MEB takibi sýký yapmalý

Baþta gýda fiyatlarý olmak üzere insani tüm temel ihtiyaçlarda izah edilemeyen fahiþ artýþlar yaþanýyor. Kýþýn gelmesiyle yüksek doðalgaz faturalarýnýn hayatýmýza eklenmesiyle bizleri daha da zor günler bekliyor.

Bunlarýn üzerine bir de okullarýn açýlmasýyla yardýmcý ders kitabý masrafý eklendi. Ak Parti'nin övünmekte yerden göðe kadar hakký olduðu talebelere ücretsiz ders kitabý verilmesini de perdeleyen yardýmcý ders kitabý alýmý okullarda mecburi tutuluyor.

Veliler haklý olarak, "Devlet ücretsiz ders kitabý veriyor da ne oluyor, öðretmen çocuða parayla aldýrdýðý kitaptan ders yapýyor, devletin verdiði kitabýn kapaðýný bile kaldýrtmýyor" diyor.

Yardýmcý ders kitabý piyasasýnda dönen para birilerinin öylesine iþtahýný kabartýyor ki, yardýmcý ders kitabý basan yayýnevleri pýtrak gibi çoðalýyor. Sadece bir fuarda birkaç milyon TL'lik yardýmcý ders kitabý satýþý yapan yayýnevleri var.

Tabii ki isteyen istediði kitabý basýp satar ve isteyen de istediðini alýr. Burada itiraz edilen husus, mezkûr yayýnevleriyle anlaþan okullarýn talebelerine bu kitaplarý almalarý yönünde tavsiyelerde bulunmalarý. Aslýnda "tavsiye" adý altýnda talebeler yardýmcý ders kitaplarýný almaya zorlanýyor.

Çocuk eve gelip "Öðretmen þu kitabý almamýzý tavsiye etti" veya "Öðretmen dersleri þu kitaptan yapacaðýný söyledi, bize de ister alýn ister almayýn" dediðinde velilerin o kitabý almaktan baþka seçeneði yoktur; "Herkes öðretmenin dediði kitabý alýrken benim yavrum eksik mi kalsýn, arkadaþlarý sýnýfta alay mý etsin" denir ve o kitap alýnýr!

Milyonlarýn döndüðü bir pazarda kitabý basan da tavsiye eden de payýna düþeni alýyor! Olan biz halka ve "Talebelere ücretsiz ders kitabý daðýtýyoruz" diyen Ak Parti'ye oluyor. Yardýmcý ders kitaplarýna en az 500 TL ödemiþ bir velinin gözünde "Talebelere ücretsiz ders kitabý daðýtan" bir parti olmak þöyle dursun güven kaybý yaþayan bir parti oluyorsunuz.

Geçen hafta bu mevzuyu yazmýþtým. Tekrar deðinmemin vesilesi ise, Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn hafta içi il müdürlüklerine gönderdiði yazý. Yazýda, "Öðretmen ve öðrencilerimize daðýtýmý yapýlan ders kitaplarýnýn yanýnda öðrenme-öðretme sürecine destek olmak için birbirinden farklý eðitsel özellikleri ile amaçlarý olan ve yazýmýz eki listede detaylarý bulunan yardýmcý kaynaklar Bakanlýðýmýz tarafýndan yayýmlanýp kullanýcýlarýn eriþimine açýlmaktadýr. Bakanlýðýmýzca öðretmen ve öðrencilerimize daðýtýmý yapýlan ders kitaplarý ve ek listede yer alan yardýmcý kaynaklarýn dýþýndaki diðer materyallerin, okullarda ve kurumlarda reklam ve tanýtýmýnýn yapýlmasýna izin verilmemesi ve velilere maddi külfet oluþturacak uygulamalardan kaçýnýlmasý gerekmektedir." deniliyor.

Bakanlýðýn açýklamasý gayet yerinde olmuþ ama sahada uygulanmasý için sýký bir takip gerekiyor. Zira ortada çok büyük bir pasta var ve maalesef birçok eðitimcinin parmaðý bu pastanýn kremasýna bulaþmýþ!