Son olarak Mayýs seçimlerinde iki kez yenilgiye uðrayan CHP içine düþtüðü anaforda irtifa kaybetmeye devam ediyor.
Kýlýçdaroðlu ile Ýmamoðlu arasýndaki baþkanlýk yarýþýnda taraflarýn niyetini açýktan gür sesle söylememesi, parti yetkililerinden oluþan taraftarlarýn sinsi pozisyonlarý, birbirlerinin altýndan halýyý çekme çabalarý ama en fenasý siyasi bir öneriye, parti kurtaracak reçeteye sahip olmayýþlarý yaþanan þeyin kriz olmadýðýný, CHP'nin siyasi bir yýkýma uðradýðýný da gösteriyor.
"Deðiþim" bayraðýný açan Ýmamoðlu'nun en büyük handikapý, koltuktan indirmek istediði kiþinin aslýnda CHP'yi en büyük deðiþime uðratan kiþi olmasý.
Ve Kýlýçdaroðlu'nun yaptýklarýnýn ötesinde kendisi ne yapacak, tarif edememesi.
Ulusaðcý ve ulusolcu vatanseverlerin kan baðýyla baðlý olduðu CHP'yi HDP'nin kuyruðu haline getiren, HDP arkasýndaki PKK'yý gölgeleyen, HDP'nin siyasi taleplerini merkeze taþýyan Kýlýçdaroðlu deðil midir? Ýmamoðlu, Genel Baþkaný'ndan farklý olarak ne yapacaktýr HDP için? Belli deðil. Son makalesindeki "Alevi" ve "Kürt" vurgusu utanç verici, ucuz bir istismardan baþka anlam taþýmýyor.
Laikliði din gibi yaþayan, baþörtülü/dindar birini gördüðünde cin çarpmýþa dönen ve kendine üstenci bir gururla "çaðdaþ" diyen kör yobazlarýn hakimiyetindeki partiyi, numune kabilinden de olsa "baþörtülü parti meclisi üyesi" de bulunduran parti haline getiren Kýlýçdaroðlu deðil midir? Çýtayý bundan öteye nereye taþýyacak Ýmamoðlu?
Kendi ülkesine, kendi vatandaþýna güvensizlikte, Batý baþkentlerine baðlýlýkta Kýlýçdaroðlu'ndan aþaðý kalýr yaný mý var ki CHP Genel Baþkanlýðýnda "yerlilik ve millilik" konusunda fark yaratabilecek?
"Deðiþim" diyor ama argümanýn altýný dolduramýyor.
Üstelik mýrýldýyor Ýmamoðlu. Cesaretini toplayamýyor. Niyetini, itirazýný ifade edemiyor.
Seçim hezimetindeki payý büyük. ÝBB Baþkaný olarak süren baþarýsýzlýðýnýn yanýna baþarýsýz "Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý adayý" titrini de ekledi.
Bu baþarýsýzlýklar onu "deðiþtirecek" aktör yapmaz. Bilakis "deðiþtirilecek" siyasi figür yapar.
Ama diðer CHP elitleri gibi Ýmamoðlu da doðru bir seçim analizi, muhasebesi yapmadýðý için öylece yoluna devam edebileceðini düþünüyor.
Tam da bu yüzden, "Deðiþim bir kurul, bir heyet deðiþimiyle olmaz" diyerek lider deðiþimini hedeflediðini açýk etti Ýmamoðlu. "Deðiþimi toplum istiyor" cümlesiyle kalabalýðýn arkasýna saklanmayý denese de olmadý. Hem açýkta kaldý hem Kýlýçdaroðlu'nun "lanetini" biraz daha üstüne çekti hem de gür bir ses duymak isteyen öfkeli muhalifleri hayal kýrýklýðýna uðrattý.
Hal bu ki "topyekûn ve köklü bir deðiþim" böyle olmaz. Asýl yapmasý gerekeni yapmadýðý içindir ki Ýmamoðlu'nun kaderinde "CHP Genel Baþkaný" yazma ihtimali de giderek düþüyor.
Baksanýza kurultay yolunda elini güçlendirmelerini umduðu CHP'nin "eski" genel baþkanlarý da ona umduðunu vermedi.
Hatta Murat Karayalçýn'ýn "kader" konuþmasý Ýmamoðlu'nun kaderi bile olabilir:
"Ekrem Bey'in Ýstanbul'a belediye baþkan adaylýðý kendisi için kader kilitlenmesidir. Sayýn Kýlýçdaroðlu'nun Ekrem Bey'i aday göstermesi de kendisi için kader kilitlenmesidir."
Hakemliðe soyunmuþ bir anlamda Karayalçýn. Kýlýçdaroðlu'na "Ekrem'i affet, Ýstanbul'a yeniden aday yap" derken, Ýmamoðlu'na da "fazla ileri gitme, ÝBB'den de olma" diye "ayar" veriyor.
3-30 Temmuz arasýnda yapýlan mahalle delege seçimleri de umut olmadý Ýmamoðlu destekçilerine. Demokrasi dýþý yöntemlerden dem vurulsa da sonuç deðiþmedi. Ýmamoðlu Ýstanbul'un 960 mahallesinin 890'ýnda delege seçimlerini kaybetti.
Müteahhit dostlardan gelen yüklü miktarda para desteði, o parayla -Kýlýçdaroðlu'nun dediði gibi- "medya satýn alýnmasý", internet üzerinden muhalefet örgütlenmesi ve benzeri çabalar yetmedi bir türlü Ýmamoðlu'ndan lider çýkartmaya. Kader aðlarýný örmedi.
Hizmet etmeden, siyaset bilmeden lider olunamayacaðý gerçeði apaçýk ortadayken, Ýmamoðlu için de Kýlýçdaroðlu için de durum deðiþmeyecektir.