Süt izninde iþ kazasý olur mu?

4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun 74'üncü maddesinde kadýn çalýþanlar için önemli bir hak olan süt izni hüküm altýna alýnmýþtýr.

Kadýn iþçilere bir yaþýndan küçük çocuklarýný emzirmeleri için günde toplam 1 saat 30 dakika süt izni verilmesi zorunludur. Süt izninde geçen süreler günlük çalýþma süresinden sayýlmaktadýr.

Ýþ kazasý ise 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu'nun 13'üncü maddesinde hüküm altýna alýnmýþtýr.

5510 sayýlý Kanunun 13'üncü maddesinin birinci fýkrasýnda iþ kazasý;

* Sigortalýnýn iþyerinde bulunduðu sýrada,

* Ýþveren tarafýndan yürütülmekte olan iþ nedeniyle sigortalý kendi adýna ve hesabýna baðýmsýz çalýþýyorsa yürütmekte olduðu iþ nedeniyle,

* Bir iþverene baðlý olarak çalýþan sigortalýnýn, görevli olarak iþyeri dýþýnda baþka bir yere gönderilmesi nedeniyle asýl iþini yapmaksýzýn geçen zamanlarda,

* Bu Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýndaki emziren kadýn sigortalýnýn, iþ mevzuatý gereðince çocuðuna süt vermek için ayrýlan zamanlarda,

* Sigortalýlarýn, iþverence saðlanan bir taþýtla iþin yapýldýðý yere gidiþ geliþi sýrasýnda,

meydana gelen ve sigortalýyý hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay olarak tanýmlanmýþtýr.

Bu kapsamda bir olayýn iþ kazasý sayýlabilmesi için;

* Kazayý geçiren kiþinin sigortalý olmasý,

* Kaza sonucu bedence veya ruhça engelli hale gelmesi,

* Kaza ile sonuç arasýnda uygun bir illiyet baðýnýn bulunmasý,

þartlarýnýn bir arada bulunmasý ile birlikte, olayýn yukarýda sayýlan hallerden birinde meydana gelmesi gerekmektedir.

Anlatýlanlar baðlamýnda kadýn iþçi süt izninin kullanýrken yaþayacaðý bir kaza iþ kazasý olarak deðerlendirilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun 2016/21 sayýlý Kýsa Vadeli Sigorta Kollarý Uygulamalarý baþlýklý genelgesinde de bu husus hüküm altýndadýr.

"Emziren kadýn sigortalýnýn çocuðuna süt vermek için ayrýlan zamanlarda geçirdiði kazalar da iþ kazasý sayýlmaktadýr. Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinde sayýlan sigortalýlarýn, çocuklarýný emzirmeleri için ilgili Kanunlarýnda belirtilen sürelerde çocuðunun bulunduðu yer ile bu yere gidiþ geliþ sýrasýnda ve emzirme sürelerinde geçirdiði kazalar iþ kazasý sayýlacaktýr.

Kadýn sigortalýnýn çocuðunu emzirmek için belirlenen zamanda iþyerindeki emzirme odasýnda merdivenden düþmesi sonucu meydana gelen kaza, çocuðun bulunduðu yere gidiþ geliþi esnasýnda geçirdiði trafik kazalarý iþ kazasý sayýlmalýdýr."

Dolayýsýyla süt izni sýrasýnda iþ kazasý geçiren kadýn sigortalýnýn bildirimi en geç 3 iþgünü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir.

Bu süre, iþ kazasýnýn iþverenin kontrolü dýþýndaki yerlerde meydana gelmesi halinde, iþ kazasýnýn öðrenildiði tarihten itibaren baþlar.

Ýþ kazasýnýn bildirim süresine uymayan veya bildirim yapmayan iþverenlere 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu uyarýnca iþyerinde çalýþan sigortalý sayýsýna ve iþyerinin tehlike sýnýfýna göre deðiþen tutarlarda idari para cezasý uygulanmaktadýr.

Son olarak iþ kazasý bildirimini yapmayan iþverenlere, bildirimin Sosyal Güvenlik Kurumuna yapýldýðý tarihe kadar geçen sürede çalýþana ödenecek olarak geçici iþ göremezlik ödeneði, Kurum tarafýndan iþverenden tahsil edilecektir.