Son dönemlerin en popüler, en anahtar ve en baskýn kavramlarýndan birisi normalleþmedir.
Mýsýr'la iliþkilerin normalleþmesi, Yunanistan ile normalleþme, ABD ile normalleþme...
AB ile iliþkilerin normalleþmesi, NATO ile iliþkilerin normalleþmesi...
Doðu Akdeniz'de normalleþme, Karadeniz'de normalleþme...
Asker-sivil iliþkilerinin normalleþmesi, siyasi parti iliþkilerinin normalleþmesi...
Küresel salgýna karþý normalleþme, ekonomide normalleþme, turizmde normalleþme, ticarette normalleþme...
Kontrollü normalleþme, yeni normalleþme, tedrici normalleþme...
Normalleþme planý, normalleþme haritasý, normalleþme takvimi...
Normalleþme genelde bozulan iliþkilerin, durumlarýn, göstergelerin düzelmesi anlamýnda kullanýlýyor.
Yýllardýr Mýsýr'la iliþkilerin dondurulmasýný eleþtiren muhalefetin, iliþkilerin tekrar baþlamasýný eleþtirmesi tuhaf bir normalleþme direnci olarak görülebilir. Bozuk, kopuk, zayýf diye eleþtirilen hallerin normalleþtirilmeye çalýþýlmasýnýn tekrar eleþtiri konusu yapýlmasý gerçekten ironiktir.
Muhalefet hangi konuda olursa olsun normalleþme süreçlerini eleþtirmek yerine daha iyiyi aramak, daha ileriyi zorlamak þeklinde bir tavýr sergilemelidir.
Normalleþme kavramýnýn köken itibariyle iki vurgu içerdiði doðrudur. Bunlardan birincisi olaðanlýktýr, ikincisi kurala-ölçüye baðlý bir düzendir.
Normal bir yönüyle olaðan, sýradan, alýþýlageleni ifade eder ama normalleþme de asýl vurgu, olmasý gerekene yöneliktir. Bu yüzden normalleþme daha iyiye yönelik bir ideali de içinde barýndýrýr.
Bu yönüyle normalleþme sadece eski normale dönmeyi deðil, dahi iyi olan yeni normale ulaþmayý hedefler.
Kötüleþen, bozulan, krize giren mevcut hali eski hale çevirebilmek elbette bir düzeltme, onarma, tamir eylemi gerektirir. Ama bu süreç ayný zamanda bir iyileþtirme, daha iyi hale getirme süreci olmak durumundadýr.
Eski noktaya dönmek kötüleþen hale göre ileri bir aþama gibi görülse de asýl ilerleme eski hali de iyileþtirmedir.
Türkiye, AK Parti döneminde asker-sivil iliþkilerinden AB ile iliþkilere, ekonomiden ticarete kadar birçok alana ciddi normalleþme baþarýlarý kaydetmiþtir.
Gezi olaylarýndan 17 Aralýk kumpasýna ve 15 Temmuz kalkýþmasýna kadar bazý olaylar bu normalleþme süreçlerini baltalamaya yönelik anormallikler olarak ortaya çýksa da Türkiye normallerini demokrasiden ekonomiye kadar her alanda korumayý baþarmýþtýr.
Terör örgütleri kural ve düzeni ifade eden normallerin baþ düþmanýdýrlar ve eylemleriyle bunu yok etmeye çalýþýrlar. Türkiye düzen, güvenlik ve istikrar anlamýnda bu meydan okumalara da göðüs gererek normallerini korumayý baþarmýþtýr.
Þimdi gündemde bulaþýcý hastalýða karþý bir normalleþme hedefi var.
Bütün dünyanýn gidiþatýný, siyasetini, sosyolojisini, kültürünü, ticaretini dramatik deðiþikliklere uðratma eðilimi taþýyan küresel salgýna karþý saðlanacak normalin eski hali yansýtmayacaðý ve yeni normal olacaðý da çok açýk.
Normalleþme süreçlerine karþý siyasi partilerden beklenen dýþarýda milli duruþu, içeride milli dayanýþmayý desteklemek olmalýdýr.
Türkiye'nin son dönemdeki her normalleþmesi büyük bir kazanýmdýr ve bu kazanýmlarýn deðeri iyi bilinmelidir.