II. Ýntifada

28 Eylül 2000'de Likud lideri Ariel Þaron'un, yanýnda 1.000 Ýsrail polisi ile birlikte Müslümanlar için kutsal olan Harem-ül Þerif'i ziyareti sonrasýnda Filistinlilerin gösterileri, El Aksa Ýntifadasý olarak da bilinen II. Ýntifada'nýn baþlamasýna yol açmýþtýr. 16 Ekim 2000'de Clinton, þiddeti sona erdirmek ve barýþ sürecini kurtarmak için Þarm-el Þeyh Zirvesi'ne katýlmýþ; 22 Ekim'de Arap Birliði, Ýsrail ile olan tüm ekonomik iþbirliðini durdurmuþ; 21 Kasým'da da Mýsýr Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çekerek, Ürdün de Ýsrail'e yeni büyükelçi atanmasýný durdurarak tepkilerini ortaya koymuþlardýr. 10 Aralýk tarihinde Ehud Barak istifasýný sunmuþtur. Baþkan Clinton, þiddetin gölgesinde, 19-23 Aralýk 2000 tarihleri arasýnda Ýsrail ve Filistin heyetleriyle yapýlan görüþmelere Washington'da ev sahipliði yapmýþ ve taraflara bir köprü teklifi sunmuþtur. II. Ýntifada devam ederken görüþmeler sürmüþ ancak netice alýnamamýþtýr.

Ocak 2001'de, II. Camp David'in ötesinde ilerleme kaydedilmesine raðmen Taba'daki görüþmelerden Ýsrail seçimlerinin yaklaþmasý nedeniyle sonuç alýnamamýþtýr. Ýsrail'deki seçimler sonunda 6 Þubat'ta Likud Partisi lideri Ariel Þaron Baþbakan, Ýþçi Partisi'nden Þimon Peres de Dýþiþleri Bakaný olmuþtur. Terör eylemleri giderek týrmanmýþ, Ýsrail Turizm Bakaný Ben Elizer'in öldürülmesi, Ýsrail'in karþý saldýrýlarýný yoðunlaþtýrmasýna neden olmuþ ve Ramallah'la baþlayan durum artarak devam etmiþtir. 20 Ocak'ta Clinton baþkanlýk görevini George W. Bush'a býrakmýþ; Bush hükûmeti, Clinton dönemi barýþ önerilerini reddetmiþtir. Yeni ABD hükûmetinin Dýþiþleri Bakaný Powell'ýn 11 Nisan tarihindeki bölgeyi ziyareti, ateþkesin saðlanabileceði umudunu getirmiþtir; ancak sonuç alýnamamýþtýr.

30 Nisan 2001 tarihinde Mitchell Komitesi/ Þarm-el Þeyh Araþtýrma Komisyonu terörizme son verilmesi, güvenlik iþbirliðinin yenilenmesi ve Ýsrail yerleþimlerinin dondurulmasýný içeren tavsiyeleri yayýnlamýþtýr. 13 Haziran'da Merkezî Haber Alma Teþkilatý Direktörü George Tenet'in ateþkes planý, Ýsrail ve Filistinliler tarafýndan kabul edilmiþ ama uygulanmasý, daha öncekilerde olduðu gibi gerçekleþmemiþtir. 19 Temmuz'da G-8, Mitchell tavsiyelerinin uygulanmasý çaðrýsý yapmýþtýr. Barýþ sürecini etkileyen faktörlerden bir diðeri de Ýsrail'in Filistinli liderleri düzenlediði suikastlerdir. 27 Aðustos tarihinde Filistin Halk Kurtuluþ Cephesi lideri Ebu Ali Mustafa'nýn suikaste uðramasý buna bir örnektir. Arap ülkelerinin barýþ sürecine yönelik yaklaþýmlarýna yönelik olarak Suudi Kralý Prens Abdullah'ýn Bush'a yazdýðý ve Suudi-Amerikan iliþkilerinin yeniden deðerlendirileceði tehdidi ve Ýsrail-Filistin þiddetini týrmandýracak þekilde davrandýðý yönündeki suçlamalarýnýn yer aldýðý mektubuna cevaben Bush, Filistin devletine yönelik destek vereceði yönünde güvence vermiþtir.