Rusya'nın “sosyolojisi” ve savaş “söylemleri”…

Ukrayna konusu, Rusya içerisinde yeni söylemleri ve kendilerine has "anlatım" profilini, meydana çıkardı. Putin kendi toplumunda, "söylem" birliği oluşturabildi. Gerçi "aksini" söyleyenlerin de pek "dikkate" alındığını ve "parlak" bir durum sergilediklerini söyleyemem. Çünkü farklı "görüş" sergileyen veya "savaş istemiyoruz" fikrini savunanlar; en kolay dille "yabancı ajan" veya "ihanetkar" damgası ile "kınanıyorlar"...

Putin, kendi halkı tarafından "destekleniyor". Dahası da var; "Bu operasyonda yumuşak davranıyor" diyerek, "eleştirenler" de söz konusu...

Ukrayna operasyonu veya savaşını, "Bir Rus nasıl tarif ediyor?" sorarsanız; "ABD ve İngiltere, Rusya'ya diz çöktürmek istiyor..." şeklinde cevaplıyorlar.

Akademik çevreler bu "tanımı", tarihi deliller ve günümüz siyasetindeki yeni formatla anlatmaktadırlar. İlginç olanı, o kadar gerçek ve inkar edilmesi zor "argümanlarla" konuyu yorumluyorlar ki; karşılık vermekte zorlanırsın.

Ukrayna özelinden hareket edersek, Rusya siyasi kulislerinde; şu "tespit" hakim: "Eğer Rusya, Şubat ayının 24'ünde operasyona başlamasaydı; en geç Mart ayının ortasında Ukrayna tarafından Lugansk ve Donbas bölgesine geniş bir saldırı planlamıştı. Bunu önlemek ve orada yıllardır bodrum katlarında saklanan o insanımızı, çocuklarımızı ve kardeşlerimizi kurtarmak bizim boynumuzun borcuydu..."

Ve devam ediyorlar: "ABD şunu planladı; Donbas ve Lugansk saldırıya uğrayacak ve akabinde Ruslar'ın reaksiyonu beklenecekti. Putin beklemeye devam etseydi, kendi kamuoyunda 'bizimkileri yalnız bıraktı' gerekçesi Putin'i iç siyasette sert eleştirilere tabi tutacaktı."

İlginç olanı, Putin'in şimdi de eleştiriliyor olması. "Ne fark etti?" diye soracak olursanız, gözlemim şu şekilde oldu: Rusya her ikisinde de "Putin'in koltuktan indirilmesi arzu edildi..." fikrine inanmaktadır. Bunun önünü almakla, Rusya'nın "Kendine sırtını dayayanları, ortada bırakmadı..." fikrini "diri" tutmakla; kamuoyunda ortak "konsolidasyon" fikri başarılı oldu sayılır.

Donbas çevresinde kazılan tüneller, oralara sağlanan silah yığınağı fikri, Rusya'nın neredeyse çoğu siyasi ve akademik çevrelerinde tartışılan bir konu. Hızlı ilerlememenin esas ana teması ise,

"Sivil insanlar, kendilerinden yardım bekleyen Ukrayna'daki kardeşlerimiz" diye tanımladıkları insanları, fazla "tehlikeye" atmamak "hassasiyeti" ile izah ediyorlar.

Rusya kendini yeniden ve farklı bir şekilde "inşa" ediyor. Pandemi öncesindeki "dünya" bir daha olmayacağı gibi, akabinde başlayan Rusya-Ukrayna çatışması da Avrupa'nın geleceğini şekillendirmekte ve bu kriz öncesindeki Avrupa ve Rusya; sonrasındaki Avrupa ve Rusya'dan kuşkusuz "farklı" olacaktır.

Detayları ise bir sonraki yazıda.