizin teknoloji geliştirmesini, Ar-Ge takımlarında yer almasını, şirketler kurmasını ve dünya pazarlarına açılmasını teşvik etmeye devam edeceğiz."

Sayın Varank’ın sözlerini dua niyetiyle okuyor ve amin diyorum!..