Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Karne zamaný

Tatil sezonu yaklaþýrken öðrencilerden önce büyük kulüpler karnelerini aldý.

Artýk þapkayý önüne koyup düþünme vaktidir.

Galatasaray, bu sezon Türk futbol tarihinin belki de bir daha asla kýrýlamayacak rekor puanýyla þampiyon olmayý baþardý. Çeþitli omuzlar ve kartlardaki standartsýz hakem kararlarý þampiyonluða etki etti elbette ama gölge düþürecek boyutta da deðildi.

Icardi'nin giydiði formanýn sýrtýna Ali Koç'u yazmasý, Okan Buruk'un taraftarý ile küfürlü tezahüratlara eþlik etmesi seviyesizliði zirveye çýkardý. Sosyal medya ekiplerinin atýþmasý çocukça kaldý. Adý her ne olursa olsun, bu yoz ortamý kim tetikliyorsa buna bir son vermesi gerek. Ya da birileri bu ayarý bozuk ortamý alabora etmek için sert kararlar almalý. Topluma yön veren insanlar bir deðil bin kez düþünerek hareket etmeyi öðrenmeli.

Cumhurbaþkaný danýþmaný Mehmet Uçum'un açýklamalarý da gündeme damga vurdu. Koç'a muhalif biçimde, sert bir giriþ yaptý. Uçum, hep iþin içinde aslýnda.

Fikri yukarýyý yansýtmýyor.

Attýðý tweetlerde önceliði hep Fenerbahçe.

O da bir taraftar.

Ama ne olursa olsun bu konumdaki insanlar fikirlerini dile getirirken bin kez düþünmeli. "Aziz Yýldýrým olsun" derken belki de en büyük zararý vermiþ oldu. Neden insanlar Uçum "Ali Koç'a karþýyým" deyince "oyum Ali Koç'a" diyor, bunu da anlamak mümkün deðil. Koç'un yeni yönetim listesinde Cumhurbaþkanýnýn oðlunun dünürü var. Acun Ilýcalý, Hakan Safi, Nedim Keçeli ve daha aklýma gelmeyen Ak partiye yakýn bir ton isim var. Ama Uçum açýklama yapýnca, "AK Parti Aziz Yýldýrým'ý destekliyor" deniyor. Hakikaten çok komik.

Mesela Ali Koç üyelere Ankara'da lansman yapacak. Ýçki servisi yok. Çünkü iktidardan önemli isimler katýlacak.

Sorarlarsa son kale Fenerbahçe, Aziz Yýldýrým AK Partili!

"Ali Koç, zengin yöneticilerden þampiyonlar ligi gibi kadro kurmuþ" deniyor. 6 yýlda Ali Koç dýþýnda bir lira veren yönetici var mýydý ki? Kulüp mali tablolarýnda yok. Kýsaca sýfýr.

Zengin deðil, iþ yapacak isimler lazým. Sahayý bilen, gerektiðinde iddia edilen hayali düþmanlarla mücadele edecek isimler istiyor camia.

O da Ali Koç'un ne yeni yönetiminde ne de çevresinde var.

6'da sýfýr kolay kolay unutulacak bir enkaz deðil.

Beþiktaþ baþkaný Hasan Arat altý ayda bir kupa kazandý. Süper kupada da final oynayacak. Ülkenin en zengin Fenerbahçeli iþ adamý Ali Koç'un 6 yýlda bir Türkiye kupasý var. Nisan baþýnda dört kupa da ellerindeydi. Koç ve ekibi saha içinde kalsa, saha dýþýna çýkmasa, doðum günü kutlamak için genel kurulu toplayýp binlerce insaný getirmese, camiayý sükûnet ile yönetebilseydi Fenerbahçe bugün 3 kupanýn sahibiydi. Dördüncünün de (konferans kupasý) finalini oynayacaktý.

Gol kralý, asist kralý Galatasaray'dan çýktý. 102 puan toplayarak lig puan rekorunu da kýrdýlar. Ama sen hala "en iyi kadro bende" diyorsun.

Crespo ve Lincoln kalsa, Zajc gönderilse, Krunic alýnmasa dar orta saha rotasyonuna kalmaz ve belki de bu kadar puan kaybý yaþamazdýn. Hatayý bazen kendinde arayacaksýn kýsaca. "Ýðneyi kendine, çuvaldýzý baþkasýna" diye boþuna dememiþler.

BUNLAR GÖZDEN KAÇMASIN

Herkes Ali Koç'un baþkanlýðýndaki 6/0'lýk inanýlmaz baþarýsýz karneye odaklanmýþ durumda. Oysa konu bununla sýnýrlý deðil.

Keþke öyle olsa.

Koca 6 yýlda tesisleþme açýsýndan bir tane çivi bile çakmadý. Rakibi ise Florya'dan Kemerburgaz'a geçmek üzere. Orayý devletten kiralama sureti ile saray gibi tesis inþa ettiler.

Dursun Özbek ve yönetimi iþ bitirici bir yönetim sergiledi.

Ali Koç döneminde ekonomik anlamda elle tutulur, somut hiçbir iyileþme sunulamadýðý gibi, "Bankalar Birliði anlaþmasýndan 3 yýl içinde çýkýlacak" vaadinde bulunuldu. Oysa ezeli rakibi Florya projesi satýþýndan gelecek 70 milyon dolar ön avans ödemesi ile ayný anlaþmadan derhal çýkmayý öngörüyor. Bu hamle ile sarý kýrmýzýlý kulüp yine çok önemli bir avantaj ve ekonomik rahatlama saðlayacak ve atýlýmlarýný çok kolaylaþtýracak! Florya'dan gelecek diðer çok önemli kaynaklarý saymýyorum bile.

Bunlar yetmiyormuþ gibi, göreve geldiðinde 19-21 olan þampiyonluk sayýsý 19-24'e yükselmiþ durumda. Yani Fenerbahçe 4. yýldýzý takmayý beklerken, rakibi 3 þampiyonluk daha ekleyerek 5'nciyi beklemeye baþladý. Düþünebiliyor musunuz? Koca Fenerbahçe seneye 4. yýldýzý kovalarken, Galatasaray 5'ncisini hedefleyecek. Bunlar hep kimin döneminde oldu?

Galatasaray, Ali Koç dönemindeki Fenerbahçe ile tarihinde hiç olmadýðý þekilde arayý açarak ekonomik, tesisleþme ve nihayetinde de sportif olarak çok büyük bir sýçrama yaptý. Tablo ortada! Ve siz tüm bu olup bitenleri dýþ güçler vs. ile açýklayamazsýnýz. Bu durum hayatýn doðal akýþýna aykýrýdýr! Futbolda var olan dýþ güçler, masa tenisinde, kürekte, voleybol ve basketbolda neden yok?

Sosyal medyanýn hayatýmýza girmesi ile yeni bir enstrüman öne çýktý: algý oyunlarý! Ali Koç ve arkadaþlarý da yönetme konusunda sergileyemedikleri marifetlerini maalesef bu alana kaydýrmýþ durumda. Resmen bu alanlarda örgütlenerek maðdur edebiyatý ile beceriksizliklerini örtme telaþ ve gayreti içindeler. Somut olarak sorunun adýný bile koyamýyorlar. TFF baþkanlarýndan Nihat Özdemir için "yanýnda deðiliz, emrindeyiz" diyen siz deðil miydiniz? Baþýndan beri ByLock suçlamalarýnýn hedefindeki baþkana en çok desteði kimin verdiðini bilmeyen var mý? Yine þampiyonluðun kaybedildiði bir sene, VAR hakemlerini FETÖ baðlantýsý ile suçlayan siz deðil miydiniz? Sahi ne oldu o dava? Camianýza bununla ilgili hiç bilgi verdiniz mi? Bunlarýn hesabýný sorabildiniz mi?

Sonuç olarak, TFF baþkanlarý göreve geldiðinde en büyük destekçisi olan Ali Koç yönetimleri, baþarýsýzlýklarýn bir bir gelmesi ile bu kiþileri hemen hedef tahtasýna koyuveriyor. Bu tip anlayýþ artýk terk edilmeli. Fenerbahçe'ye hiçbir fayda saðlamadýðý somut olarak ortada! Milyonlarca insan kan aðlýyor ama anlayan yok!

Eðer size engel olanlar siyasiler ise, dönüp bir kendinize ve yönetiminize bakacaksýnýz. Ýnsanlarý aptal yerine koymayacaksýnýz! Mevcut listenizde de yeni listenizde de AK Parti ile çok önemli yakýnlýðý olan isimler var. O zaman size sormazlar mý, "Bu ne perhiz, bu ne lahana turþusu?" diye.

TABLO ÝÇ AÇICI DEÐÝL

Benzer samimiyetsizlikler 2013 kongresinde de sergilendi, kongre siyasallaþtýrýldý, kim kazandý? Kaybeden yine Fenerbahçe olmadý mý? 10 yýldýr Fenerbahçe tarihinde þampiyonluk yok. Bu, Fenerbahçe tarihinde gerçekleþmemiþ bir ilk. Düþman TFF'de ise, neden hep en önde ve en önemli destekçileri oldunuz? Düþman siyasetin içinde ise, neden yönetimlerin resmen omurgasýný bunlardan kurdunuz? Peki þirketleriniz ayný dönemlerde rekor kârlar açýklamadý mý? Ayný siyaset, vergileri affederken, size AVM veya türlü projeler geliþtirmek üzere Kenan Evren Lisesi'ni ve yeni tesisler inþa edebilmeniz için askeri araziyi tahsis etmedi mi? Bunlara bile bir tane çivi çakamadýnýz!

Býrakýn artýk bu iþleri, dürüst olun. Samimi olun. Bir kez olsun camianýzý algý oyunlarý ile oyalamak yerine aynaya bakýn! Kendi yetersizliklerinizi örtbas etmek ve kendinizi kurtarmak adýna soyut kavramlar yaratarak, kitleleri uyutarak ve kongreleri siyasallaþtýrarak kurumunuzu ateþe atmayý býrakýn artýk! Kiþisel hesaplarýnýzdan ötürü Fenerbahçe'ye çok ama çok büyük zarar veriyorsunuz. TABLO ORTADA!