Lunaparkta bir Taliban

Reuters büyük bir heyecanla geçmiş görüntüleri. Taliban üyeleri boş vakitlerinde lunaparkta eğleniyorlarmış. Bunu "Taliban imaj çalışması yapıyor. Böyle sevimli görüntüler servis ederek terör geçmişini silmeye çalışıyor" mealinde bir yorumla haber yaptı batı basını... Bu haberlere bakarken gözümde canlandı koskoca mazi... Taliban kaldı terör örgütü olarak, Amerika dün bombaladığı topraklardan kalkan son uçağının tekerleklerinden aşağıya adamları atarken oldu barış güvercini... Hatırlayın 2009'da ABD, Afganistan'a takviye asker yollama kararı çıkardığı dakikalarda başkanları ten rengi nedeniyle zenci zannedilen Obama, Oslo'da Nobel Barış ödülü alıyordu.. Niye? Efendim Zimbabve'de ve Myanmar'da özgürlük için mücadele edenlerin yanındaymış da onun için.. Oralarda yaptıkları katliamları da anlatırız fakat konuyu dağıtmayalım şimdi..

**

"Taliban bir terör örgütüdür..." Bu, herhalde modern dünyanın en kolay ikna olduğu ezberlerden biri olmalı.. Bence bu tanıma bu kadar kolay ikna olanların önemli bir bölümü Afganistan'ın son 40 yılına dair tek kelime bilgi sahibi değil... Ne 1979 Sovyet işgali hakkında bir şey biliyorlar ne de 1989'da işgal bittikten sonra da devam eden o kaos sürecinden haberleri var. Ne 1996'da Taliban hangi şartlardan geçip de ülkenin yönetimini ele aldı, bunu biliyorlar. Ne de Kuzey İttifakı adıyla örgütlenen Rabbani ve Ahmet Şah Mesut'un başını çektiği grubun ABD ve Rusya'yı Taliban'a karşı nasıl bir araya getirdiğini... Varsa yoksa kadınların çalışmasına izin vermeyen Taliban... Peki sadece 1996-2001 arasındaki dönemde sadece Kabil'de Taliban var diye uygulanan izolasyon, abluka ve ambargonun yol açtığı kaybı biliyor musunuz...? Biliyor musunuz Amerikan ambargosu nedeniyle kaç bin Afgan çocuk, ilaca ve gıdaya ulaşamadığı için öldü. Ama elbette Taliban... Batı da bu cehaleti bildiği için tepe tepe kullanıyor.. Bölgede gerçekte kimin katil olduğunu, masum insanları kimin hesapsızca katlettiğini aslında hepimiz biliyoruz öyle değil mi?

**

Uzatmayalım... 2001'de işgal başladı... 20 yıl devam eden bu işgal sırasında 170 bine yakın masum Afgan sivil hayatını kaybetti.. 70 bine yakın asker, 50 binden fazla sivil öldü. Amerikalılar, koalisyon güçleri ve yerli işbirlikçileri on binlerce kayıp verdi... Taliban bu kadar insan öldürdü mü, bilmiyorum... Yine de batılı kaynaklara bakmakta yarar var... Çünkü bu buz gibi gerçeğin saklanabilme ihtimali yok. BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) bölgedeki sivil can kayıplarına dair raporlar yayınlıyor düzenli olarak... Son 10 yılın verilerine baktığımızda görüyoruz ki Taliban, işgalcilerin öldürdüğü masumların sayısına yaklaşmamış bile... Açık kaynaktır, herkes bakabilir.

**

Bakın bu çizdiğim resim sadece Afganistan'a aittir. Yoksa sadece ABD (koalisyon ortaklarını hiç saymıyorum) 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyanın dört bir yanında 30 milyona yakın insanın ölümünden sorumludur. Siz hesap yapın. Irak, Afganistan, Libya, Suriye, Arjantin , Bangladeş, Bolivya, Kamboçya, Vietnam, Çad, Şili ve daha adı ilk anda aklıma gelmeyen onlarca yerde... Milyonlarca insan öldü... Kimi yeraltı – yer üstü zenginlikleri için kimi jeostratejik öneminden dolayı. Dünyanın her köşesine ulaşmayı başaran bu beyaz adamı lunaparkta gösteren videolar servis edilmez. Gerek yoktur çünkü... Onlar için dünyanın her köşesi birer atlıkarınca platformu değil mi?