Okuyucularla Hasbihal: Onlar, kendi ‘din'lerine göre bir dünya peşindeyken; biz neredeyiz?

*İstanbul'dan Erol Kılıç, 29.10.1339 (Milâdî-1923) tarihli Meclis zabıtlarından bir metni göndermiş..

O metinden ilk 2 madde şöyleydi:

'Madde-1: 'Hâkimiyet bilâkaydüşart (kayıtsız-şartsız) Milletindir. (...) Türkiye Devletinin şekl-i Hükûmeti, Cumhuriyet'tir.

Madde-2: Türkiye Devleti'nin dini, 'Dîn-i İslâm'dır. (...)'

Sonrası, n'oldu? Nasıl olmuştu da, 1928'de, 'Devlet'in dininin 'Dîn-i İslâm' olduğu hükmü, sahi, Müslüman milletin iradesiyle mi atılmıştı?

Hür olarak tartışılabilecek mi, bu konu?

*

*Manisa'dan Necati Engeç, 2015'de vefat eden Prof. Oktay Sinanoğlu'nun bir videosunu göndermiş.. Linkini yazıyorum. (https://www.instagram.com/reel/CyoPgKIN2Ky/?igshid=MTc4MmMYml2Ng=)

Diyor ki, Sinanoğlu: 'Batı'da insanlık anlayışı yok.. Başkalarını insandan saymak yok.. (...) İnsanın sabrı tükeniyor. Bu kadar ahmaklıkla uğraşılamaz..

Amerika'nın sadece 100 yıllık tarihini bilen var mı? (...) Her tarafı alavere-dalavere, milletleri kandırmak, katliâm yapmak.. Yaptığı anlaşmalara hiç bir zaman uymamak.. (...) Yani, bin senedir senin kanına susamış.. Sen onlardan medet umuyorsun.. (...) Sömürgecinin (...) dilini öğreneceğim diye çocuklara senelerce, (...) hazırlık sınıfları, kurslar bilmem ne diye; milleti boş kafalı bırakmak için bunları yapıyorsunuz da.. Haftada birkaç defa eski yazımızı öğrenseler de atalarının yazdıklarını okusalar, olmaz mı? Bunları artık konuşmayacak mıyız?'

--Evet, soru hepimize..

*New York'tan Mustafa Kadızâde, 'Hz. Îsâ'nın Çilesi- The Passion of The Christ' isimli filmiyle ünlü yönetmen Mel Gibson'ın adına, 'X'te, 'İsrail rejiminin sonunun geldiği, onun için her şeyi yok ettikleri'ne dair bir mesajı yayınlanmış.. 'X'te onun öyle bir hesabının olmadığı ileri sürülüyor.. Ama, Mel Gibson'dan bir açıklama yok; susuyor..

Onu bilmem, ama, Mel Gibson'ın filminin, Hristiyan kitleler arasında Yahudi düşmanlığını nasıl daha bir tahrik ettiğini biliyoruz.

Mel Gibson'ın duygu ve düşünce dünyasını, onun geçmiş yıllarda bir tv. programında söyledikleri ilginç şekilde yansıtmıştı.. Hatırımda kaldığı kadarıyla, Mel Gibson'ın, "Dünyadaki tüm savaşların sorumlusu Yahudilerdir" şeklindeki bir sözü tartışılmıştı.

Bilindiği üzere, 'İncil'de, 'Armageddon' denilen ve 'iyilerle kötüler arası ve iyilerin galip geleceği'ne inanılan bir 'büyük savaş'tan söz edilir ve Gibson da bu bekleyiş içindedir.. '1960'lardan, 90'lara ve şimdi de yeni milenyumda, Orta Doğu'da giderek artan bir yangının olduğunu görülebilir..' diyordu. Programın sunucusunun, 'Bu durumlara bakarak, bütün savaşların sorumlusunun Yahudiler olduğu söylenebilir mi?' sorusuna ise, Gibson, 'Şey.. Açıkçası, suçsuz değiller.' demişti..

Evet, modern denilen dünya böylesine 'özgürlükçü'dür! 'Sionist Yahudi'lerce idare olunan medya imparatorluğu tarafından 'anti-semitizm'le suçlanma ihtimali yüzünden, en yüreklileri bile görüşlerini açıkça söyleyemezler; zihinleri kelepçelidir.

*Mardin'den Azize Caner ortak bir acımızdan bahisle, diyor ki: 'Ağır bombardıman altında ezilen 2,5 milyonluk Gazze yerle bir olduğu halde 'Amerikan Başkanı Biden'ın, 'öldürülen Gazzelilerin 7 bin'i geçtiği' söylenince, 'Ben Filistinlilere inanmıyorum' demesi, çok ilgi çekici.. Biz de ona inanmıyoruz. '40 bebeğin başlarının koparıldığı' iddiasını sonra kendi devleti bile yalanlamak zorunda kaldı.

Ama, Müslüman toplumlar bugün, 'fâsıq birisinin haberini tahkik etmeden, araştırmadan kabullenmememiz gerektiği'ne dair 'Kur'an' hükmüne ne kadar riayet ediyor?

*Erzurum'dan Lâle Okumuş diyor ki: 'Serbest bırakılan rehine hanımların, HAMAS'ın kendilerine Kur'an'a göre davranılacağına dair söz verdiklerini ve 'Kendileri ne yedilerse, bize de onlardan verdiler, ilaçlarımızla bile ilgilendiler' derken öyle samimî idiler ki, gurur duydum.'

*Berlin'den Oğuzhan, 'İsrail Gazze'yi bombardıman etmeye başlayınca, Almanya'daki okullarda ders programları bir kenara bırakıldı, İsrail'i destekleyen dersler yapıldı.' diyor.

--İlginç değil mi? Bizde ise, birileri hâlâ, 'Gazze'den bize ne?' diyebiliyor, maalesef..

*