Ýsrail öncesinde Siyonistlerin elindeki iki büyük malzeme vardý.
Biri Yahudilerin yurtsuzluðu; diðeri 2. Dünya Savaþý döneminde uðradýklarý toplu katliamlar.
Ýkisini de Filistin topraklarýný sinsi sinsi iþgal ederken, yüzbinlerce masumu katledip milyonlarca Filistinliyi vatanlarýndan sürerken kullandýlar. Ýtiraz eden alacaklýya borcunu hatýrlattýlar.
Sessizliði saðlarken kullandýklarý bir numaralý araç ise sinemaydý.
Hollywood yýðýnla filmini yaptý toplama kamplarýnýn. Trajik insan hikâyeleri Ýsrail'in Filistin'de iþlediði suçlara karþý Batý kamuoyunu köreltti. Dönüp bakmadý kimse Filistin'e.
SOPHÝE'NÝN SEÇÝMÝ
Bu alanda iþ gören filmlerden biridir Sofie'nin Seçimi.
Baþrolünü Merly Streep'in oynadýðý 1982 tarihli filmde Polonya Yahudi'si bir kadýn toplama kampýnda iki çocuðundan birini seçmeye zorlanýr. Seçtiði çocuðu yaþayacak, diðeri yakýlmak üzere fýrýna gönderilecektir.
Sofie hayatýnýn en zor kararýný verir ve izleyici de týpký Sofie gibi insanlýk dýþý bu muamelenin aðýrlýðýný ömür boyu taþýmak zorunda kalýr.
Bu esnada Ýsrail'in Filistin'de yaptýklarý Hollywood yapýmý herhangi bir filme konu olmadýðý için kimsenin ruhu duymaz olanlarý.
FÝLÝSTÝN ÖZGÜR OLANA DEK!
Ankara Filistin Dayanýþma Platformunda çok önemli iki panel yapýldý hafta sonunda. Panelin konuþmacýlarý Filistin'de, Gazze'de görev yapan gazetecilerdi.
Ýþgal altýnda hayat nasýldýr, bombalarýn patlamadýðý yani dünyanýn Filistin'e bakmadýðý zamanlarda Ýsrail ne tür zulümler cinayetler iþler, bunu da biliyorlardý yani.
Anlattýklarý insanýn kanýný donduruyor.
Haber formatýnýn donukluðunu ve kýsýtlýlýðýný aþan þahitlikleri Ýsrail'in vahþiliðini, dünyanýn utanç verici sessizliðini, Filistin'deki çaresizliði ve ayný zamanda direniþ ruhunu anlamamýza yardým ediyor.
GAZZE'DE GAZETECÝ AÇIK HEDEF
6 yýl süren ve çok geniþ bir coðrafyada 60 milyon insanýn hayatýna mal olan 2. Dünya Savaþý'nda katledilen gazeteci sayýsý 69'du.
Avuç içi kadar Gazze'de ise 100 günde 117 gazeteci öldürdü Ýsrail!
Ýnanýlmaz bir þey bu! Daha önce benzeri görülmemiþ bir þey!
Gazze'de görev yapan gazeteciler bunun sebebini þöyle açýklýyor:
"Ýsrail gazetecileri tesadüfen öldürmüyor. Hedef alýyor. Üzerlerinde "Press", "TV" yazýsý taþýyan herkes hedef onlar için".
Peki her yerde koruma saðlayan "press" yazýsý Gazze'de neden hedef oluyor?
"Gazze'deki gerçeklerin dünyaya duyurulmasýný istemiyor çünkü Ýsrail".
Çünkü sadece bilgi geçmiyorlar gazeteciler.
Ýsrail'i uluslararasý mahkemelerde yargýlatacak nitelikte belgeler de üretiyorlar.
Tam da bu yüzden yaptýklarý yayýnlardan, konum bilgilerinden gazetecileri buluyor ve ofislerini, evlerini özellikle vuruyor Ýsrail.
Þu da kritik detay: Gazze'deki gazetecilerin hepsi Filistinli! 7 Ekim sonrasýnda Gazze'ye dýþarýdan gazeteci giremedi çünkü...
ÖLÜ BEBEK SEÇÝMÝ!
Wael Dahdouh bir simge oldu bu konuda. Eþini, kýzýný, oðlunu ve bir torununu ekim ayýnda kaybeden El-Cezire Gazze büro þefi Wael Dahdouh 7 Ocak'ta da kendisi gibi gazeteci olan oðlu Hamza'yý þehit verdi. Üstelik Ýsrail'in güvenli bölge ilan ettiði alana yaptýðý bombardýmanda.
Bu büyük acýya raðmen Gazze'den gerçekleri aktarmaya devam ediyor Dahdouh.
Ailesinin tamamýný kaybeden gazetecilerden bir diðeri de AA kameramaný Muhammed el-Alul.
Alul da evinin özellikle hedef alýndýðýný söylüyor. Evinin Gazze merkezindeki El-Megazi Mülteci Kampý'nda olduðunu, kendisinin kuzeyde görev yaptýðýný ve ailesini ziyaret ettiði günün ertesinde evin bombalandýðýný söyleyerek kahroluyor.
O bombalamada eþini, dört çocuðunu ve üç kardeþini kaybetmiþ çünkü. Yaþadýklarý, þahit olduklarý insanýn taþýmakta zorlanacaðý türden.
Kurduðu bir cümle o kadar sarsýcý ki Alul'un...
"O kadar çok bombalama gördüm, o kadar çok kadýn çocuk ve bebek þehit fotoðrafý çektim ki... Merkeze göndermek için ölü bebekler arasýnda seçim yapmak zorunda kalmaya dayanamýyorum".
Bir yanda tamamen kurgusal bir film Sophie'nin Seçimi var.
Diðer yanda ise buz gibi hakikat...