Tiflis, Maarif ve Türkiye'nin yumuþak gücüne dair

TÝFLÝS - Ýsrail'in Gazze'ye yönelik aðýr saldýrýlarýný, Türkiye'nin yükselen ateþin yayýlmasýný önlemek için yürüttüðü çok yönlü diplomasiyi takip ederken bir yandan da Maarif Vakfý'nýn Gürcistan'da açtýðý iki yeni okulun güzel yansýmalarýný kaydediyorum.

Baþkent Tiflis, tarihi ve kültürel yapýsýnýn yaný sýra doðasýyla da gerçekten güzel bir þehir.

Ýki ülke arasýnda stratejik ortaklýk seviyesinde yürütülen iliþkiler ticaretten eðitime, saðlýktan turizme geniþ bir yelpazede seyrediyor. Ýki ülkenin vatandaþlarýna karþýlýklý vizesiz seyahat imkaný sunmasý da insani iliþkileri iyice perçinlemiþ.

Türkiye sevilen bir komþu burada. Yapýlan yatýrýmlardan, açýlan okullardan herkes memnun.

Ýnsanlar Türkçeye aþina. Sevilen Türk dizileri ve Türkiye'ye gidiþ geliþler sayesinde bir kulak doygunluðu oluþmuþ. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliði ve iyi iliþkiler kültürel yakýnlýðý artýrmýþ.

Türkiye, Gürcistan'ýn bir numaralý ticaret ortaðý zaten.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattý, TANAP-Trans Anadolu Doðalgaz Boru Hattý gibi diðer enerji hatlarý da baþkentleri sýkýca baðlamýþ birbirine.

Ama hepsinden önemlisi elbette insana yatýrým.

O yüzden de Maarif Vakfý'nýn baþkent Tiflis'te ve Azerbaycan sýnýrýna yakýn Marneuli þehrinde iki yeni binada, üstün eðitim kalitesiyle hizmete sunduðu okullar ülkeler arasý iliþkiyi bambaþka bir düzleme taþýyor.

Nitekim okullarýn açýlýþ törenlerine katýlan Gürcistanlý yetkililer bu noktanýn altýný özellikle çiziyor. Çocuklarýn milli manevi, insani deðerlere sahip olarak uluslararasý standartlarda eðitim görmesinin önemini vurguluyorlar. Bu açýdan da Türkiye'nin okul açmasýndan dolayý duyduklarý memnuniyeti sýkça dile getirdiler.

Hem bu yaklaþým hem Tiflis Büyükelçimiz Ali Kaan Orbay'ýn ve Maarif Vakfý Gürcistan Temsilcisi Ali Sedat Aslan'ýn üstün gayretleri sayesinde okullar 5-6 ay gibi kýsa sürede tamamlanarak eðitim yýlýna yetiþtirilmiþ. Türkçe, Gürcüce ve Ýngilizce eðitim verilen okullar Türkiye'nin etkin yumuþak gücünün bir sonucu olarak hemen raðbet görmüþ.

Maarif Vakfý Baþkaný Prof. Dr. Birol Akgün Arnavutluk'ta yeni bir okul açmanýn sevinci ve kývancýyla geldi Tiflis'e. Gürcistan'da iki yeni okul daha açarken Maarif'in gelenekle gelecek arasýnda kurduðu baðla aslýnda medeniyetin asli unsuruna da vurgu yaptý: "Biz ülkemizin uluslararasý eðitimde dünyaya açýlan kapýsýyýz. Vazifemizi hakkýyla yerine getirmenin çabasý içindeyiz. Anadolu irfan geleneðinin öncüleri Hoca Ahmet Yesevi, Mevlâna Celaleddin-i Rûmî, Yunus Emre, Hacý Bektaþ-ý Veli, Sarý Saltuk ve Hacý Bayram-ý Veli gibi gönül dostlarý rehberimiz. 52 ülkede bulunan 450 eðitim kurumunda toplam 52 bin öðrenciyle uluslararasý arenada kaliteli eðitim veriyoruz, daha da iyi yerlere geleceðiz".

TÝKA gibi Maarif de Türkiye'nin yurtdýþýndaki en önemli kurumlarýndan biri ve FETÖ temizliðinin ardýndan kýsa sürede gerçekten büyük iþler baþardý.

Ve daima desteklendi. Nitekim Gürcistan'daki açýlýþlara Türkiye'den Milli Eðitim Bakan Yardýmcýsý Ömer Faruk Yelkenci, Ýstanbul Milletvekili Tuðba Iþýk Ercan, Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Ýsrafil Kýþla da katýlarak hem Maarif yetkililerini yalnýz býrakmadý, hem Gürcü mevkidaþlarýyla görüþerek iliþkilerin daha ileriye taþýnmasý için çalýþtýlar.

Türkiye'nin eðitim modeline, üstün zekalý çocuklarýmýzýn özel eðitimi için modellenen ARGEM projesine ve eðitimin stratejik önemine dair bolca sohbet ettiðimiz Maarif Vakfý Baþkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Bilgili ile Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan da Tiflis'teydi. Eðitim stratejik akla ve yoðun emeðe ihtiyaç duyulan bir alan çünkü.

Okullarýmýz hayýrlý olsun, devamý daha da güçlü gelsin inþallah.