Refah

Mahmud Abbas'ın 2004 yılı Mayıs ayındaki ABD ziyareti sonrasında Bush, 50 milyon dolarlık doğrudan yardımı onaylamıştır. Temmuz ayında da G-8 ülkeleri liderleri Filistin'e 3 milyar dolar sözü vermiştir. Bu gelişmelere ilaveten HAMAS, 5 Temmuz 2005'te, İsrail'in Gazze'den çekilmesini müteakip İsrail'e Kassam füzeleri atılmasını durduracağını açıklamıştır. Bu da, şiddetin araçsallığı varsayımını doğrulayan bir gelişmedir. İsrail, 15 Ağustos 2005 tarihinde Gazze Şeridi'nden ve dört kuzey Samaria yerleşim yerinden geri çekilme uygulamasını başlatmıştır. Geri çekilme Gazze Şeridi'nde 22 Ağustos'ta, Kuzey Samaria'da 23 Ağustos 2005 tarihinde tamamlanmıştır. İsrail Savunma Gücü'nün, Gazze Şeridi'nden çıkışını 12 Eylül 2005 tarihinde tamamlamıştır.

25 Eylül 2005'te HAMAS, Gazze'ye yönelik silahlı operasyonların durdurulacağını açıklamıştır. Gazze'den çekilmenin hemen arkasından birkaç hafta içinde Gazze'yi izole etme politikası başlamış; başlangıçta ABD, kapıları açık tutmaya çalışmış; Gazze'de üretilen yüzlerce kamyonluk ürünlerin çıkışı, Filistin kontrolünde Mısır ile Refah geçişinin açılması Batı Şeria ile karşılıklı otobüs seferleri için İsrail ile Hareketlilik ve Erişim Hususunda Anlaşmaya aracılık etmiş ancak anlaşma kâğıt üstünde kalmıştır. Bir yıl sonra Gazze'nin ihracatı anlaşmaya varılan %8'de kalmış, Refah kapısı kapanmış ve otobüsler işlememiştir.

26 Ekim'de İsrail ve Mısır, Gazze-Mısır sınır geçişinin açılması hususunda anlaşmıştır. 15 Kasım'da da Condoleezza Rice, Gazze'den insanların ve malların düzenli giriş ve çıkışını sağlamaya yönelik Hareket ve Erişim Anlaşması'na aracılık etmişse de birkaç hafta içinde anlaşma bozulmuştur. 25 Kasım'da Refah kapısı açılmışsa da 2006 ve 2007'de uzun süreler kapalı kalmıştır.