Meral Haným'ýn çiftliði

Ýyi Parti Genel Baþkaný Meral Akþener'in partisinin olaðan kurultayýnda partililere hitaben yaptýðý konuþma inanýlmazdý.

Kontrol edilemeyen duygularýn pençesinde kývranýyor gibiydi Meral Haným. Çok öfkeliydi. Nefret doluydu.

Daha bir ay evvel Kemal Bey ile beraber seçime giderken kalp yapan, gülücükler atan, umut daðýtan, "bahar gelecek, hadiii" diyen o deðilmiþ gibi...

O oyuncu kadýn gitmiþ yerine yýkýlmýþ, öfkeli, kavgacý biri gelmiþ.

Gerçi biz kendisini Meclis kürsüsünden kurþun fýrlatýrken de, küfürlü konuþurken de gördük.

Dolayýsýyla yeni bir hal deðil Meral Haným için.

Ama bir fark var.

O ölçüsüz, üslupsuz ve sert konuþmalarý siyasi rakiplerine karþý yapýyordu Meral Akþener. Ýktidara karþý yapýyordu.

Bu üslup sözün gücünden beslenen siyasetin doðasýna da aykýrýdýr elbette ama Türkiye'deki tek kadýn parti baþkaný olarak bir kadýna da hiç yakýþmýyor.

KORAY AYDIN'IN ÇEHRESÝ

Üstelik 28 Mayýs gecesinden beri kamuoyu önüne çýkmadý Meral Haným, tek cümle etmedi. Dolayýsýyla Meral Akþener'in kurultayda ciddi, detaylý ve serinkanlý bir analiz yapmasý bekleniyordu.

Kürsüden baðýrýp çaðýrmasý, partilileri suçlamasý, hele tahkir edip beddua etmesi hiç beklenmiyordu. Beklenmediði Ýyi Parti'nin omurgasý sayýlabilecek derecede önemli bir ismi olan Koray Aydýn'ýn yüzünden açýkça okunuyordu. Allak bullak olmuþ bir çehre ile Ýyi Parti'ye geçtiði günü anýyor ve hala burada, böyle bir liderle ne yaptýðýný sorguluyor gibiydi.

Bir parti lideri partililere karþý böyle konuþmaz çünkü.

Politika üretim süreçlerinde farklý görüþ serdediyor olsalar bile yol arkadaþlarýna "kahrolun", "saygýsýzlar", "ahlaksýzlar", "ayýptýr be ayýp" benzeri laflar etmez. Etmemelidir.

5 yaþýna henüz giren bir partinin liderinden beklenen þey daha toparlayýcý, pekiþtirici, motive edici olmasýdýr. Partisinin ilkelerini, politikalarýný, vizyonunu atlatmasý ve iktidar olana kadar nasýl bir mücadele verileceðinin yol haritasýný çizmesidir.

Bunu yapmadý ama Akþener.

BAÐIRARAK KURTULMAK ÝSTEDÝ

Seçim hezimetindeki payýný bertaraf etmek istedi muhtemelen. Masaya oturan, HDP'nin varlýðýný bile bile oturmaya devam eden parti lideri olduðunu unutturmak istedi. Masadan HDP sebebiyle deðil de "Bye bye Kemal"in adaylýðýný engelleyemediði için kalktýðýný, "demokrasi bloðu" dediklerinden yediði linç marifetiyle gerisin geri nasýl da oturtulduðunu yok saymak istedi.

Partisinin eski sözcüsü Yavuz Aðýralioðlu'nun Ýyi Parti'den ayrýlýrken sarf ettiði þekilde söylersek eðer "seçim kazanmak için çocuklarýmýzýn katillerinden medet uman" pozisyonda seçime girdiði ve buna raðmen kaybettiði ona hatýrlatýlmasýn istiyordu.

Belli ki tam da bu yüzden kurultay konuþmasýnda 5 yýllýk partneri Kemal Bey'e "Ýstanbul seçimini güya HDP sayesinde almýþlarmýþ" diyerek trip atýyordu.

Zaten sonuç alamamýþ ve kendiliðinden daðýlmýþ olan masanýn enkazýndan kaçmak için üstüne bir de "tak sepeti koluna, herkes kendi yoluna" diyerek hava bastý "kumar masasý" ortaklarýna.

ÝYÝ PARTÝ HÝÇ ÝYÝ DEÐÝL

Lakin daðýlan sadece masa deðil tabii.

Ýyi Parti kurulduðu günden bu yana mütemadiyen daðýlýyor. Parti kurucularýnýn üçte biri þu an Ýyi Parti'de deðil.

Teþkilat yapýsý un ufak olmuþ durumda. Toplu istifalarýn ardý arkasý hiç eksilmedi.

Öte yandan Ýyi Parti mayasýnýn tutmadýðý da açýk.

Ayrýlanlarýn ayrýlma gerekçeleri farklý olsa da ifade ettikleri þey aynýydý çünkü. Gidenlerin hepsi "Ýyi Parti kuruluþ ilkelerinden çok uzaklaþtý" dediler.

Kuruluþta Ýyi Parti milliyetçi diye gelenler, giderken "milliyetçi deðil" dediler. HDP müsamahasýna tahammül edemediler.

Ýyi Parti Atatürkçü diye gelenler "Atatürkçü deðilmiþ' deyip gittiler.

Ýyi Parti Fetö karþýtý diye gelenler" Fetö ile iltisak iddiasýyla ayrýldýlar.

Gidenler gitti velhasýl. Kalanlar Koray Aydýn piþmanlýðý içinde.

Geride ise tanýmlanamayan bir parti var.

Milliyetçilik...