Ermenistan ordusunun Karabað’daki iþgal sürdürme planlarýna karþý, Azerbaycan’ýn baþarýlý operasyonlarý sonucu, Erivan sokaklarý günlerdir kaynýyor.
Tabii Paþinyan Batý güçlerini temsil ediyordur. Ve haliyle Karabað Ermenileri Grubunun Ermenistan siyasetindeki etkisi, Moskova tarafýndan yeniden devreye sokulmaya baþlandý.
Moskova Ermenistan’daki Paþinyan yönetiminin bir an önce deðiþimini istiyor.
Paþinyan halen direniyor ve anlaþýlan direnmesi için Batý’dan destek almakta.
Biden döneminin baþlamasýndan önce, Ermenistan’da saflarýn belirlenmesini isteyen Moskova için zaman daralýyor. Paþinyan ve Batýlý Ýttifak yanýnda yer alan Ermeni diasporasý ise, direnmenin sonucunu 20 Ocak sonrasý dünya siyasetinde deðiþmesini bekledikleri duruma göre hesaplamakta.
Karabað Ermenilerinin, Ermenistan siyasetinde hep Rusya frekanslý tutumu, geleneksel tutumdur. Ve Rusya, Batý’nýn sokak hareketleri ile pekiþtirerek iktidara gelmesine destek olduðu Paþinyan’ýn hezimetle birlikte devreden çýkmasýný arzu ediyor.
Hatta Yukarý Karabað’ýn statüsü konusunda Moskova’dan çeliþkili beyanlarýn altýnda yatan niyetin de bu olduðu açýktýr.
Erivan sokaklarýndaki vatandaþlar, ne kadar Karabað’ýn statüsü konusunda halen ýþýk gözükür kanaati olursa, bu sokaklarda Rusya frekansýnýn zinde olmasýna yardým edecektir.
Yeni muhalif lider olarak meydana çýkan Manukyan’ýn “savaþ askeri olarak bitti, lakin halen savaþ devam ediyor” gibi mantýksýz cümlesinin ardýndan Moskova’dan Vlentina Matfeenko’dan gelen beyan, iþin rengini izah eder nitelikte.
Matfeenko diyor ki, “Moskova elinden geleni edecek ki, Karabað’ýn statüsü belirlensin.”
Oysa Rusya-Azerbaycan-Ermenistan liderlerinin imzaladýðý ateþkes metninde statü söz konusu deðil. Arada bir Putin’in “o geleceðin konusudur” demesi de, halen o kapý kullanýlacak sinyalini vermekte.
Tüm bu durum Moskova’nýn, Karabað Ermeni Grubunun yeniden Ermenistan siyasetine hakim olmasý için, cezbedici konunun böyle yaklaþýmla mümkün olacaðýný düþünmekte.
Umudunu Yukarý Karabað’dan tam keserse, Ermenistan’ýn Moskova’ya baðý konusunda ip elden çýkmýþ olacaktýr. Bu sebeptendir ki, Moskova “statü konusunda” çeliþkili beyanlar vermeye devam ediyor. Lakin kendisi de biliyor ki, bu isteðin gerçekleþmesi için konjonktürel durum deðiþmiþtir.
Paþinyan’ýn direniþine gelince, haliyle orta ve uzun vadede kaybeden lider olarak siyasi sahneden çekileceðine kesin gözü ile bakýlmakta. Lakin halen Batý için iþlevliði geçerlidir.
Paþinyan direnir ve devlet içinde desteði artarsa, ileride Rusya etkisinden Ermenistan’ýn çýkarýlmasý için daha verimli ortam oluþacaðýna inanýlmakta.
Rusya ise þakaya gelmeyecek kadar Ermenistan konusunu, kendi frekansýnda halledip bitirme peþinde. Her ne kadar Paþinyan dirense de, Ermenistan Devleti içinde ciddi etki ve ilgi Rusya tarafýnda. Paþinyan’ýn kilisede gördüðü muamele bile, Rus etkisidir. Kimseye sýr deðil, eski Sovyet ülkelerinin dini kurumlarý içinde, Rusya istihbaratýna baðlý görevli yetkili þahýslar söz konusudur. Ve bu sadece kiliseler için geçerli deðildir.
Paþinyan muhtemelen hangi saygýsýzlýðý görürse görsün, Biden iþ baþýna geçmesine göre, kendi tutumuna ayar vermekte. Baþarýr mý, baþarmaz mý zaman gösterecek! Lakin net olan þu ki, Rusya’nýn “kolay çözülür” gözü ile baktýðý Paþinyan halen direnebiliyor. Sonunda çekilme kararý verse bile, bu Ermenistan siyasetinde, yeni Rusya karþýtý formatýn da canlanmasýna yol açacak cinstendir.