PTT'ye “K” harfi eklensin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iftihar ettiği icraatlarının başında Türkiye’deki kuyrukları sona erdirmek gelir. Özellikle de, geceden girilen hastane kuyruklarını. Çok şükür Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidara gelmesiyle başta hastaneler olmak üzere halka hizmet veren kurumlarda kuyruklar sona erdi.

Yalnız bir yer hariç. PTT’de bırakın kuyrukların sona ermesi aksine her geçen gün uzuyor. PTT aracılığıyla herhangi bir işlem yapmadığımdan PTT şubelerinde halkın ve orada çalışan personelin yaşadığı sorunlardan habersizdim. Son zamanlarda İstanbul’daki PTT şubelerinin önündeki uzun kuyruklar dikkatimi çekiyordu ama onu da salgına bağlıyordum. Meğer düşündüğüm gibi değilmiş.

Geçen hafta Fatih’teki kitabevinde otururken, kitabevinin kargo işlerine bakan genç kardeşimiz söylene söylene içeri girdi. 1 saat 25 dakikalık bir bekleyişin ardından paketleri kargoya teslim edebilmiş. Kitabevi sorumlusu arkadaş, “Buna da şükür, iki gün önce 3 saat bekledik.” dedi.

Ben, “nasıl olur böyle bir şey” diye sormamla Türkiye’de yaşanan ama gündem olmayan büyük bir sorunun kapısını aralamış oldum. Ben bir sordum arkadaşlar bin anlattı. Yıllardır böyleymiş. Salgın sebebiyle insanlar şube içine alınmayınca PTT’deki kuyruk sorunu ayyuka çıkmış. Eskiden insanların yarısı içeride yarısı dışarıda ve dağınık şekilde beklediğinden kuyruk göze batmıyormuş.

Bir yerde kuyruk varsa orada yolunda gitmeyen bir şeyler ve halka eziyet vardır. Bir gazeteci olarak benim vazifem de bunları köşemde duyurmak. Arkadaşa “Gidip bakalım” dedim. Gittiğimizde şube önü miting alanına dönmüştü. Kapı önünde iki ayrı kuyruk vardı. Vezne işlemleri için bekleyenlerin kuyruğu Vezneciler yönüne, kargo kuyruğu da Karagümrük’e doğru uzamıştı. Yanlış anlamayın, kuyruğun uzun olmasının sebebi sosyal mesafeye dikkat edildiğinden değil. Sosyal mesafe diye bir şey yok. Güneşin altında saatlerce bekleyen insanlar iç içe girmişler.

Küçük bir alanda hem kargo hem de bankacılık hizmetleri verilmeye çalışılıyor. Arkadaş, “Tüm PTT şubeleri böyle, diğerlerine nazaran burası büyük sayılır” dedi. Kuyrukta konuşulanlara kulak kabartırken PTT güvenlik görevlisi, “Yaşlı ve engelli maaşı alanlar boşuna beklemesin, kart bitti” diye seslenince bir uğultu koptu. Temmuz sıcağında maaş almak için sıra bekleyenler ne deseler haklıydılar. O gün alacakları paraya umutlarını bağlayan bu insanları eli boş döndürmeye kimin hakkı olabilir? Mâdem maaş ödemede yeni bir sisteme geçiş yapıyorsunuz bunun altyapısını niye zamanında hazırlamıyorsunuz? Ne demek “kart bitti, maaş yok”! Yazık değil mi o insanlara. Tüm umudunu oradan alacakları paraya bağlayan insanları mağdur etmenin nasıl bir açıklaması olabilir?

Kuyrukta yaşlı bir çift gözümüze çarptı. Maaş alamamanın haklı öfkesiyle kuyrukta herkes tepki gösterirken onlar kenarda sessiz ve çaresizce duruyorlardı. Yüzlerindeki ifadeden o gün o maaşı muhakkak almaları gerektiği anlaşılıyordu. Arkadaşımla onların ihtiyacını, rencide etmeden nasıl giderebiliriz diye konuşurken kuyrukta ikinci uğultu koptu. Kartların gelmesi bir haftayı bulabilirmiş. 1 hafta beklemeye mecalleri olmayan yaşlı ve engellilere şube şube gezmeleri, belki bir şubede kart bulabilecekleri söylendi! Tekrar yaşlı çiftin tarafına baktığımızda yoklardı ve buna bana dert oldu!..

Bana dert olanı başkalarına da dert yapmadıkça içim rahat etmez! Pek sayın PTT yetkilileri, PTT’de işim olmadığından şubelerinizde yaşanan sorunlardan haberim yoktu. Peki sizin PTT ile işiniz olmuyor mu!.. Şubelerinizde yaşananlardan haberdar değil misiniz? Araştırdım, günde yüzlerce şikâyet telefonu ve maili alıyormuşsunuz ama hep aynı cümleyle konuyu kapatıyormuşsunuz: Personel sayımız yeterli!

Mâdem personel sayınız yeterli halkımız zevk olsun diye mi saatlerce kuyrukta bekliyor? Çok mu zor, kuyruk oluşan şubelerde kargoyla vezne işlemleri için iki ayrı yer açmak? Hem halka hem de kimseyi geri çevirmemek için insanüstü çaba gösteren personelinize niye işkence ediyorsunuz?

Zahmet olacak ama şubelerinizin önündeki kuyruklara bir gidin de neler konuşulduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine kimlere propaganda fırsatı verdiğinizi görün. PTT’nin önündeki kuyruklar sıradan bir kuyruk olmakta çıkmış, birilerinin propaganda meydanı olmuş. Eserinizle övünebilirsiniz!..