Þubat 24'ten itibaren baþlayan süreç, esasen Ukrayna'nýn "psikolojik" üstünlüðü ile müþahit olunuyor.
Ukrayna ordusu, Batýlý müttefiklerin desteði ile ciddi "direniþ" örneklerini gösterdi. "Konvansiyonel" medya ve tüm "internet" medyasý; Rusya karþýtý söylem ve yayýn politikasý ile savaþýn esas propaganda boyutunu omuzlarýna yükledi ve Ukrayna desteði dünya kamuoyunda önceden planlanan noktaya oturtuldu.
Bu durumda tabii haberlerin akýþý da "tek taraflý", "tek renkli" oldu ve Rusya karþýtlýðý "organizasyonun" temel amacý; "hedefine" ulaþmýþ oldu.
Tabii herkesin istediði tarafý "sevme" veyahut "haklý" bulup bulmama hakký vardýr. Ama bunu yaparken, bu krizin "çýkma" sebeplerini, "hazýrlýklarý" ve "niha-i hedefin" alt yapýsýný görmek zorundayýz. Çünkü mesele sadece iki ülke arasýndaki "anlaþmazlýk", "operasyon" hatta "savaþ" meselesi deðildir.
Uluslararasý hukukun iþlemediði bir dünyada, hukuk ihlallerinin çýkma sebeplerini tartýþmak abes gözüküyor artýk. Çünkü temel deðerler tehdit altýndadýr. Dünya tüm tutunduðu deðerleri ile birlikte yok ediliyor. O nedenle bu savaþý bu boyutlarla görme anlama ve yorum yapma þartýmýz vardýr.
Þimdi en son olaya deðinerek ortaya çýkan yeni durumu okuyalým. Ukrayna, Rusya ile Krým'ý bir birine baðlayan; Putin için de "zafer" niteliði taþýyan "köprüye" yönelik "terör" saldýrýsý düzenledi.
Neredeyse eþzamanlý tüm Ukrayna merkezli sosyal medyada, "yanan köprü", "resimli görüntüler", "sevinç çýðlýklarý" devreye girdi. "Sloganlar", "þiirler" ile dolu sevinç paylaþýmlarý ve "Kiev"den resmi olarak gelen açýklama, patlamanýn "mimarýnýn" Ukrayna merkezli olduðunu "onanýyor" içerikte.
"Psikolojik" üstünlük mücadelesinin "seyrine" bakýlýrsa, bu durum daha fazla "Rusya kamuoyuna" hesaplandýðý, Putin'in doðum gününe denk gelmesi ise; bunun üzerinde bayaðý iþlendiði ve Rusya Baþkanýnýn karizmasýna yönelik hamle olduðunu görebiliriz.
Rusya içerisinde bu saldýrý "ciddi" endiþeleri de beraberinde getirdi. Uzun zamandýr Putin çevresindeki "þahin kanat" yönteminden yana olanlarýn eleþtirisi ile karþý karþýyaydý.
Tabii savaþtan yana olmayanlarýn da olduðunu tekraren ifade etmem gerekiyor. Ama bu "yeniliyor" görüntüsü özellikle sert eylemci kafa yapýsýný rahatsýz ediyordu.
Bu baþarýsýz görüntüye sessiz kalan Putin, nasýl bir hamle yapacak sorusu da sýkça sorulmaya baþlamýþtý.
Kerç Boðazý'ný baðlayan köprüye saldýrý ile birlikte, Putin'in harekete geçme emri arasýnda çok gün geçmedi.
Rusya Ukrayna'nýn esas merkezi kentlerinde, altyapý noktalarýný vurmasý ile; cevap içeriðini de gösterme yolunu seçti.
Psikolojik savaþ en az konvansiyonel savaþ kadar aðýrdýr ve inciticidir. Burada durum "objektif" deðil ve sanýrým savaþ ortamýnda objektif olmasý mümkün deðil. Ama her savaþýn kurallarý olmalýdýr. Bundan önceki tüm savaþlardan farklý kurallar, özellikle psikolojik üstünlüðün kazanýlmasý için kullanýlan kurallar; yazýlý ve yazýlý olmayan tüm insanlýk kurallarý ihlal ediliyor ve maalesef bunu en fazla "Batý merkezli" "medya" anlayýþý besliyor.
Unutmamamýz gereken önemli þey þudur, kurallar kim tarafýndan "ihlal" ediliyorsa edilsin; sonuçta "kuralsýzlýk" "çöküþtür". Ve bu çöküþ, sadece hedefte olan ülkeyi veya ülkeleri deðil, tüm dünyayý ve dünyanýn üzerinde durduðu deðerleri de yok edecektir...
"Nükleer" silahlar nasýl ki dünya için "felaket" ve "faciaysa", psikolojik üstünlük için "belden" aþaðý kullanýlan tüm eylemler de, ayný çerçevede insanlýk için tehdittir.
Dolayýsý ile bugün Ukrayna-Rusya arasýndaki süreçte, küresel güç; hem de bu kuralsýzlýk ölçülerini deniyor. Korkunç olan bu "kuralsýzlýk kurallarý" insanlýk için çöküþ anlamýný taþýyor