Ne olacak bu muhalefetin hali?

Sadece "yerli-milli muhalefet ihtiyacý" karþýlanmadýðý için deðil kendi hallerinde bile baþarýsýz ve kýsýr bir döngüye hapsolduklarý için de "ne olacak bu muhalefetin hâli" sorusu "memleket meselesi" haline geldi.

2010'dan bu yana muhalefeti ayný potada eriten, birbirine benzeten ve bu karýþýmdan Erdoðan'ý yenecek bir "alaþým" çýkmasýný bekleyen odaklar için hazin bir son yaþanmakta.

Türkiye Yüzyýlý hedefinde birleþen Cumhur Ýttifaký milletvekili seçimlerinde yüzde 49 buçuk oy toplamýna ulaþýrken, Millet Ýttifaký toplamda yüzde 35 alabildi. HDP'nin taþýyýcý olduðu ittifak da eklendiðinde ulaþýlan oran yüzde 45'te kalýyor.

Cumhurbaþkaný seçimindeki maðlubiyet daha berrak.

Cumhur'un adayý Erdoðan, iktidarýnýn 21. Yýlýnda yüzde 52 oyla Cumhurbaþkaný seçilirken muhalefetin adayý Kýlýçdaroðlu ikinci kez 2 buçuk milyon oy farkýyla baþarýsýz oldu.

O gün bugündür Türkiye muhalefetinin hem tamamý hem ayrý ayrý her biri seçmenin gömdüðü sandýktan nasýl çýkacaklarýný tartýþýyor.

Henüz gün ýþýðý görmüþ deðiller.

SÝYASÝ OLGUNLUKTAN UZAKLAR

Seçmenin tercihine saygý, Türkiye demokrasisine övgü cümlesi duymadýk kendilerinden. Kazananý tebrik etmedikleri gibi seçim öncesi yaptýklarý kara çalma, þeytanlaþtýrma, yok sayma yanlýþýna aynen devam ediyorlar.

Haliyle vatandaþýn kendilerine tevdi ettiði muhalefet görevini kabul ettiklerini de ifade etmediler. Bir tek Akþener seçim akþamý yasak savma kabilinden de olsa Kýlýçdaroðlu'nun gösteremediði siyasi olgunluðu gösterdi.

Kemal Kýlýçdaroðlu ise ýsrarla devlet yönetme yetkinliðine sahip olmadýðýný ispat etmekle meþgul.

Neden kaybettiklerini açýklayan rasyonel bir analiz gelmiyor muhalefet kanadýndan.

Seçmeni suçlayan, tahkir eden, köylü-kentli, TRT izleyen-Halk TV/Sözcü TV izleyen gibi akýl ve edep dýþý bir deðerlendirmeyi çoðaltmakla meþguller.

Sýrf þu kafa bile muhalefetin neden seçim kazanamadýðýný ve kazanamayacaðý ispatlar nitelikte ya neyse.

CHP'NÝN TEMEL HATASI

Oysa CHP'deki enkazý kimin kaldýracaðý, kaldýrýp kaldýramayacaðý sorusundan bile mühim olan soru hangi siyasetle ayaða kalkýlacaðý olmalýdýr.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in dünkü MKYK toplantýsý sonrasýnda sorulan bir soru üzerine sarf ettiði "CHP'de deðiþim isteyenler biyografileri tartýþýyor ama deðiþim talebi siyasi alanla ilgilidir, siyaseti seçmen belirler, partilerin sahipleri tabanlarýdýr çünkü" minvalindeki sözü CHP için çýkýþ yolu olabilir/di.

Kendi tabanýný doðru okuyamayan bir parti ne özgün ve tutarlý bir program ortaya koyabilir ne Türkiye'ye vizyon çizebilir ne de diðer muhaliflerin taþýyýcýsý olabilir.

Bu açýdan da CHP, AK Parti'nin konumundan, ufkundan, çalýþkanlýðýndan fersah fersah uzak.

DAÐILAN PARTÝ "ÝYÝ" OLABÝLÝR MÝ?

ÝYÝ Parti kurulduðu günden beri hiç iyi deðil. Mütemadiyen daðýlýyor. Son istifalarla birlikte kurucular kurulunun üçte biri partide deðil artýk. ANAP, DYP, MHP, DSP'den gelen isimlerin her biri feveran ederek ayrýldýlar partiden. Kuruluþta çalýnan/çalýþýlan o "merkez sað parti mayasý" tutmadý anlaþýlan.

Ahat Andican, Aytuy Çýray, Ali Türkþen, Ýlay Aksoy, Suat Çaðlayan, Hediye Akdere, Mahmut Bozkurt, Özcan Yeniçeri, Yavuz Aðýralioðlu gidenlerden bazýlarý.

GÖREV TAMAMLANINCA KENDÝNÝ ÝMHA MI EDECEK?

1980'lerin popüler dizisi Mission Impossible'in sýk tekrar edilen meþhur muammasý gibi Ýyi Parti de belli bir süre içinde -iþlevini tamamlayýnca- "kendi kendini imha edecek" sanki.

CHP-HDP ittifakýný gölgeleme, deðilleme görevini yerine getirmekte yetersiz kaldý ama otur-kalk zikzaðýna raðmen masa ittifakýný ayakta tuttu sonuçta.

Lakin üzerine düþen FETÖ gölgesini silmeyi de baþaramadý ÝYÝ Parti. Partinin en önemli isimlerinden Koray Aydýn'ýn "Akþener'i FETÖ finanse ediyor" sözleri siyasi hafýzada yankýlanarak çoðalmakta.

Keza Ümit Özdað'ýn istifa ederken dile getirdiði "Akþener FETÖ'cüleri koruyor, Ýstanbul Ýl Baþkaný Buðra Kavuncu böyledir" ifþaatýnýn üzerinden zaman geçse de durum deðiþmedi. Akþener'in istifa eden danýþmanýn gündem olan sözleri bunun en taze ispatý.

KURULTAYDAN NE ÇIKAR?

ÝYÝ Parti bu hafta sonu kurultaya gidiyor. Seçimin hemen ardýndan kurultay kararýnýn açýklanmasý parti içi muhalefeti daha baþtan etkisizleþtirdi. Akþener'e rakip çýkmasý ya da güçlü bir rakip çýkmasý beklenmiyor. Dolayýsýyla hakikatli bir hesaplaþma-uzlaþma olmasý da beklenmemeli.

Öte yandan yeni dönemde Akþener'in nasýl bir kadro oluþturacaðý, ÝYÝ Parti'nin yol haritasýný ana muhalefet liderliðine mi yoksa yedeðine mi yazacaðý, CHP ile yerel seçimlerde ittifak kurup kurmayacaðý belli olacaktýr.

Seçim akþamýndan beri susan, sözünü bir manada berkiten Akþener ilk kez kurultayda konuþacak. Konuþmasýnda masa ittifakýna, CHP'nin dört küçüklerle girdiði hesap ortaklýðýna, Kýlýçdaroðlu'nun adýný dayatmasýna yönelik eleþtiriler olacaktýr elbette. Ama bakalým ne kadar özeleþtiri olacak?

ÝYÝ Parti'nin iddia ettiði gibi "merkez parti", hatta "muhalefetin birinci partisi" olma potansiyeli, varlýðý-yokluðunun iþareti biraz da o gün o konuþmada belli olacak.

DÖRT KÜÇÜKLER ÇOK KAZANÇLI

Yuvarlak masa ittifakýnýn dört küçükleri diye adlandýrýlan partileri Deva Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ise seçimlerin en kazananlarý oldu. Her biri Kemal Kýlýçdaroðlu'nun adaylýk hýrsý sayesinde hacminin ötesinde sandalyeye kavuþtu. Toplamda 39 sandalye CHP'den dört küçüklere geçti. Onlar açýsýndan iyi bir alýþveriþ. Gerisini CHP düþünsün.

Türkiye siyasetini ilgilendiren kýsmý ise þu: Toplumda karþýlýðý olmayan ya da varlýðý ölçülmeyen partilerin artýk Mecliste yeri var.

Yasama faaliyetine katýlacaklar. Ama seçmenden yetki alan CHP Grubu olarak deðil hülle marifetiyle kurduklarý yeni Meclis grubuyla. Kaçak kat çýkmak gibi. Bu da bir bilinmezliði, belirsizliði ve temsil karmaþasýný getiriyor siyasete.

HDP'NÝN SÝYASETE TAÞIDIÐI YENÝ SORUN

HDP'yi, HDP'nin kirli kanlý sicilini kapatmak için kýlýk deðiþtirerek seçime girdiði Yeþil Sol Partiyi baþka bir yazýda deðerlendirelim, þimdilik þununla yetineyim:

Türkiye muhalefeti açýsýndan HDP'nin kapladýðý alanda yeni bir durum geliþti.

PKK'nýn üst kadrosu, daha doðru bir ifadeyle "terör elebaþlarý" HDP'nin yürüttüðü kampanyayý beðenmeyerek, yetersiz bularak doðrudan dahil oldular seçim sürecine.

Yani terör örgütünün meþru siyasi alanda kendilerini temsil etmesi için kurdurduðu ve tüm yönetim ve milletvekili listelerini belirlediði yapýlar (HDP-DBP-YSP...vd.) örgütün ihtiyacýný karþýlamaya yetmiyor artýk.

Bunu daha çok konuþacaðýz.