TİFLİS - İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırılarını, Türkiye'nin yükselen ateşin yayılmasını önlemek için yürüttüğü çok yönlü diplomasiyi takip ederken bir yandan da Maarif Vakfı'nın Gürcistan'da açtığı iki yeni okulun güzel yansımalarını kaydediyorum.
Başkent Tiflis, tarihi ve kültürel yapısının yanı sıra doğasıyla da gerçekten güzel bir şehir.
İki ülke arasında stratejik ortaklık seviyesinde yürütülen ilişkiler ticaretten eğitime, sağlıktan turizme geniş bir yelpazede seyrediyor. İki ülkenin vatandaşlarına karşılıklı vizesiz seyahat imkanı sunması da insani ilişkileri iyice perçinlemiş.
Türkiye sevilen bir komşu burada. Yapılan yatırımlardan, açılan okullardan herkes memnun.
İnsanlar Türkçeye aşina. Sevilen Türk dizileri ve Türkiye'ye gidiş gelişler sayesinde bir kulak doygunluğu oluşmuş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliği ve iyi ilişkiler kültürel yakınlığı artırmış.
Türkiye, Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağı zaten.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, TANAP-Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı gibi diğer enerji hatları da başkentleri sıkıca bağlamış birbirine.
Ama hepsinden önemlisi elbette insana yatırım.
O yüzden de Maarif Vakfı'nın başkent Tiflis'te ve Azerbaycan sınırına yakın Marneuli şehrinde iki yeni binada, üstün eğitim kalitesiyle hizmete sunduğu okullar ülkeler arası ilişkiyi bambaşka bir düzleme taşıyor.
Nitekim okulların açılış törenlerine katılan Gürcistanlı yetkililer bu noktanın altını özellikle çiziyor. Çocukların milli manevi, insani değerlere sahip olarak uluslararası standartlarda eğitim görmesinin önemini vurguluyorlar. Bu açıdan da Türkiye'nin okul açmasından dolayı duydukları memnuniyeti sıkça dile getirdiler.
Hem bu yaklaşım hem Tiflis Büyükelçimiz Ali Kaan Orbay'ın ve Maarif Vakfı Gürcistan Temsilcisi Ali Sedat Aslan'ın üstün gayretleri sayesinde okullar 5-6 ay gibi kısa sürede tamamlanarak eğitim yılına yetiştirilmiş. Türkçe, Gürcüce ve İngilizce eğitim verilen okullar Türkiye'nin etkin yumuşak gücünün bir sonucu olarak hemen rağbet görmüş.
Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün Arnavutluk'ta yeni bir okul açmanın sevinci ve kıvancıyla geldi Tiflis'e. Gürcistan'da iki yeni okul daha açarken Maarif'in gelenekle gelecek arasında kurduğu bağla aslında medeniyetin asli unsuruna da vurgu yaptı: "Biz ülkemizin uluslararası eğitimde dünyaya açılan kapısıyız. Vazifemizi hakkıyla yerine getirmenin çabası içindeyiz. Anadolu irfan geleneğinin öncüleri Hoca Ahmet Yesevi, Mevlâna Celaleddin-i Rûmî, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Sarı Saltuk ve Hacı Bayram-ı Veli gibi gönül dostları rehberimiz. 52 ülkede bulunan 450 eğitim kurumunda toplam 52 bin öğrenciyle uluslararası arenada kaliteli eğitim veriyoruz, daha da iyi yerlere geleceğiz".
TİKA gibi Maarif de Türkiye'nin yurtdışındaki en önemli kurumlarından biri ve FETÖ temizliğinin ardından kısa sürede gerçekten büyük işler başardı.
Ve daima desteklendi. Nitekim Gürcistan'daki açılışlara Türkiye'den Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla da katılarak hem Maarif yetkililerini yalnız bırakmadı, hem Gürcü mevkidaşlarıyla görüşerek ilişkilerin daha ileriye taşınması için çalıştılar.
Türkiye'nin eğitim modeline, üstün zekalı çocuklarımızın özel eğitimi için modellenen ARGEM projesine ve eğitimin stratejik önemine dair bolca sohbet ettiğimiz Maarif Vakfı Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Bilgili ile Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan da Tiflis'teydi. Eğitim stratejik akla ve yoğun emeğe ihtiyaç duyulan bir alan çünkü.Okullarımız hayırlı olsun, devamı daha da güçlü gelsin inşallah.