Sokak köpeklerini bunlardan kurtarýn

Milyarlarýn döndüðü bir piyasa olan sokak köpekleri piyasasýna nihayet müdahale edilecek. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a sunulan rapordaki þu rakamlar birileri için oldukça iþtah açýcý: "Ýç piyasada son 5 yýlda 36 milyar lira deðerinde 893 bin ton köpek mamasý üretildi. Son 5 yýlda 1,5 milyar dolar (48 milyar TL) deðerinde 937 bin ton köpek mamasý ithal edildi. Böylece toplam mama maliyeti 84 milyar lirayý buldu."

84 milyar lira sadece mama parasý. Bir de "Köpeklere barýnak yapacaðýz, köpeklere þunu alacaðýz bunu alacaðýz" diye avanak avýna çýkanlarýn topladýklarý rakamlar da 84 milyarýn çok üstünde. Daha birkaç gün önce bir kadýn sosyal medya X'deki takipçilerinden 27 milyon 800 bin TL toplamalarýný istiyordu. Neymiþ, köpeklerin ihtiyaçlarý varmýþ!

Kadýn toplumdaki potansiyeli biliyor ki bu yüksek meblaðý isteyebiliyor. Dernek adý altýnda kurulan köpekçi çetelerin bunca yýldýr nasýl vurgun yaptýðýný mezkûr meblaðdan hesap ediniz. Bürokrasimiz, vatandaþlarýmýzýn bu çeteler tarafýndan uzun zamandýr 'tokatlanma'larýný, hayvan sevgilerinin istismar edilmelerini seyretti. Neyse ki karar almýþlar, sokak köpekleri kullanýlarak para isteyenlere soruþturma açacaklarmýþ.

Baþkan Erdoðan'ýn "artýk þu rezalete müdahale edin" demesiyle hazýrlanan raporda Türkiye'nin bir kuduz ülkesi olma tehlikesine de dikkat çekiliyor: "Türkiye, kuduz riski konusunda Afrika ve Asya ülkeleri ile ayný yüksek risk kategorisine girdi. 2018-2022 yýllarý arasýnda kuduz riskli temas sayýsý ortalama 260 bin 606 iken 2023 yýlýnda bu sayý 437 bin 601'e çýktý. Son 20 yýlda ise toplam 4 milyon kuduz riskli temas, 30 adet kuduz vakasý yaþandý."

Sokak köpekleriyle alâkalý, içinde sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasýnýn da yer alacaðý söylenen kanun tasarý hazýrlandýðý açýklandý. Milyarlarca liranýn ellerinden gideceði korkusuyla köpekçiler ortalýðý velveleye baþladý ama halkýn ekseriyeti köpek meselesinin kökten halledilmesini istediðinden toplumdan destek bulamýyorlar.

Bu meselede çok geç kalýndý demek bile vahameti anlatmaya yetmiyor. Zamanýnda, içlerinde benim de olduðu birçok kiþi mevzuyu defaatle gündeme getirdi ama sesimize kulak bulamadýk!

Mevzunun geldiði nokta, sokak köpekleri sorunu devletin güvenliðini tehdit edecek hale geldi. Baþkan Erdoðan'a sunulan rapordan aktarýyorum: "Kadýnlar, çocuklar, yaþlýlar ve engelliler baþta olmak üzere insanlarýn günlük yaþantýlarýnýn kýsýtlanmasý, trafik kazalarýnýn yaþanmasý, vatandaþlarýn sokaklarda hayvan besleyen kiþilerle kavga etmeleri sebebiyle toplumsal huzursuzluk yaþanmasý, çiftlik hayvanlarýnýn telef olmasý, devlet kurumlarýna güvenin azalmasý."

Zararýn neresinden dönülse kârdýr. Dolandýrýcýlarýn ve bunlarýn elinde oyuncak olmuþ, idrakten yoksun köpek severlerin yaygarasýna bakmadan acil olarak kanun çýkartýlmalý.

Biliyorum, bu güruh insan sevmiyor. Ýddia ettikleri gibi hayvan da sevmiyorlar. Saplantýlý bir þekilde sadece köpeklerin peþindeler. Gerçekten hayvansever olsalardý sokaktaki vahþi köpeklerin parçaladýðý diðer hayvan türleri için de feveran ederlerdi.

Tabiî ki sadece kanun çýkarmak yetmiyor. Esas olan uygulama. Birileri para kazanacak ve birileri de sapkýn duygularýný tatmin edecek diye zavallý köpekler sokaklarda býrakýlmamalý. Köpekleri bu güruhtan kurtarmalýyýz. Devlet ayrýca, köpekler tarafýndan parçalanan çocuklara nefret kusabilecek kadar akli melekelerini yitirmiþ bu güruha psikolojik destek saðlamalý. Bütçeyi de, mâlûm dolandýrýcýlarýn mal varlýklarýna el koyarak oluþturabilir. Nasýl olsa para bu hastalardan tokatlanmýþ para!..

Güvenlikli sitelerde oturanlarýn, arabalarýyla yolculuk edenlerin, çocuklarýný servisle okula götürenlerin bu mevzuda bizleri anlamalarýný beklemiyoruz. Nereden bilsinler sabahýn altýsýnda ýssýz sokaklarda otobüs duraðýna yürürken, her an sokak köpekleri tarafýndan parçalanma korkusuyla yürümeyi. Ýnanýyorum, bu sefer insanlýk kazanacak!