Halký Müslüman olan ülkelerdeki her hükûmet sistemi, kendisini halk kitlelerine, itaat edilmesi þer'ân gerekli bir güç odaðý olarak takdim eder.
Hz. Ali'nin þehadetinden sonraki bütün hükûmetleri, 'vâcib-ul'itaat' sýfatýný haiz olmayan hükûmetler olarak gören Caferî fýqhý, 1979'da Ýran'da tesis olunan 'Ýslâm' adýna tesis olunan Hükûmet'e kadar, önceki bütün hükûmetleri gayrimeþrû biliyordu.
Ama, artýk þimdi orada da devlet'e itaat, farz olarak görülmekte; gelinen noktayý, bazýlarý da, 'Biz de sünnîleþtik.' diye yorumlamaktalar, ironiyle..
Çünkü, bu cenahta, 'fâsid bir hükûmet bile olsa, onun, hükûmetsizliðe tercih olunmasý' bir kural halinde kabul edilmiþtir.
(6-8 Ekim 2014'de yaþanan Kobani Karýþýklýðý günlerinde o bölgede hizmet yapan bir doktor arkadaþ, o karmaþa ânýný görünce, 'o gün, baðlý olduðu kurallar her ne ve nasýl olursa olsun, yeter ki devlet olsun, her tip devleti arar hale geldim.. Çünkü her devlet, bir takým kurallar, kanunlar koyar ve onlara riayet etmeyenleri cezalandýrýr. Hükûmetsizlik halinde ise.. Gücü yeten yetene..' demiþti.)
Evet, Müslüman coðrafyalarýndaki her devlet, sadece asker ve diðer silahlý güvenlik güçlerinin deðil, bütün memurlarýnýn da hizmet ânýnda öldürülmeleri veya kaza sebebiyle de olsa vefat etmeleri halinde onlarý þehid olarak niteler ve böylece kendisinin 'meþruiyet'ini de anlatmýþ olur, kitlelere.. Ve bu anlayýþa uygun olarak 'þehitlik'le ilgili tarif ve kanunlar yapar ve o 'þehit'lerin aile efradýna karþý mükellefiyetlerinin neler olduðunu kurallara baðlar.
Geçen Perþembe günü Bitlis- Tatvan arasýnda düþen helikopterde hayatýný kaybeden 11 askere, Allah'u Teâlâ'dan rahmetler ve geride býraktýklarý ailelerine ve sevenlerine sabýrlar niyaz ediyorum.
Bu gibi durumlarda, dünya hayatýna vedâ edenlere hemen 'þehit' denilmesi âdettendir. Sanki, bir Müslümanýn 'þehîd' olup olmadýðýna rejimler, ferdler veya toplumlar karar veriyormuþ gibi.. Halbuki, bu husus, sadece Allah'u Teâlâ'nýn takdirindedir ve dikkatli Müslümanlar, Ýslâm yolundaki mücadele ve hizmetler sýrasýnda dünya hayatýný terk edenler için bile, 'Ýnþaallah þehîd'dir' derler.
Ama, bu vesileyle kenarýndan teðet geçilmemesi gereken bir rezalete de deðinelim:
Bu son kazâ ve kayýplar için, 'sosyal medya' denilen lâðým çukurunda öyle videolar yayýnlanmýþ ki, çýlgýnlýkla geçiþtirilemez.. Gencecik kýzlar, sokak serserisi oðlanlarýn bile ulu-orta kullanamýyacaklarý en galiz küfürleri videoya çekip yayýnlamýþlar.
Birilerine hakaret olunca hemen, sorumlularý ânýnda belirleyen ilgili kamu birimleri, bu konuda niçin ayný hassasiyeti göstermemiþlerdir? Daha da tehlikeli olan ise, belirlenenleri mahkemelerin serbest býrakmasý.. Adalet Bakaný, Abdulhamîd Gül bey, ne buyurursunuz?
Daha da hassas ve önemli olan konu ise, ahlâkî tereddiye, çöküntüye iþaret ve aileleri ikaz etmek için, Ýslâmî hassasiyet adýna yayýn yapmak iddiasýnda olan bazý sitelerin, lâðým akýntýlarý durumundaki küfürleri, eleþtiri niyetiyle diyerek , sitelerinde yayýnlamalarý!!. Milyonlarca insana, ailelere ve çocuklara ulaþmasýnýn vebalini nasýl düþünmüyorlar?
Halbuki, günah ve çirkinliklerin topluma yansýtýlýrken, aynen tekrarlanmasý da çirkin ve günah olarak nitelenmiþtir; Ýslâm'ýn ilk döneminden gelen rivayetlerde..
Ýtalya'nýn baþkenti Roma'nýn içinde, devlet içinde devlet konumunda ve sadece 45 km.karelik bir bölgedeki topraða ve 10-15 kiþilik bir orduya sahib güçlü bir devlet var: Vatikan Devleti..
Bütün dünya Katolik Hristiyanlarýnýn rûhanî lideri ve de Vatikan Devlet Baþkaný olan 84 yaþýndaki Papa Franziskus, 3 gündür Irak'da..
Bu, Irak'a bir Papa'nýn yaptýðý ilk ziyaret..
Papa, Baðdâd'dan ayrý olarak, Hz. Ýbrahîm'in doðum yeri olduðu iddia olunan Ur þehri, sonra þiî Müslümanlarýn Osmanlý zamanýnda da, asýrlardýr en büyük eðitim merkezi olarak kabul edilen Necef þehrinde, 90 yaþýndaki Âyetullah Ali Sistânî ile görüþtü.
Sadece 1991'deki Körfez Savaþý'ndan bu yana, Irak'ta hemen tamamý Hristiyan güçlerince öldürülen veya açlýk ve ilaçsýzlýktan hayatýný kaybeden sivil insanlarýn sayýsý 1 milyonu geçmiþken; Papa cenablarý , o bombardýmanlar sýrasýnda ölen birkaç yüz Hristiyan için özel dua törenleri yaptý.. Hristiyanlarýna, 'Yalnýz deðilsiniz, arkanýzdayýz!' dedi ve 'barýþ ve kardeþlik'ten söz etti. Saf saf inanalým mý?
Papa, ayrýca Erbil'e de gitti, Irak Kürdistaný Yönetimi'nin baþýnda olan Neçirvan Barzanî ve Mesrûr Barzanî ile de görüþtü.
Irak halkýnýn en azýndan yüzde 40'ý da þiî olmayan Müslümanlar..
Papa, bu yüzde 40 adýna kim ile görüþtü?
Öyle bir muhatab yok ki!.
Ve, Ýhsan Süreyya hoca için: Müslümanlarýn tarihiyle ilgili dikkatli ve rikkatli araþtýrmalarýyla kendisine þükran borçlu olduðumuz tarihçi Prof. Ýhsan Süreyya Sýrma hocamýzýn, 75 yýlý geride býrakmýþ olan kalbine bugüne kadar, dostlarý bir nazenîn çiçeðe; karþýtlarý ise, bir düþmana saldýrýr gibi dokundular. Bugün ise, o kalbe týbben de dokunulacak..
Ýhsan Süreyya hocaya, Allah'u Teâlâ'dan þifâlar niyaz ediyorum. Düþmanlarý umûrunda deðil.. Ama, iman kardeþlerinden beklentisi tabiatiyle vardýr: Hulûs-i kalb ile dua..